KOKTEYL ZAMANI

Keyifli anların tadını doyasıya çıkarmak için ideal kokteyl tariflerini öğrenin.

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 07 Şubat 2017
KOKTEYL ZAMANI
Yaz demek biraz keyif, biraz siesta, biraz uzun akşamüstleri, biraz su kenarında ayakları uzatmak; biraz da bu ruh halinin eşliğinde hem tada, hem sohbete lezzet katan serin kokteyller içmek demektir. işte mekanlardan tavsiyelerle ve trendlerden seçmelerle hazırlanan; muhteşemliği hem tadında, hem de yapım kolaylığında sunan kokteyl tarifleri...





İÇİNİZDEKİ BARMENE TÜYOLAR



- Tariflerde göreceğiniz cl. (santilitre) ölçüsü sizi korkuttuysa gramaj olarak nasıl hesaplayacağınızı hemen söyleyelim: 1 cl.= 10 gram. - Shaker, barmenin olmazsa olmazıdır: Büyük marketlerde ve bar ürünleri satan dükkanlarda bulabilirsiniz. Ama bulamadım diyenler için kapaklı bir kap da aynı işi görür.





-Farklı kokteyl tariflerinde "dash" diye bir ölçü de gözünüze çarpabilir. Biz bu sayfalarda yer alanları hazırlarken dash'leri damla ölçüsüne çevirdik. Ama nedir derseniz, hemen açıklamasını yapalım: 1 dash = 5 damladır. - Eğer kokteyl merakınızı ilerletmek istiyorsanız, muhtemelen bol bol meyve püresine İhtiyaç duyacaksınız. Hazır olanlarından satın almak istemiyorsanız, genel pratik tarifini vermek görevimizdir:





Malzeme: 1 kg. seçtiğiniz meyve, 5 bardak su ve 4 su bardağı toz şekeri.





- Meyveleri ve suyu 15 dk. kadar kaynatacaksınız. Sonra meyveleri ezerek suyunu büzeceksiniz. - Elde ettiğiniz püreyi, üzerine şeker ekleyerek orta ateşte yarım saat kadar karıştıracaksınız. - Püreyi birkaç gün kapalı kapta dinlendireceksiniz. - Ve birkaç ay boyunca diledikçe kullanacaksınız. Nem almayan bir yerde, ağzı sıkı sıkı kapalı kaldıkça hiçbir şey olmaz.


~ DEN CAFE TÜYOLARI

BERRY WHITE (1 kişilik)



Trendy/Farklı/Yaz meyveli Hazırlama: 5 dk.





Malzeme: 4 cl. votka, 2 cl. portakal likörü, 8 cl. karışık orman meyveleri püresi, yarım lime, 4-5 parça buz.





2008 yılında hayatımıza giren ve Nişantaşı Mim Kemal Öke Caddesi'nde hizmet veren Den Cafe, mahalleliler için lezzetleri kadar kokteylleri için de bir keyif mekanıdır. Hatta muhteşem tapasların sunulduğu, şampanyalı mojito içilebilen mekan olma efsanesine sahiptir. Berry White da bu yazın dikkat çeken lezzetlerinden biri. Hem "ev usülü" pratik tarifi, hem de asıl lezzeti tatmak isteyenler için, adresi önermek bizden:





- Önce tarifle ilgili önemli bir tüyo: Orman meyveleri püresi hazır olarak satılıyor; ancak her yerde bulunmuyor, Eminönü gibi mutfak ve bar malzemeleri satan dükkanlarda rastlayabilirsiniz. Hal böyle olunca püreyi siz meyveleri ezerek yapabilirsiniz. Tadı birebir olmasa da, yine de müthiş bir lezzet ortaya çıkıyor.





- Artık işleme başlayabiliriz: Limonu ikiye bölün. Buzları blendar'da iri parçalara ayırın ve bardağınızı ağzında 3 parmak boşluk kalacak şekilde kırık buzla doldurun. 4 cl. votka ve 2 cl. portakal likörü ilave edin. -Kalan boşluğa orman meyveleri püresi ilave edin. Burada dikkat etmeniz gereken, karıştırmamak: Alkol ve püre, birbirine bulaşmadan aynı bardakta yaşamalı.





Servis önerisi:
Orman meyveleriyle veya arzu ettiğiniz meyvelerle süsleyerek servis yapabilirsiniz.








