ÖNCE "SAĞLIK"!

Kolay hazırlanan, yaza özel hafif yemekler ve benzersiz tarifler bu sayfalarda..

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 09 Şubat 2017
ÖNCE "SAĞLIK"!
"Saine Trinite beslenme uzmanı Veronique Liegois ve stilist Marie Leteure imzasıyla Solar Yayınları'ndan çıkan ve kelimenin tam anlamıyla sağlıklı yemekleri bir araya getiren çok özel bir kitap. Kitaptaki, yemekleri daha da lezzetli gösteren fotoğraflar Jerome Bilic'e ait.





KİVİLİ DONDURULMUŞ MOUSSE (6 kişilik)


Tatlı/Kolay /Hesaplı Hazırlama: 10 dk. Dondurma: 4 saat





Malzeme: 500 gr. yoğunlaştırılmış krema, 1 adet kivi, 25 cl. sıvı krema, 50 gr. şeker, 1 kahve kaşığı vanilya pudrası.





- Yoğunlaştırılmış kremayı iyice çırparak sıvılaştırın. Vanilya pudrası ve şekeri çırpıp kremayla karıştırın.





- Karışımı 6 ayrı rulo halinde sülfürlü kâğıtlara sarın ve servis tepsisine yerleştirin. Sülfürlü kâğıtlar, mousse'ların daha kolay forma girmesini sağlayacaktır.





- Mousse'ları iki saat buzlukta bekletin. Altı dilime böldüğünüz kivinin her bir parçasını mousse'ların üzerine yerleştirin.





-İki saat daha buzlukta beklettikten sonra kivili mousse'larınız servise hazır olacaktır. Servis etmeden önce sülfürlü kağıtları çıkarmayı unutmayın.





Marie'nin tavsiyesi: Mousse'ları buzlukta dört saatten daha fazla bekletmeyin. Yoksa çok sertleşirler. Dört saati geçirdiyseniz, servisten en az yarım saat önce buzluktan çıkarmanız iyi olur.





Veronique'in tavsiyesi: Kivili mousse'un yağ oranını hafifletmek için diyet krema ve peynir tercih edebilirsiniz. Vanilya pudrası da lezzet verir.


~ YEŞİL MERCİMEK, REZENE VE YEŞİL SOĞANLI SOMON SALATASI (6 kişilik)


Başlangıç yemeği/Kolay /Hesaplı Hazırlama: 15 dk. Pişirme: 15 dk.



Malzeme:
200 gr. yeşil mercimek, 2 adet rezene sapı, 2 adet yeşil soğan, 2 sap dereotu, 2 dilim somon füme (100 gr.), 10 cl. sıvı krema, limon suyu, zeytinyağı, karabiber ve kırmızıbiber sosu.





-Mercimekleri 15 dakika kaynar suda haşlayın. Suyunu süzdükten sonra üzerine biraz tuz atın ve suyunu süzün.





-Rezenenin ilk katmanını soyduktan sonra incecik dilimler halinde kesin. Bol soğuk suda biraz bekletin.





- Yeşil soğanları mümkün olduğunca küçük parçalar halinde doğrayın.





- Sıvı kremayı bir kapta limon suyu, tuz, karabiber, kırmızıbiber, dereotu, rezene ve doğranmış yeşil soğanla iyice çırpın.





- Mercimek ve somon dilimlerini de sosa ekleyerek karıştırın.





- Salata kabını sosun yayılması için hafifçe sallayın.





- Bir kaşık zeytinyağı ekleyerek servis yapana kadar soğukta bekletin.





Marie'nin tavsiyesi: Rezeneyi ufak parçalar haline getirmek için salatalık rendesi kullanabilirsiniz. Veronique'in tavsiyesi: Başlangıç yemeği olan bu salatayı ana yemeğe dönüştürmek için tek yapmanız gereken, 100 gram olan somon miktarını artırmaktır (Kişi başına 60-70 gram diye düşünebilirsiniz).


~ SU YOSUNU VE SUSAMLI, FIRINLANMIŞ SAINT JACQUES MİDYESİ (6 kişilik)


Yemek/Kolay /Hesaplı


Hazırlama: 5 dk. Pişirme: 8 dk.





Malzeme: 18 adet Saint Jacques midyesi (daha fazla da olabilir), 3 yaprak deniz yosunu, 4 çorba kaşığı susam, 1 çorba kaşığı zeytinyağı veya susam yağı, karabiber.





-Su yosunlarını küçük parçalar halinde kırın ve susamla karıştırın.





- Biraz karabiber ve tuz ekleyin.





- Fırını 180° C ısıtın.





- Midyelerin üzerine biraz zeytinyağı veya susam yağı sürün, üzerlerine su yosunu ve susamlı karış ekleyin, fırına yerleştirin.





