EN GELENEKSEL YILBAŞI SOFRASI

Neoklasik, lezzeti yerinde bir yılbaşı sofrası dileyenlerin hayalinin peşindeyiz

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 21 Aralık 2016
EN GELENEKSEL YILBAŞI SOFRASI
Kiminin “Şükran Günü” yemeği, kiminin “Noel Sofrası”; meraklısının yılbaşı sofrasının temel ipuçlarını keşfettik. Sofranızın lezzeti hayatınıza karışsın; tadı balkabağını, kestaneyi, tarçını, zencefili es geçmeyen bir keyif ve sağlıkla yeni yılı karşılayın.





KOLAY HİNDİ (12 kişilik)


Hazırlama süresi: Sosu hazırlama 10 dk., buzdolabında dinlendirme 1 gün, pişirme 1 saat.



Malzeme:
Orta boy bir hindi (4- 5 kilo civarında), 1 büyük ince kıyılmış soğan, 3 adet dövülmüş sarımsak, 1 demet taze kekik, 1 yemek kaşığı balsamik sirke, 1 yemek kaşığı soya sosu, 1 yemek kaşığı bal, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 yemek kaşığı salça, 1 adet taze portakal suyu, tuz, karabiber, fırın poşeti.





Hazırlanışı:


- Hindiyi iyice yıkayıp temizleyin. Tuzla ovalayın.


- Tüm malzemeleri karıştırın. Hindiyi poşetin içine alın ve hazırladığınız sosu yayarak içine dökün. Ağzını iyice kapayın ve bir gece buzdolabında bekletin.


- Ertesi gün poşetin ağzını açıp suyunu süzün ve bir kaba koyup saklayın. Poşetin tekrar ağzını sıkı kapatıp önceden 175 oC’de ısıtılmış fırında 1 saat pişirin. Hindiniz hazır.


- Hindiyi poşet olmadan da pişirebilirsiniz ancak pişirme süreniz en az 3 saat daha uzayacak ve sürekli olarak çevirip ıslatmanız gerekecek.





Servis önerisi: Hindiyi sofranıza kabul ederken süzdüğünüz sosu da biraz ısıtıp diğer soslarla birlikte masaya konuk edebilirsiniz. Zira kendisi damak tadına pek uygundur.


~ KESTANELİ PİLAV (12 kişilik)



Hazırlama süresi:
Pirinci suda bekletme 1 saat, kavurma ve pişirme 15 dk., demleme 30 dk.





Malzeme: 2.5 su bardağı pirinç, 300 gr. pişmiş kestane, 4 yemek kaşığı tereyağı, 1.5 yemek kaşığı çam fıstığı, 2.5 bardak su, yarım tavuk bulyon, 1 soğan, 2 kaşık karabiber, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, 1 çay kaşığı tarçın, 1 demet dereotu.





Hazırlanışı:


- Pirinçleri yıkayıp 1 saat kadar tuzlu kaynar suda bekletin. Aynı sırada kuş üzümlerini de bir bardak suda beklemeye alın.


- Pilav tenceresinde küp küp doğradığınız soğanları kavurup pembeleşince çam fıstıklarını ilave ederek sotelemeye devam edin.


- Süzdüğünüz pirinci, tarçını ve tereyağını tencereye ilave edip 10 dakika kısık ateşte kavurun. Dereotu hariç diğer malzemeleri ekleyip karıştırmaya bir-iki dakika devam edin. - 2.5 bardak kaynar su katıp 5 dakika pişirdikten sonra demlemeye bırakın. Yarım saat sonra pilavınız hazır olacaktır.





Servis önerisi: İnce kıyım dereotunu, pişmiş pilavınıza tencerede ekleyin ve kısık ateşte bir dakika karıştırıp servis yapın. Tadı benzersiz olacaktır.


~
TATLI PATATES PÜRESİ (6 kişilik)






Hazırlama süresi: Fırınlama 45 dk., pişirme 20 dk.


Malzeme: 2 adet tatlı patates, 200 gr. krema, 2 adet defne yaprağı, yarım çay kaşığı tarçın, yarım çay kaşığı portakal kabuğu rendesi, 2 yemek kaşığı esmer şeker, 1 yemek kaşığı tereyağ.



Hazırlanışı:



- Tatlı patatesleri yıkadıktan sonra bir çatal yardımıyla üzerinde delikler açın. Üzerine zeytinyağı, tuz ve karabiberi ilave edip önceden 175 oC'de ısıttığınız fırına verin. 45 dakikada, fırında pişip yumuşak bir kıvama geleceklerdir.