LOLITA (1 kişilik)


Popüler/Enteresan/Pratik Hazırlama: 5 dk.





Malzeme: 3 cl. votka, 3 cl. malibu, 4 adet çilek, 12 cl. passion fruit (çarkıfelek meyvesi) püresi veya orman meyveleri püresi, bol buz.


Den Cafe bu lezzeti, passion fruit meyvesiyle müşterilerine ikram ediyor. Ancak evde yapımını gerçekleştirirken hem meyvenin, hem de pürenin her vakit bulunması mümkün olmadığı için, alternatif olarak bu mevsimde orman meyveleri püresiyle de muhteşem bir tat yakalayabilirsiniz. Kolay tarife gelince:





-Tüm malzemeleri bol buzla blender'da karıştırarak donmuş haline getirin. - Dilerseniz mevsim meyveleriyle süsleyerek, arzu ederseniz kendi halinde bırakarak lezzetin tadına varın.





Servis önerisi: Passion fruit ile hazırlarsanız sarının tonları, orman meyveleriyle sunarsanız kırmızının dokusu kokteylinize karışacaktır.





~ MANGERIE TAVSİYELERİ

KAVUN MOJITO (1 kişilik)



Hararet giderici/Trendy/Pratik Hazırlama: 5 dk.





Malzeme: 1 dilim kavun, 7 cl. rom, 3-4 lime, 4-5 adet nane yaprağı, 2 cl. limon suyu, 2 cl. soda, 3-4 parça buz.





Bebek'te muhteşem manzarası ve keyif ötesi sofralarıyla yıllardır hizmet veren Mangerie, 2011 için özel yaz kokteylleri hazırlamış durumda. Ortaklarından Osman Yalın'ın fotoğrafladığı kokteyl serisine, bir ziyaretinizde rast gelebilirsiniz. Bu kokteyller arasında özellikle beyaz şarap, portakal kabuğu ve brandy'yle tam altı günde hazırlanan Orange Wine'ı özellikle tavsiye ederiz. Ama gözünüz korkmasın: Bize önerdikleri Kavun Mojito'yu hazırlamak altı gün değil, neredeyse altı dakika sürüyor...





- Dilim kavunun yarısını küp küp doğruyor, bir yana koyuyorsunuz.





- Geri kalan kavunla diğer malzemeleri bir araya getiriyor, eziyor, hafifçe karıştırıyor ve bardağınıza dolduruyorsunuz.





- Blender yardımıyla kırdığınız buzlarınızı ilave edip en üstüne de, başta küp küp doğradığınız kavunlarınızı ekliyorsunuz. Sonrası keyif!





Servis önerisi: Bu kokteyl size özel keyif olduğuna göre, daha yoğun kavun tadı isterseniz kavun miktarını, ekşilik arzu ederseniz limon tadını biraz artırabilirsiniz. Ama ölçüyü fazla kaçırmayın, kokteylin dengesi bozulabilir!








DUT CAIPIROSKA


(1 kişilik) Karadut mucizesi/Popüler/Pratik Hazırlama: 5 dk.





Malzeme: 15-20 karadut, 1 çay kaşığı pudra şekeri, 4 cl. çilek şurubu, 2 cl. soda, 8 cl. votka, 4-5 parça buz.





Karadut mucizesi kokteylini hazırlamadan öncemutfak robotunda çok ince kırılmış buzlarınızı hazırlamanız ısrarla önerilir. Tarif ne kadar kolay olsa da, ince bir tüyo taşımaktadır: Bütün malzemeler bu incecik kırılan buzlarla ezilip bardağa konulmalı.





- Üstüne verilen ölçüde votkayı ekleyecek ve çay kaşığıyla birkaç kere karıştıracaksınız.





- Detaylara önem vererek hazırlarsanız, tadı nefis. Hepsini aynı anda karıştırmaya kalkarsanız da, nefis olmaya neredeyse yaklaşmış ama olmamış bir his veriyor.





Servis önerisi: Üzerini yine birkaç karadut yahut arzu ederseniz beyaz dutla süsleyerek keyfini çıkartın.





~ FARK YARATAN SEÇİMLER

HOME PLANTER'S PUNCH (1 kişilik)



Kolay/Farklı/Bol meyveli Hazırlama: 5 dk.





