PEELING HAKKINDA HER ŞEY

Cilt sorunlarını gidermenize yardımcı olacak peeling yöntemlerini araştırdık.

Hande Öztürk HANDE ÖZTÜRK 05 Aralık 2016
PEELING HAKKINDA HER ŞEY
Yıllar içinde kullanmadığımız güneş koruyucular, hava kirliliğinden tıkanan gözenekler, yazları şezlonglarda geçirilen uzun saatler cildimize kırışıklık, renk değişimi, tahriş, sarkma, siyah nokta veya leke olarak geri dönüyor. Ne harika değil mi(!)?





Peki 'Giderek daha da solgun, cansız ve donuk görünen ciltler için yapabileceğimiz bir şey yok mu?' diyorsanız, yazımızı okumaya devam edin, lakin cevabımız EVET! Bu sorunları geride bırakmak için kimyasal peeling’e yönelebilirsiniz ama önce enine boyuna inceleyelim.





Tanım olarak kimyasal peeling kan dolaşımı bozukluğu, güneş hasarı, sivilce izleri, yanıklar, yaşla birlikte oluşan lekeler, karaciğer lekeleri, çiller, kanser riskine sahip kızarıklıklar, melazmalar ve gebelikte oluşan lekelerin tedavi yöntemlerinden biri olarak geçiyor. Ayrıca ciltteki ölü derileri atmak, daha pürüzsüz ve canlı bir görünüme kavuşmak, ciltteki yağ-nem dengelerini sağlamak, gözenekleri daraltmak ve kıl dönmelerini gidermek için de tercih ediliyor. Eğer yaş gereği deriniz gevşedi veya sarktığı için bu yöntemi araştırıyorsanız üzgünü


z, ama peeling onlara çare olmuyor malesef. Ölü derileri atarak, alttaki temiz ve sağlıklı derinin yüzeye çıkmasını sağladığı içib bu yöntemi dövme sildirmek isteyenler de kullanabiliyor, tabii.





Yaşadığınız sorunları makyaj malzemeleriyle kapatmak yerine doğru olanın sorunun köküne inmek olduğunu düşündüğümüz için, kimyasal peeling en uygun yol olarak karşımıza çıkıyor. Genellikle herkes gençleşme işine sadece oradan ibaretmişiz gibi, yüzden başlıyor. Halbuki el ve ayakları da unutmamak gerek. Zira o kısımlarımız da peeling sayesinde ölü derilerden arınmaya ve sağlıklı görünmeye, en az yüzümüz kadar ihtiyaç duyuyor. Tabii herkes için tek bir çare yok; sorunlarınızın türü, derinliği ve büyüklüğüne göre yaptırmanız gereken peelingler de kendi aralarında üçe ayrılıyor: Yüzeysel, orta derinlikte ve derin peeling. Kısacası doğru ve istenen sonucu elde etmek için cildinizin neye ihtiyacı olduğu iyi bilip, doğru metodu uygulamanız şart.





Yüzeysel Peeling: Çok önemli veya büyük cilt sorunlarıyla karşı karşıya değilseniz, yüzeysel peeling sizin için en hafif ve rahat uygulama olacaktır. Yani hafif kırışıklıklar, hafif cilt lekeleri veya yaşlılık izleri ve ciltteki solgun görünüm için idealdir. Çünkü yüzeysel peeling diğer türlerine göre cildi daha hafif soyar, temizler, gözeneklerin içini temiz bırakır ve sivilce oluşumuna engel olur.





Cildinizin hassasiyet durumuna göre işlem sırasında ya da sonrasında batma veya yanma hissi olabilir. Hatta kimilerinin cildi direkt soyulmaya başlarken, kimi sadece geçici kızarıklık yaşıyor. Ama bazı durumlarda bu yan etkiler haftalarca sürerken, kiminde birkaç saat sonra kaybolabiliyor. Yani ilk önce doktorunuza danışarak cildinizin ihtiyacı olan ve kaldırabileceği doğru yöntemi bulmak, en önemlisi.





Yüzeysel peeling meyve asitleriyle yapılıyor, sonrasında da birkaç defa daha tekrarlanabiliyor. Genel olarak meyve asidi dediğimizse doğal besinlerin içinde de yer alan ve toksik olmayan AHA grubu asitleri. Onuysa iltihapları dindirme özelliği olan salisilik asit ile ajan alfa ve beta hidroksi, ciltteki ölü hücreleri dışarı atan parçacıklar barındıran glikolik asitler ve ikinci kuşaktan meyve asidi diyebileceğimiz poli hidroksiositler izliyor. AHA’lar cildin üzerindeki hücre yapısını düzenleyerek deriyi onarıyor ve aşırı melanin üretimini de bastırarak, lekelerin ortadan kalkmasını sağlıyor.