- Kısık ateşte, defne yapraklarını, portakal rendesi, tarçın ve şekeri, kremayla karıştırın. Şeker eridikten sonra kabuklarını soyup küp küp kestiğiniz patatesleri ve tereyağını ilave edin.


- Blender yardımıyla püre haline getirin. Ardından tatlı patates tatma keyfini yaşayın.





Servis önerisi: Lezzeti sofraya konuk edeceğiniz zaman, bir kapta kısık ateşte karıştırarak 5 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır.


~ YABAN MERSINI SOSU (12 kişilik)



Hazırlama süresi:
20 dk.





Malzeme: 335 gr. yaban mersini, 200 gr. şeker, 300 ml. portakal suyu.





Hazırlanışı:


- Orta ateşte portakal suyunda şekeri yavaş yavaş karıştırarak eritin.


- Şeker eriyince tarçın ve yaban mersinini ekleyin.


- 10 dakika kadar pişirin ve soğumaya bırakın.


- Sos soğuyunca yoğunlaşacak ve hindinizi tatlandırmaya hazır olacaktır.





Servis önerisi: Sosu pişirirken yarım çay kaşığı tarçın ilave edebilirsiniz.








HİNDİ SOSU (8 kişilik)





Hazırlama süresi: Hindi kanatlarını fırınlama 30 dk., kavurmak 5 dk., pişirme 1.5 saat, esas sosu hazırlama 15 dk.





Malzeme: 900 gr. hindi kanadı, 5 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 adet soğan, 4 adet küp küp kesilmiş havuç, 1 adet dövülmüş sarımsak, 2 dal adaçayı, 2 dal kekik, 2 dal biberiye, 8 adet tane karabiber, 2 yemek kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı un, tuz.





Hazırlanışı:


- Önceden 190 oC'de ısıttığınız fırın tepsisinde, üzerine zeytinyağı gezdirdiğiniz hindi kanatlarını 30 dakika pişirin. 


- Bir tencereye üç yemek kaşığı zeytinyağı koyup soğan, havuç, sarımsak, adaçayı, kekik, biberiye ve karabiberi ekleyip 5 dakika kadar kavurun.


- Pişen hindi kanatlarını tencereye alırken, fırın tepsisinde kalan bütün parçacıkları ve yağı, üzerlerine biraz su ilave ederek tenceredeki karışma ekleyin. 


- Malzemenin üstünü üç parmak geçecek kadar su ekleyip bu karışımı 1.5 saat kadar kaynatın. Ara ara üstünde biriken köpükleri kaşık yardımıyla toplayın.


- Malzemeyi süzün. Yeni bir tencerede tereyağı, zeytinyağı ve unla meyaneyi hazırlayın. Meyaneyi, süzdüğünüz suya ekleyin ve 15 dakika pişirin. Nefis sosunuz hazır.





Servis önerisi: Sosun daha az yoğun olmasını arzu ediyorsanız, pişirdiğiniz karışıma daha fazla su ilave edebilirsiniz.











~ BALKABAĞI ÇORBASI (12 kişilik)





Hazırlama süresi: Balkabağının fırınlanması 35 dk., sotelemek 10 dk., püre haline getirmek 5 dk., pişimek 15 dk.





Malzeme: 700 gr. balkabağı, 2 yemek kaşığı tereyağı, 1 adet soğan, 2 adet havuç, 1 adet elma, 1 çay kaşığı ada çayı, 200 gr. krema, 8 bardak su, 1 kaşık zeytinyağı, tuz, karabiber.





Hazırlanışı:


- Balkabaklarını soyun ve dört parmak kalınlığında dilimler halinde kesin. Üzerlerine zeytinyağı gezdirin, tuz ve karabiber ilave edip 200 oC'ye önceden ısıttığınız fırında 35 dakika iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.


- Balkabağı fırında kendi yumuşaklığını arayıp bulunca küp küp doğradığınız soğanı, havucu, balkabağı ve elmayı, ince ince kıydığınız ada çayıyla beraber bir tencereye alın. Tereyağında bu karışımı 10 dakika kadar soteleyin.


- Sotelediğiniz karışımı blender'da püre haline getirin. Suyunu ilave edin ve 15 dakika kadar kaynatın. - Ve lezzete lezzet katacak kremayı katıp 5 dakika daha yüksek ateşte pişirin.