Malzeme: Küp buz, 4 cl. rom black, 2 cl. portakal suyu, 2 cl. ananas suyu, 1 çay kaşığı lime suyu, 1 çay kaşığı limon suyu, 1 çay kaşığı nar suyu, 3-4 adet buz.


İngilizlere özgü, içki ve meyve sularını karıştırma yöntemine "punç" denir. Onların kokteylidir bir anlamda. Yoğun bir tat arzu edenler için, bu tarif oldukça uygun olacaktır:





- Shaker'ın yahut karıştırma kabını yarısına kadar küp buzla doldurun.





- Verilen ölçülerde tüm malzemeleri ekleyin ve karıştırın. Ötesi? Ötesi yok, kokteyliniz artık hazır.





Servis önerisi: Punç'ınızda ekşiliği artırmak istiyorsanız bir parmak greyfurt suyu da ekleyebilirsiniz.








ROSE BERRY BLISS (1 kişilik)


En moda/Kolay/Şık Hazırlama: 5 dk.





Malzeme: 6 cl. soğuk roze şarap, 4-5 adet yaban mersini, 3 cl. soğuk lime limon suyu, 5 damla pembe limonata.


Özellikle "blush" isminde birçok farklı şarabın yaratılmasına sebep olan ve "blush"laşmamış diğer türlerinde de muhteşem lezzetler yakalanan roze şarap, geçtiğimiz yaz moda olmuştu; bu yaz da "en"ler listesinin üst sıralarında yer alıyor. - Kokteyl için en sevdiğiniz roze şarabı satın alın ve önceden soğutun. Diğer malzemeleri de soğutmak yerinde olacak. Çünkü bu tarifte buz kullanmıyoruz. Pembe limonataya gelince: Kendisi tek başına moda olmuş, alkolsüz bir içecek. Hazırları satılıyor. Ama arzu edenler için elde de yapımı mümkün. Kimisi vişneyle, kimisi narla, kimisi de çilekle tatlandırmayı ve renklendirmeyi tercih ediyor. Çilekli pratik tarifine gelince:





- Yarım çay bardağı su, 100 gr şeker ve 1 limon rendesini kaynatıp şurup yapın, süzün, soğutun ve daha sonra blenderda çilekle harmanlayıp dinlendirin. (Bu ölçüleri çoğaltarak, pembe limonatayı tek başına bir içecek olarak tüketebilirsiniz.)





Kokteylin gelince: - Lime limon suyu hariç her şeyi karıştırıyorsunuz.





- Onu da ilave bir-iki karıştırarak servis yapıyorsunuz.





Servis önerisi: Yaban mersini yerine daha tatlı bir lezzet arzu edenler, frambuaz tercih edebilirler.


~ KLASİK SEÇENEKLER

BLOODY MARY (1 kişilik)



Tuzlu/Geleneksel/Benzersiz Hazırlama: 5 dk.





Malzeme: 4.5 cl. votka, 10 cl. domates suyu, 5 damla limon suyu, 5 damla Worcestershire sosu, 2 damla tabasco sos, bir kereviz sapı, birer tutam tuz ve karabiber, 2-3 parça buz.


Bloody Mary'nin şekeri ve ekşiliği, diğer kokteyllere karşı tek başına duruşunun 77. yılında... (Dünyada ilk kez bir kokteyl için yani nev-i şahsına özel Bloody Mary için düzenlenen 75. yaş günü partisinin üzerinden iki yıl geçmiş durumda.) Doğru ölçülerde yapılmazsa kıvamını tutturamamış domates çorbası hissi verebilecek Bloody Mary, özellikle geleneksel kokteyllerden hoşlanmayanların özel tercihi olarak kendi kulvarında yer alıyor. Tarifine ve tüyolarına gelince:





- Bu tarifin yaratıcısına göre ölçüleri günümüzde oldukça değişime uğrayan Bloody Mary'yi hazırlarken, buzları blendar'da iri parçalara bölün ve bir bardağa koyun.





- Kereviz sapı ve domates suyu hariç hepsini bardağa ekleyin.





- Domates suyunu ilave edin ve karıştırın. - Kereviz sapını bardağa attıktan sonra lezzetiniz hazır.





