FRUKTOZ TUZAĞI

'Doğal şeker canım ne olacak?' demeyin, fruktoz tuzağına düşmeyin!

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 24 Aralık 2015
FRUKTOZ TUZAĞI
Meyvedeki şeker, yani fruktoz, kulağa son derece masum geliyor ama yeni araştırmalar, aşırı fruktoz tüketiminin toksik etkileri olduğunu, bazı hastalıklara ve şişmanlığa yol açabileceğini ortaya çıkardı. Üstelik fruktoz, saflaştırılmış olarak birçok diğer gıdada da bulunuyor. ELLEN WARSTAT, SERPİL ÇEKİN





Birkaç üzüm, bir kivi, bir elma... Bunları tüketerek vücudunuz için iyi bir şey yapmış oluruz. Çünkü meyvelerdeki vitaminler, oligo elementler ve bitki maddeleri sadece kendimizi iyi hissetmemiz için değil, cilt güzelliği için de çok önemli. Fakat bu sağlıklı yiyecekler için de “fazlası zararlı” kuralı geçerli. Çünkü meyve ve sebzelerde fruktoz adı verilen şeker bulunuyor ve bu madde üzerindeki yeni araştırmalar, aşırı tüketiminin masum olmadığını söylu¨yor. Fruktoz da tıpkı diğer şeker çeşitleri gibi gram başına dört kalori içeriyor ve Amerika'da artık şişmanlığın bir numaralı sebebi olarak kabul ediliyor.





Doğal olarak meyvelerde bulunan fruktoz, ayrıca saflaştırılarak agave şurubu, mısır şurubu, diğer adıyla nişasta bazlı şeker olarak birçok besinde kullanılıyor. Agave bir tür kaktüs kökünden, nişasta bazlı şeker olan mısır şurubu da mısır nişastasının glikoz ve fruktoza dönüştürülmesinden elde ediliyor. Bu yöntemlere saflaştırma deniyor. Dolayısıyla günlük beslenmemizde fruktozu sadece meyvelerden almıyoruz. Fruktozu saflaştırılmış olarak alkollü içkiler, meyve sulu içkiler, gazlı içecekler, meyve suları, tatlılar, çikolatalar, konserveler, reçeller, jöleler, kahvaltılık gevrekler, fırında pişmiş pastane ürünleri ve hazır bisküvilerle de almış oluyoruz. Bu tarz gıdalarda mısır şurubunun çok tercih edilmesinin sebebiyse maliyetinin ucuz, tatlılık derecesinin çok daha fazla ve taşınmasının kolay olması. Şekersiz içeceklere güvenenler de yanılıyor, çünkü “şekersiz” ibaresi yalnızca beyaz şekerle ilgilidir genelde. Bu yüzden “light” ürünler de yüksek oranda fruktoz içerebiliyor. Tehlike de burada; fruktozu, işlenmiş ya da doğal, farkında olmadan günlük beslenmemizde yüksek


oranda almış oluyoruz.





FAZLASI HASTA EDİYOR


Fruktoz, kan şekeri düzeyini beyaz şekere göre daha yavaş yükseltiyor. Ancak yeni araştırmaların ortaya çıkardığı sonuçlar, sağlık konusunda çok farklı bir tablo çiziyor. Araştırmacılar, aşırı kiloyla meyvedeki şekerin aşırı tüketimi arasında bir bağ bulunduğunu, ayrıca fruktozun karaciğer yağlanması, yüksek tansiyon, ürik asit düzeyinin yükselmesi ve metabolizmada glikoz toleransının bozulmasına yol açtığını tespit etti. Bunun sonucunda diyabet, felç, kalp krizi ve siroz gibi hastalıklar ortaya çıkabiliyor. Fakat çoğu insandaki şişmanlığın sebebinin aşırı meyve ve sebze tüketimi değil, endüstriyel ortamda işlenmiş gıdalar olduğunu söylüyor uzmanlar. İşlenmiş gıdaların yüzde 80'i fruktoz, yani mısır şurubu içeriyor. Mısır şurubu içeren besinlerin de neredeyse yüzde 60'ı yağ olarak depolanıyor.~ NE KADARI SAĞLIKLI?


Beslenme ve Diyet Uzmanı Selahattin Dönmez, günde iki avuç dolusu meyve ve üç avuç dolusu sebze tu¨ketimini öneriyor. Bu miktar günde 40-50 gram fruktoz anlamına geliyor. Dönmez, “Bu, kabul edilebilir bir miktar” diyor ve devam ediyor, “Ancak 25 gramı aşan meyve şekeri miktarının mide ve bağırsak sorunlarına yol  açabildiği için bir anda tüketilmemesi gerekiyor. Bu miktara  kolayca ulaşılabiliyor. Örneğin 200 mililitre taze sıkılmış  portakal suyu 10 gram fruktoz içeriyor. Bal ve agave şurubu  da haksız yere sağlıklı tatlandırıcılar olarak ilan ediliyor.  Her ikisi de bol miktarda fruktoz içeriyor. Fakat stevia bitkisinde  durum farklı. Canlı stevia bitkisinin yapraklarını taze  olarak çay ya da sütlü tatlıların tatlandırılmasında kullanabilirsiniz.  Dilinize bir stevia yaprağı yerleştirmek de tatlı  krizine karşı iyi bir yöntem olabilir. Ayrıca, vanilya, tarçın  ve portakal kabuğu, yiyeceklere güzel bir tat verir. Favori  baharatlarınızın hangileri olduğunu bulun, içine elma dilimi  eklenmiş suyu veya bir avuç dolusu orman meyvesini tatlı  limonataya tercih edip etmeyeceğinizi deneyin.”

Meyveler ve Fruktoz Miktarları (gr)
4 adet kuru kayısı- 16 gr
Yarım mango- 16 gr

1 avuç üzüm- 12 gr
1 orta boy armut- 11 gr
1 orta boy Trabzon hurması- 10.5 gr
1 ince dilim karpuz- 10 gr
1 ince dilim kavun- 9.8 gr
1 büyük boy elma- 8.2 gr
1 orta boy muz- 7 gr
1 orta boy portakal- 6.5 gr
1 orta boy şeftali- 6 gr
1 büyük boy nektarin- 5.5 gr
1 ince dilim taze ananas- 4 gr
20 adet çilek- 3.8 gr
20 adet vişne- 3.5 gr
1 orta boy kivi- 3.4 gr
1 kase ahududu, böğürtlen- 3 gr
1 adet limon- 0.5 gr

SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Mart Sayısı Çıktı!

ELLE Mart Sayısı Çıktı!

Baharı Hande Erçel ile karşılıyoruz.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.