- Midyelerin yüzlerini çevirerek dörder dakika pişirin.





- Midyeler sıcakken servis yapın.





Marie'nin tavsiyesi: Midyeleri isterseniz 6 dakika buharda da pişirebilirsiniz. Bunun için uygun olan kabınızı buharda pişirme makinesinin üzerine yerleştirin.





Veronique'in tavsiyesi: Midyeler, kalori bakımından çok düşük ve protein bakımından çok zengindir. İyot açısından çok zengin olan Saint Jacques midyeleri, özellikle tiroit tedavisinde çok etkilidir.


~ PROSCIUTTO VE KABAKLI KİŞ (6 kişilik)


Yemek/Kolay/Hesaplı


Pişirme: 1 saat Dinlendirme: 1 saat



Malzeme:
3 adet kabak, 100 gr. prosciutto, 4 adet yumurta, 30 cl. light sıvı krema, 50 gr. rendelenmiş keçi peyniri, 1 kahve kaşığı Hint safranı tozu ya da rendesi (zerdeçal), yarım demet kişniş, tuz ve karabiber.





Kiş hamuru için malzeme: 200 gr. esmer un, 50 gr. mısır unu, 2 tutam tuz, 1 tutam esmer toz şeker, 180 gr. tereyağı, 1 yumurta sarısı, 4 çorba kaşığı su, 1 çorba kaşığı balzamik sirke.





- Esmer un ve mısır ununu büyük bir kâseye tereyağı, şeker ve tuzla birlikte koyun, mikserle karışım kıvamına kavuşuncaya kadar çırpın.





- Yumurta sarısı, su ve balzamik sirkeyi de karışıma ekleyip mikserle çırpmaya devam edin. Karışım kıvamını alınca buzdolabında 1 saat ya da buzlukta 15 dakika bekletin.





- Kabakları yıkayın, kabuklarını soyduktan sonra rendeleyin. Mikrodalga fırında, buharda veya kaynar suda 5 dakika pişirin.





- Dört adet yumurtayı, light krema, tuz ve karabiberle birlikte çırpın. Bu karışıma Hint safranı tozunu, doğranmış yarım demet kişnişi ve rendelenmiş kabakları ekleyin.





- Fırını 1 80° C ısıtın.





- Fırına girebilecek bir kabı tereyağıyla yağladıktan sonra kiş hamurunu buna yerleştirin.





- Hamurun üzerinde çatalla çok sayıda delik açtıktan sonra fırına koyun ve 20 dakika pişirin.





- Rendelenmiş keçi peynirini hamurun dibine koyun. Üzerine rendelenmiş kabak karışımını ve dilimlenmiş prosciutto'ları yerleştirip tekrar fırına verin ve kişin üzeri kızarana kadar 30-40 dakika pişirin.





Marie'nin tavsiyesi: Eğer kiş hamuru hazırlamaya vaktiniz yoksa hazır bir hamur kullanmayı tercih edebilirsiniz.





Veronique'in tavsiyesi: Daha sağlıklı bir kiş hazırlamak istiyorsanız, tereyağı yerine omega-3 vitaminiyle zenginleştirilmiş bir margarin kullanabilirsiniz. Böylece bir dilim kiş, ihtiyacınız olan vitamin miktarının yüzde 50'sini karşılamanızı sağlar.


~ SEBZELİ YAHNİ (6 kişilik)


Başlangıç yemeği/Kolay /Hesaplı


Hazırlama: 20 dk. Pişirme: 30-45 dk Soğutma: 1 gece



Malzeme:
3 adet kabak, 2 adet patlıcan, 3 adet dolmalık biber, 2 adet domates, 5 çorba kaşığı elma sirkesi, 30 gr. esmer toz şeker, 2 diş sarımsak, 1 kahve kaşığı çekirdekleri çıkarılmış siyah zeytin, 10 yaprak fesleğen, 1 kahve kaşığı dereotu, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, tuz ve karabiber.





-Fırını 210° C'de ısıtın.





- 2 ya da 3 fırın tepsisinin içini sülfürlü kâğıtlarla kaplayın.





- Sebzeleri yıkayın ve 5 mm. kalınlığında halkalar halinde doğrayın.





- Doğranmış sebze halkalarını yan yana gelecek şekilde tepsiye dizin, üzerine tuz ve karabiber serpin. Dereotu ve biraz şeker de serptikten sonra zeytinyağıyla üzerlerini biraz yağlayın.





- Kabakları 15 dakika, patlıcanları ve dolmalık biberleri 30 dakika fırında pişirin.


-Sebzeler pişerken sosu hazırlayın.