Servis önerisi: Bloody Mary'yi kereviz sapıyla sunmak, geleneksel bir yöntem; dilerseniz fesleğen dilimleriyle hem süsleyip, hem tatlandırabilirsiniz.





TEKİLA SUNRISE


(1 kişilik) Kolay/Geleneksel/Tatlı Hazırlama: 5 dk.





Malzeme: 4.5 cl. tekila, 10 damla limon suyu, 1.5 cl. nar suyu, 12 cl. portakal suyu.





Tekilalı kokteyller efsanesinin meyvelerle tatlandırılmış belki de ilk ismi "Tekila Sunrise"... Kendisini tatilde siesta keyfi yapanlarla bir türlü tatil yapamayanların i anlık yolculuk düşü diye de tarif edenler de var. Tarifi oldukça kolay:





- Bardağı buzla doldurun, verilen ölçülerde tekila ve limon ekleyin.





- Bunları shaker'da karıştırın. Üzerine portakal suyunu ilave edin ve yine karıştırın.





- Karışımı bardağa dökün, üzerine nar suyu ekleyin ve asla karıştırmayın. Bırakın görüntü ayrışsın.





Servis önerisi: Mühim olan görüntü değil diyorsanız, karışmış tadını ruhunuz daha da benimseyecekse, haliyle shaker'ınızı son hamlede bir daha kullanabilirsiniz.


~ TOUCHDOWN ÖNERİLERİ:

TEKİLA LİMONATA (1 kişilik)



Pratik/Trendy/Leziz Hazırlama: 5 dk.





Malzeme: 3 cl. limon suyu, 6 cl. portakal suyu, 1 kaşık şeker, 10 adet nane, 6 cl. tekila, 10 parça buz.





Nişantaşı'nın, hatta İstanbul'un en eski ve hala aynı popülerliğe sahip mahalle barı Touchdown'ın en temel ruhlarından biri olarak kabul edilen Erdinç Aydın, aynı zamanda ara sıra aşçılık okullarında barmenlik tüyoları eğitimi veren bir isim. Kendisine kolay ama günün trendlerine uygun öneriler sorduk. İlk önerisi "Limonata Tekila" oldu. Farklı türlerde limonatalar hazırlamak, son yıllarda oldukça gözde. Genellikle votkayla hazırlanan karışımlara karşın, tekilalı ifadesi de mucizevi ve serin tadıyla fark yaratıyor. Touchdown'ın önerisi olan bu lezzeti hazırlamak oldukça kolay:





- Tüm malzemeyi blender yardımıyla karıştırıyor ve sunuyorsunuz.



Servis önerisi:
Sunum aşamasında ekstra naneyle süslemek yahut mevsim meyveleriyle renklendirmek, tamamen sizin tercihiniz.





SARISU (1 kişilik)


Satsuma mucizeli/Popüler/iştah açıcı Hazırlama: 5 dk.





Malzeme: 2 adet satsuma, 1 çorba kaşığı esmer şeker, 2 cl. limon suyu, 6 cl. votka, 5 cl. portakal suyu.





Turunçgiller arasında kendi farkını yaratan bir lezzet satsuma. Mandalinaya göre daha ekşi, limona oranla daha tatlı, yemesi ayrı, kokteylde tatması bambaşka bir keyif.





Touchdown'ın önerisiyle hazırlanan karışım, kolay olmakla birlikte bilmeniz gereken minik tüyoları var:





- Satsumaları dört parçaya bölün.





- Bardağa koyup şeker ve limon suyunu ekleyin. Bu aşamada bu karışımı ezin.





- Verilen ölçülerde buz ve votkayı ekledikten sonra karıştırıp keyifle tadını çıkartabilirsiniz. Daha işlemli, aşamalı kokteyller tatmak isterseniz, Touchdown'ın farklı alternatifleri sizi hazır ve de nazır mekanında bekliyor.





Servis önerisi: Dilerseniz satsuma yerine soda veya tonik koyarak ferah, hafif içimli bir kokteyl hazırlamak mümkünmüş; bu tüyoyu direkt yaratıcısından aldık.





Yazı: SELÇUK KAVLAKLI, N.SİMTEN DANIŞMAN





Bu yazının orijinali 2011 ELLE Bistro ekinde yayımlanmıştır.

SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

Yeni sayımızın kapağında oyuncu Hazar Güçlü var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.