ÇAĞIMIZIN HASTALIĞI: OBEZİTE

Obeziteyi daha yakından inceliyor; tedavi yöntemlerini konuşuyoruz.

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 24 Aralık 2015
ÇAĞIMIZIN HASTALIĞI: OBEZİTE
Aşırı şişmanlık ya da obezite çağımızın en sinsi ve en tehlikeli kronik hastalıklarından biri. 'Obeziteyi kısaca, vücuttaki aşırı yağ birikimi olarak tanımlayabiliriz.' diyen Obezite ve Genel Cerrahi Uzmanı Doç.Dr.Osman Yıldırım 5 soruda obezitenin tehlikelerini, tedavisini ve hangi hastalara obezite cerrahisini önerdiklerini tüm detayları ile  ELLE Türkiye okuyucuları için anlattı.





Obezite ve morbid obezite Nedir?


Dünya Sağlık Örgütü (WHO) obeziteyi ‘Vücutta hastalıklara neden olacak biçim ve oranda anormal, fazla miktarda yağ birikmesi' olarak tanımlanmaktadır. Morbid obeziteyi ise ortaya çıkardığı ölümcül sorunlar nedeniyle,  yaşamı ciddi olarak tehdit eden ileri derecede şişmanlık olarak tanımlanır ve Vücut Kitle İndeksi (VKİ) 40'ın üstünde olanlar morbid obez olarak kabul edilir. Ayrıca vücutta yağ oranının ortalama olarak kadınlarda %25-30, erkeklerde ise %15-20 olması gerektiğini hatırlatmakta da fayda var.





Obezitenin tehlikeleri nelerdir, ne gibi hastalıklara yol açar?


Obezite vücudun tüm sistemlerinde bozukluğa yol açar ve uzmanlar obez kişilerin yaşıtlarına göre 12-15 yıl daha az yaşadığını söylemektedir. Obezitenin, şeker hastalığı, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları, yağ metabolizması bozuklukları, uyku apnesi, reflü, cinsel bozukluklar, kemik ve eklem sorunları, solunum sistemi bozuklukları gibi birçok hastalığa neden olduğunu da belirtilmektedir. Obez hastaların dış görünümleri bozulduğu için bu hastaların sosyal yaşam ve ruh sağlığı da bozulmakta, depresyon gibi birçok sorunlar ortaya çıkmaktadır. Son olarak obez hastalarda meme ve kalın barsak kanserleri gibi bazı kanser türleri oldukça sık görülür. 





Obezite tedavisi nasıl olmalıdır?


Obezite tedavisinde diyet, egzersiz, ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi seçenekleri gibi seçenekler vardır. Öncelikle hastalar yaşam tarzını değiştirmelidir. Hastalar iyi bir beslenme eğitimi almalı, bu konudaki yanlışları öğrenmelidir. Egzersiz mutlaka hayatın içinde yer almalıdır. Tüm bunlar yetersiz kaldığında belli grup hastalarda ilaçlar denenebilir ancak bunların da çoğunun ciddi yan etkileri tespit edilmiş olup, günümüzde hala çok etkili, yan etkisi az bir ilaç yoktur. Yapılan çalışmalar göstermiştir ki morbid obezite tedavisinde cerrahi dışı yöntemlerle kalıcı kilo verme oranı %2 civarındadır. Günümüzde morbid obezitenin kalıcı ve etkin tedavisi cerrahidir. Obezite tedavisi tamamen bir ekip işi; endokrinoloji, genel cerrahi, psikiyatri, beslenme ve diyet  uzmanlarından oluşan bir ekip hastayı değerlendirmeli, tedavi yöntemini belirlemelidir.





Ameliyatla her şey bitiyor mu?


Ameliyat ile her şeyin bitemediğinin altını çizen Dr.Yıldırım “Ameliyat hastaya büyük bir şans sunuyor. Hasta mutlaka kontrollerini yaptırmalı, tavsiyelere uymalı, yeni bir yaşam tarzı benimsemelidir. Vitamin ve mineral takviyelerini unutmamalıdır. Diyet ve spor hayatın bir parçası olmalıdır” dedi.

ETİKETLER
SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Mart Sayısı Çıktı!

ELLE Mart Sayısı Çıktı!

Baharı Hande Erçel ile karşılıyoruz.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.