Bu yöntem için yeni bir buluş bile diyemeyiz; zira kökleri ta Mısır medeniyetine kadar dayanıyor. ~Yüzeysel peeling adı üstünde çok ağır bir işlem olmadığı için, işlem bitiminde cildiniz 1 ila 5 gün arasında kızarık kalması veya hafif soyulmalar görmeniz normal. Uygulamadan hemen sonra günlük hayatınıza kaldığınız yerden devam etmeniz de mümkün.





Hafif peeling'leri peeling özellikli ürünlerin yardımıyla evde de yapabilirsiniz, ama her adımda dikkatli olmak gerekiyor. Öncelikle kullanacağınız peeling kreminin Ph değerinin 5’ten yüksek olmaması çok önemli. Ki, yine de onu ölçülü ve bilinçli kullanmanızda fayda var. Bunun yanı sıra peeling yapacağınız bölgede açık yaralar, sivilceler varsa sakın dokunmayın. Sivilceleriniz artabilir veya enfeksiyon bile kapabilirsiniz. Ayrıca kullanacağınız peeling kremini göz çevresi ve dudak bölgesinden mutlaka uzak tutmalısınız!





Bunların yanı sıra duş dırasında lif ve yumuşak eldivenlerle, peeling özellikli temizleyicilerden de faydalanmanız mümkün. Peeling’lerin içindeki partiküller dairesel olarak, bastırmadan yapacağınız masajla yumuşayarak hem cildinize nemini geri kazandırıyor, hem de ölü hücrelerin yavaş yavaş atılmasını sağlıyor. Kısacası kendiniz peeling yapacakken hafif bir masajla yapmanız daha iyi bir sonuç almanızı sağlayabilir. Eğer peeling yapmak istediğiniz bölge ayaklarınızsa, işe ponza taşıyla en sert kısımlardan kurtulup, sıcak suda bekleterek başlamanız çok daha iyi olacaktır.





Yok, evde peeling'i tamamen doğal yollarla denemek istiyorsanız, o da mümkün! Mutfaktaki meyveler dostunuz evet, ama her biri aynı etkiyi yapmıyor ve hangisinden ne kadar kullandığınız çok önemli. Yani elma, armut ve ananas toksinlerden arınmanızı, cildinizin parlaklaşmasını sağlar veya çilek gözeneklerinizi küçültmeye iyi gelirken; yoğurt ve süt gibi laktik ve glikolik asit bakımından zengin gıdalar, onlara göre çok daha derin bir peeling yapıyor. Eğer bu asitlerce daha zengin gıdaları kullanırsanız diğerlerine çok daha yüksek seviyede nem alabilirsiniz; aynı zamanda cildinizde genel olarak veya güneşe karşı hassasiyet de meydana gelebilir. Dikkat!





Orta Derinlikte Peeling: Bu peeling türünde sorunlar çok daha derine işlediği ve büyük olduğu için, derinin daha çok soyulması gerekiyor. Sorunları derin sivilce izleri, leke veya yaralar kategorilerden birine giren kişiler için bu peeling yöntemi ideal olabilir. Tabii yüzeysel peeling’i evde kendiniz yapabilseniz de, bu ikisini yapmanız mümkün değil. Hatta öyle bir şeyi sakın denemeyin! Mutlaka uzman biri tarafından yapılması gereken bu güçlü işlem sonrasında ciltte kızarıklık veya yanma da meydana gelebiliyor, bilginiz olsun. Hatta çoğunlukla, uygulamadan sonra deriniz 1 haftada dökülüyor. Tam da bu yüzden, orta derinlikte peeling’den sonra günlük yaşantınızdan biraz uzaklaşmanız gerekiyor.





Aslında orta derinlikte peeling de kendi içinde üçe ayrılıyor: Mavi Peeling, Jessner peeling ve TCA.


Bunlar arasında TCA sadece doktorlarca yapılıyor, çünkü üst ve orta derinin üst tabakaları tamamen soyuluyor; işlemden sonraysa üst deri 5 ila bir hafta içinde pul pul dökülmeye devam ediyor. Cilt çok tahriş olduğu için, bir veya iki hafta sonra ancak kendine geliyor. Ama aynı şekilde yarattığı olumlu etki de çok daha uzun, yaklaşık 6 ay sürüyor.