- Domatesleri küp şeklinde doğrayın; elma sirkesi, esmer şeker, soyulmuş ve ezilmiş sarımsak, çekirdekleri çıkarılmış siyah zeytin, doğranmış fesleğen, tuz ve karabiberle bir tencereye koyun ve karıştırın. Bu karışımı yüksek ateşte 10 dakika kadar pişirin.





-Sebzeler piştiğinde fırından çıkarın ve üst üste dizin. Sebze katmanları arasına domatesli sosu yayın. Sebzelerin en üst katmanını kuvvetlice ezerek soğuması için buzdolabına yerleştirin. - Sebze yahninizi bir gece buzdolabında kaldıktan sonra servis edin.





Marie'nin tavsiyesi: Yahniyi ayrıca hazırlayacağınız bir sosla servis edebilirsiniz. 200 gram yoğunlaştırılmış kremayı, iki çorba kaşığı kuru fesleğen, bir kahve kaşığı hardal, bir kahve kaşığı zeytinyağı, biraz tuz, biraz karabiber ve biraz kimyonla karıştırın.



Veronique'in tavsiyesi:
Az kalorili, bol baharatlı sebze yahnisi hafif bir akşam yemeği için ideal. Lifli sebzelerle yapılan yahni, antioksidan etkiye de sahip.


~ KIRMIZI MEYVELER VE NAR SUYU EŞLİĞİNDE ELMA TATLISI (6 kişilik)


Tatlı/ Kolay / Hesaplı Hazırlama: 10 dk. Pişirme: 10 dk.



Malzeme:
6 adet elma, 40 gr. toz şeker, 20 cl. nar suyu, 125 gr. kırmızı meyveler (frambuaz, yaban mersini, Frenk üzümü).





-Toz şekeri, kırmızı meyveleri ve nar suyunu karıştırın.





- Elmaları soyduktan sonra her birini fırına ve mikrodalgaya girebilecek kaplara yerleştirin, üzerine kırmızı meyveli sosu dökün.





- Kapları alüminyum folyoyla kapladıktan sonra 10'ar dakika süresince en yüksek ısıda çalışan fırına verin.





- Soğumasını bekledikten sonra servis yapın.





Marie'nin tavsiyesi: Nar suyunu kendiniz hazırlayabilirsiniz: Narı ikiye bölün ve portakal sıkacağıyla sıkın. Narları kuvvetlice bastırarak sıkın ki, narın çekirdekleri parçalansın.



Veronique'in tavsiyesi:
Çok hafif ve kolay yapılan bu tatlı, hiçbir şekilde yağ içermediği için rahatlıkla tüketilebilir.~ ÇİKOLATA VE FRAMBUAZLI PASTA (6 kişilik)


Tatlı/Kolay /Hesaplı


Hazırlama: 10 dk. Pişirme: 10 dk.





Malzeme: 200 gr. yüzde 70 kakaolu bitter çikolata, 80 gr. tereyağı, 2 adet yumurta, 80 gr. toz şeker, 150 gr. tam yağlı beyaz peynir, 80 gr. un, 125 gr. frambuaz.





- Fırını 1 80° C'de ısıtın ve fırın tepsisini sülfürlü kâğıtla kaplayın.





- Tereyağı ve çikolatayı ocakta ya da mikrodalgada eritip karıştırın.





- Yumurtaları ve şekeri bir kapta karışım beyazlaşana kadar iyice çırpın. Tam yağlı beyaz peynir, un ve çikolatalı karışımı da, yumurta ve şekere ekleyerek bir kez daha çırpın.





- Elde ettiğiniz karışımı fırına girebilecek 6 küçük kaba yerleştirin. Kapların üzerine parçalar halinde frambuazları da koyduktan sonra fırına verin ve 10 dakika pişirin.





- Fırını kapattıktan sonra kapları 5 dakika daha kapağı açık fırında dinlenmeye bırakın. Çikolata ve frambuazlı pastanızın tadına bakmadan önce soğumasını bekleyin.



Marie'nin tavsiyesi:
İsterseniz çikolatalı pastanın üzerine frambuaz yerine başka meyveler ya da kuruyemiş koyabilirsiniz. Ceviz, fındık, badem, kuru kayısı, erik ve üzüm pastaya güzel lezzet verir.





Veronigue'in tavsiyesi: Kakao bakımından zengin bir çikolata seçmek, bu pastanın lezzetini belirler. Tercihiniz en az yüzde 60 kakaolu çikolatadan yana olmalıdır. Magnezyum bakımından zengin olan bu pasta, aynı zamanda antioksidan ve antidepresan etkiye de sahiptir.


~ KIRMIZI MEYVELİ PEYNİR TATLISI (6 kişilik)


Tatlı/ Kolay /Hesaplı


Hazırlama: 5 dk. Pişirme: 7 dk.