Servis önerisi: Çorbanızı, evde önceden hazırladığınız tavuk suyu yahut sebze suyuyla pişirirseniz lezzeti iki kat artacaktır.~ ZENCEFİLLİ YILBAŞI KURABİYELERİ (24 adet)





Hazırlama süresi: Hamur oluşturma 20 dk., hamur dinlendirme 1 saat, pişirme 12 dk.





Malzeme: 230 gr. tereyağı, 480 gr. un, 145 gr. esmer şeker, 145 gr. beyaz şeker, 65 gr. pekmez, 1 adet yumurta, 2 paket karbonat, yarım çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı tarçın, bir çay kaşığı toz zencefil, bir tutam toz karanfil, 1.5 yemek kaşığı taze zencefil rendesi.





Hazırlanışı:


- Dileyene lezzet, isteyene hediye olabilecek lezzetli kurabiyelerin hazırlığına bir kaba, un, şeker, karbonat, tuz, tarçın, toz zencefil ve karanfil koyup karıştırarak başlayın.


- Bir başka kapta küp küp doğradığınız tereyağını ve şekeri, mikserde krema kıvamına gelene kadar karıştırın. Kıvamı yakalayınca karışıma pekmez ve yumurtayı ekleme zamanı gelmiştir. Onları koyup mikserde karıştırmaya devam edin.


- Karışım hamlesinde son nokta: İlk hazırladığınız hamurlu karışımla diğerini birbirine karıştırma zamanına geldik; unlu karışımı da ekleyip hamur kıvamına gelene kadar mikseri çalıştırın.


- Hazırlanan hamuru iki eşit parçaya bölüp streçle hava almayacak şekilde paketleyin ve bir saat kadar buzdolabında bekletin. (İki parçaya ayırmak daha kolay çalışmanızı sağlayacaktır.)


- Hamuru buzdolabında dinlendirdikten sonra tezgaha biraz un serpip bir merdane yardımıyla açın. Dilediğiniz kalıpları kullanarak kurabiyelerinize şekil verebilirsiniz.


- Yağlı kağıtla kapladığınız fırın tepsisine kurabiyelerinizi dizin. Önceden 175 oC'ye ısıttığınız fırında 12 dakika pişirin.





Servis önerisi: Tarçın ve zencefilin tadının daha yoğun olmasını arzu ediyorsanız, birer tutam daha ilave edebilirsiniz.


~ Süslü sofra ipuçları



*Hindiyi hazırlamak sizi ürkütüyorsa, uygun bir fırına götürüp pişirtebilirsiniz. Odun fırınında pişen hindinin lezzeti müthiş olur.





*Tatlı patates ve balkabağı gibi malzemeleri büyük marketlerde kolaylıkla bulabilirsiniz.





*Yılbaşı sofrasında, bildiğimiz tüm “tuzlu” lezzetler biraz “tatlanıyor”. Tarçın, bu tatlandırıcılar arasında en önem taşıyanı.





*Ancak pilavınızda tarçın istemezseniz, yerine bir kaşık toz şeker koyabilir yahut tamamen şekerden mahrum bir pilav hazırlayabilirsiniz. (Gene de tarçın ilave edilmiş pilavın lezzetinin müthiş olduğunu unutmayın.)





*Kurabiyelerinizi şeker hamuruyla kaplayıp hediyelik hale getirebilirsiniz.





*Tüm hazırlığınıza yeni yıla 48 saat kala başlayabilirsiniz. Ancak balkabağı ve tatlı patates gibi malzemeler sık bulunmadığı için market alışverişinizi son anlara bırakmamanız ısrarla tavsiye olunur.





*Sofrada sunacağınız salata tercihinizi, bizim çekim soframıza konuk ettiğimiz gibi narlı ıspanak salatasından yana kullanabilirsiniz. (Bebek ıspanaklar, ceviz, elma ve zeytinyağıyla hazırlanıp narla süslenen bir lezzet. Malum nar da yılbaşı gecesinin anlamıyla bütünleşir, kısmetini getirir.)





*Evde muhteşem lezzetler yaratmak için merak ettiğiniz tüm ipuçları için tıklayınız: www.homemadehappiness.org





Hazırlayan: N. SİMTEN DANIŞMAN & SELÇUK KAVLAKLI



SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Mart Sayısı Çıktı!

ELLE Mart Sayısı Çıktı!

Baharı Hande Erçel ile karşılıyoruz.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.