Derin Peeling: Genellikle ağır güneş hasarları, çok derin kırışıklıklar veya çukurlar ile çok derin sivilce izleri için tercih ediliyor. Ameliyathanede bildiğiniz, ameliyat gibi ve anesteziyle gerçekleştiriliyor. Hatta isim olarak ‘peeling’ kulağa hafif gelse de, daha uzun bir iyileşme süreci var ve o sürede düzenli olarak bakım ve pansuman yapmanızı gerektiriyor. Yani ‘birkaç sivilce izim var, iyisi mi gidip kaymak gibi bir cilde kavuşup geleyim’ diye düşünenlerin yaptırabileceği bir şey değil. Özel ve ciddi durumlarda tercih sebebi. Sonrasında deride şişme ve ciltteki gerginliğin dışında, bir de kahverengi olduğu için korkutucu görünen kabuğumsu bir tabaka oluşması da muhtemel. Ama merak etmeyin, o kahverengilik bir hafta ila 10 gün içinde kendiliğinden düşecektir. Sonrasında da, yoğun nemlendirici kullanmanız gerekiyor. Bazen tam da bu yüzden, gözenek tıkanma ve enfeksiyon oluşumuna rastlandığı için çok dikkatli olmakta fayda var. Ayrıca derin peeling’lerde şiddetli uçuk ve uçuk yayılması görülebiliyor.~Yani cildiniz uçuğa yatkınsa, daha peeling yaptırmadan önce doktorunuza danışarak uçuğa iyi gelen ilaç veya antibiyotik alımına başlamanız gerekebilir. Adı üzerinde işlem de, sorun da ‘derin’ olunca iyileşme süresi de yaklaşık 1 ayı buluyor. Zaten bu uygulamadan sonra peeling yapılan bölge sargılanıyor ve 6 ay kadar güneşten korunması gerekiyor.





Kimyasal peeling'lerin özellikleri, maharetleri, iyileşme süreçleri genel olarak böyle. Zaten peeling’e başvurmadan önce mutlaka doktorunuzla görüşeceğiniz için o da size daha detaylı bilgi verecektir. Ama biz bu önemli detaylara da değinmezsek, olmaz:





- Kimyasal peeling’ler sonrası su toplaması oluşabilir.





- Burada bahsettiğimiz yöntemlerin hepsini erkekler de yaptırabilir. Aynı şekilde peeling özellikli ürünleri de kullanabilirler. Ama önce doktorunuza danışarak cildiniz için doğru ürünü seçmek ve doğru dozda kullanmanız en önemlisi.





-Yaz mevsiminin kabuslarından çatlaklar için de kimyasal peeling’i önerenler var, ama çatlaklardan kurtulma konusunda yüzde 100 sonuç alınamadığından deneme konusunda karar sizin.





- Cildinizin türü çok önemli: Yağlı bir ciltte yan etki yapmayacak bir peeling işlemi, kuru bir ciltte soyulmalara ve kızarıklıklara yol açabilir.





- Peeling’i çok sık yapmamak gerek. Siz mutlaka doktorunuza bir danışın, ama uzmanlar genel olarak haftada 2 limitini koyuyorlar. Zira sürekli peeling’in, cildin kendi kendini koruma fonksiyonunu zayıflattığı biliniyor, dikkat!





- Her peeling işlemi sonrasında, tahriş olmuş cildi yatıştıracak bir krem veya nemlendirici kullanmanız şart. Aynı şekilde peeling’e başlamadan önce cildinizin terli olmadığından emin olmanız gerek. Ayrıca yüzünüzdeki tüm makyajı da silmiş olmanız gerek.





-Daha güçlü bir etki alayım derseniz, öncesinde buhar banyosu yaparak gözeneklerinizi açmak çok faydalı olacaktır.





- Peeling yaptıktan veya yaptırdıktan sonra deyim yerindeyse kendinizi biraz nadasa bırakmanız da gerekebilir. Öncelikle peeling yaptı��ınız bölgeyi, bahsettiğimiz nemlendirici veya yatıştırıcı kremlerle serin tutmalısınız. Mesela hemen yüzünüze makyaj yapıp egzos dumanlarının arasına katılmamalısınız. Güneşe çıkmamalı ve mutlaka güneş kremi kullanmalısınız.





- Peeling yaptığınız bölgede bahsettiğimiz kabuklardan oluştuysa onlarla sakın oynamayın! Çünkü böyle bir durumda kabuk olduğu yerde iz kalma riski var, aman diyelim!





- Kimyasal olan tüm peeling’ler esmerler için biraz tehlikeli. Sonuçta cilt yenileyici bir işlem olduğu için, hatalı uygulamalarda ten renklerinde açılmalar veya yer yer renk değişimleri meydana gelebiliyor.