Malzeme: 750 gr. yüzde 40 yağlı krem peynir, 2 çorba kaşığı toz şeker, 125 gr. Frenk üzümü, 125 gr. frambuaz, 125 gr. yaban mersini.





- Frenk üzümü ve yaban mersinini ayrı ayrı yıkayın.





- Üzümü ve frambuazları 1 0 cl. suda 5 dakika kaynatın.





- Elde ettiğiniz komposto gibi Frenk üzümü ve frambuazları ince bir süzgeçten geçirin. Bir kaşık yardımıyla meyvelerin üzerine basarak sularını iyice çıkarın.





- Süzdüğünüz üzümü ve frambuazları, yaban mersini, yüzde 40 yağlı krem peynir ve şekeri de ekleyerek bir tencereye koyun.





- İki dakika boyunca yüksek ateşte karıştırarak pişirin. Soğumasını bekledikten sonra servis edin.





Marie'nin tavsiyesi: Bu tatlıyı tam yağlı beyaz peynir ya da yoğurtla da yapabilirsiniz.



Veronique'in tavsiyesi:
Zaman kazanmak için komposto haline gelmiş frambuaz ve Frenk üzümlerini süzgeçten geçirmeden tencereye koyabilirsiniz. Böylece meyveler vitamin ve antioksidan etkilerinden de hiçbir şey kaybetmezler.


~ YEŞİL ÇAYLI ARMUT TATLISI (6 kişilik)
Tatlı/Kolay/Hesaplı


Hazırlama: 5 dk. Pişirme: 20 dk.





Malzeme: 6 adet olgunlaşmış ama yumuşak olmayan küçük armut, 60 cl. içme suyu, 1 kahve kaşığı vanilya, 1 çorba kaşığı zencefilli yeşil çay, 50 gr. esmer toz şeker.





- Armudun kabuklarını soyun. Sapını koparmamak ve armudu bölmemek için, çekirdeklerini alt kısmından çıkarın.





- Suyu, vanilya ve toz şekerle karıştırarak beş dakika kaynatın.





- Armutları kaynayan suya koyarak 13 dakika haşladıktan sonra yeşil çayı dökün ve iki dakika daha kaynatmaya devam edin.





- Haşlanan armutları ateşten alın, küçük kaplara yerleştirin ve soğumasını bekledikten sonra servis yapın.





Marie'nin tavsiyesi: Tatlınıza yeşil çayla birlikte küçük bir parça rendelenmiş zencefil de atabilirsiniz. Zencefil, vücut direncinizi artıracaktır.





Veronigue'in tavsiyesi: Çok hafif bir tatlı olan yeşil çaylı armudun şeker oranını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Eğer kaynatacağınız armut çok yumuşaksa daha az şeker kullanmayı tercih edebilirsiniz.


~ KAĞITTA BAHARATLI MEYVELER (6 kişilik)


Tatlı/ Kolay / Hesaplı



Malzeme:
1 adet ananas, 2 adet armut, 2 adet elma, 3 adet muz, 125 gr. siyah üzüm, 125 gr. Frenk üzümü, 125 gr. böğürtlen, 30 gr. tereyağı, 3 kahve kaşığı vanilya tozu, 3 çubuk tarçın, agave şurubu, yağlı fırın kâğıdı.





-Fırını 1 80° C'de ısıtın. -Meyveleri yıkayıp kabuklarını soyduktan sonra küçük küpler veya dilimler halinde doğrayın.





- 6 parça halinde kestiğiniz ve bir kap şekline soktuğunuz yağlı kâğıtlara, doğradığınız meyveleri yerleştirin.





- Üzerlerine az miktarda vanilya tozu serpiştirin.





- Her kaba yarım çubuk tarçın koyun. Birer kahve kaşığı agave şurubu ve birer küçük parça tereyağı da ekleyin. Yağlı kağıtları kapatıp zımbalayarak fırına verin.





- 20 dakika piştikten sonra fırını kapatın. Meyveleri, fırının kendi ısısında 10 dakika daha bekletin.





- Meyveler ılıklaşınca bir kaşık yoğurt veya dondurmayla servis edin.



Marie'nin tavsiyesi:
Tarçın çubukları yerine, bir kahve kaşığı toz tarçın da kullanabilirsiniz. Ya da tarçın çubuklarını rendeleyerek meyvelerin üzerine serpiştirebilirsiniz.



Veronique'in tavsiyesi:
Yağlı fırın kağıdında tercihinizi mutlaka sülfürlü kağıttan yana kullanın. Alüminyum bazlı kâğıtlar, meyve tatlısı yapmak için uygun değil.





Yazı: Veronique Liegois


Çev: Melda Onbaşyan

SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Mart Sayısı Çıktı!

ELLE Mart Sayısı Çıktı!

Baharı Hande Erçel ile karşılıyoruz.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.