- Tabii kimyasal peelinglerin her çeşidinde, hafif olanında bile bir dermatoloğun rehberliğinde ilerlemeniz şart. Zira işin ucunda, bilinçli hareket edilmezse hiç hoşunuza gitmeyecek sonuçlarla karşı karşıya kalmak var. Hatta cildinizden ölü derileri ayıklamak isterken halihazırda bulunan sağlıklı hücrelerinizden bile olabilirsiniz! 


~- Nereye yapacağınız da kimyasal peeling’i yaptırma zamanını seçme konusunda önemli. Mesela elleriniz veya ayaklarınıza yaptıracağınız peeling’leri maniküre ya da pediküre gitiğiniz zaman aradan çıkarmanız en iyisi. Vücut peelingini de banyo yaptıktan sonra uygulamanız zamanlama olarak en doğru olur.





- Çoğu zaman peeling sonrası, türüne göre güneşte fazla kalmış da, yanmışsınız gibi tepkiler de verebilirsiniz korkmayın.





- Eğer kısa süre önce cildinizi gerdirdiyseniz, iz kalma ve yara iyileşmesinde zorlanma gibi özel durumlarınız varsa, kısa süre önce yüksek radyasyona maruz kaldıysanız, sedef, vitiligo, egzama veya uçuğunuz varsa, solaryumdan yeni çıktıysanız ya da buna benzer hastalıklara sahipseniz sizin de, işlemi yapacak kişinin de çok daha dikkatli olması gerekiyor.





Şimdilerde peeling alanında kimyasal peeling’lerin yan etkilerinden gözü korkanları mutlu edecek yeni bir gelişme de var: Karbon peeling! Yani soyma işleminden tedirgin oluyorduysanız, ona hiç girişmeden lazer atışlarıyla cildinizdeki pürüzlerden kurtulmanız mümkün. Karbon peeling de kimyasal peeling’lerle aynı sorunlar için tercih ediliyor ve aynı durumlarda uygulanmaması gerekiyor. Yan etkisi olarak cilt biraz pembeleşiyor, o kadar. Tabii ağrısız ve iğnesiz oluşuyla yalan yok, kulağa çok daha iyi geliyor.





Karbon peeling’de işleme başlamadan cilt, lazer için gereken enerjinin en yüksek seviyede olmasını sağlayacak bir karbon kremle sıvanıyor önce. Sonrasında üstüne lazer atıldığı zaman ısı yükseliyor ve en üstteki deri tabakasının buharlaşıp, kalkmasını sağlıyor. Başta kullanılan krem, lazerin hücre yenilenmesini sağlayan etkisini de harekete geçiriyor. Yani cildinizdeki hücreler kolajen üretmeleri için konusunda harekete geçerken; aynı zamanda cilde elastikiyet de kazandırıyor! Yüz bölgesi için gidecekseniz, bütün işlem toplamda 15 dakika sürüyor. Bittiğindeyse sanki lazer epilasyondan çıkmışsınız gibi, günlük yaşantınıza kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz.





Daha kısa bir sürede cildiniz kaymak gibi pürüzsüz, canlı ve parlak görünüm kazanıyor. Lekelerin rengi açılıyor ve gözeneklerin daha sıkı olduğu gözleniyor. Üstelik, zamanla lekelerin rengi daha da açılmaya, cildiniz sıkılaşmaya, kolajen üretimiyle elastikiyetiniz artmaya da devam ediyor.





Karbon peeling her mevsimde yapılabiliyor, üstelik esmerler için de endişe edecek bir durum yaratmıyor. Kısacası kimyasal peeling türlerine göre göre daha hızlı, acısız ve daha güvenli bir sonuç elde etmek isteyenler için ideal. Onlardaki gibi kızarma, yanıklar veya kabuk oluşumu da gözlenmiyor. Hatta dermatologlar, yazın bile rahatça yaptırabileceğinizi söylüyor. Tabii cildinizi güneşten korumanız şartıyla.





Yalnız, bu peeling türünde istediğiniz cilt görünümüne kavuşmak, kalıcı ve uzun süreli etki için bir veya iki haftalık aralıklarla yaklaşık on seans gerekiyor. Eğer sorununuz akne izleri veya hafif lekelerin dışındaysa, ya da hormonal nedenli lekelenmeleriniz varsa daha uzun süre gitmeniz de gerekebiliyor. Ancak genellikle 10 seans bitince, bir yıl daha veya 1 yıl 6 ay kadar yeniden yaptırmanıza gerek olmuyor.








İşte peeling yöntemleri enine boyuna, böyle. Sorununuz nedir bilmiyoruz, ama umarız bu yöntemlerin biri hayallerinizdeki cilde kavuşmanıza yardımcı olur.









SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

Yeni sayımızın kapağında oyuncu Hazar Güçlü var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.