RAMAZAN’DA SAĞLIKLI OLUN

Ramazan'da sağlığınızı korumak için, bu 10 maddeyi uygulayın.

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 28 Haziran 2015
RAMAZAN’DA SAĞLIKLI OLUN
Ramazan ayı, uzun süren açlık ve susuzlukla birlikte,  vücudunuzu yorabilir. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Selçuk Görmez, bu dönemi sağlıklı geçirmek için yapılması gerekenleri yazdı.





İşte 12 maddede sağlıklı bir ramazan geçirmek için öneriler:





1. Hafif yiyecekler tüketin. Ağırlıklı kırmızı et, hamur işleri, tuz oranı fazla ve hazır ürünler yerine, beyaz et, süt ürünleri, sebze ve salata gibi şeylerle beslenin.





2. Besinleri üç öğüne bölün. İftarda hızlı ve aşırı yemek yemek, kalbe giden kan miktarında azalmaya neden olarak kalp krizi ve ritim bozukluklarını tetikler. Bu nedenle, iftar ve sahur arasında yiyeceğiniz yiyecekleri üç öğüne bölün.





3. En az 2 litre su için. Gün içerisinde yaşanan sıvı kaybının etkilerini azaltmak için, iftar ve sahur arasında en az 2 litre su için. Ayrıca, 1 şişe maden suyu içmek de, mineral takviyesi için yeterli olabilir.





4. İftarı su ve hurmayla açın. Yemeğe başlamadan önce su içilmesi, tüm gün kaybettiğiniz sıvının yerine konması ve doygunluk hissi için çok önemli.





5. Sahurda tok tutan besinler yiyin. Sahur öğününü kesinlikle atlamayın. Lifli ve uzun süre tok tutan besinler, kuruyemiş ile tahıl ve balkagillerden zengin yiyecekleri tüketin.





6. Çayınız demli olmasın. İftar ve sahurda fazla miktarda tein ve kafein tüketmek, kalp hızında artışa, kalp ritminde ve tansiyonda dengesizliklere yol açabilir. Bu nedenle çayı az demli ve günde 2-3 küçük çay bardağını geçmeyecek miktarda tüketin.





7. İlaç kullanımını aksatmayın. İlaçlarınızın sahur ve iftarda alacağınız şekilde yeniden düzenlenmesi için hekiminize başvurun.





8. Yemekten sonra yürüyüş yapın. Yorucu günlük işlerinizi ve sporu, enerji kaybını azaltmak için iftar sonrasına bırakın. Yemekten en az 1 saat sonra, kısa, yorucu olmayan fiziksel aktiviteler yapın.



9. Stresten uzak durun.
İki saatten fazla ayakta kalmayın ve yorucu iş temposundan uzak durmaya çalışın. Yorgunluk, açlık ve susuzlukla birleştiğinde ritim bozukluğu ve kalp krizine neden olabilir.





10. Sigara içmeyin. Özellikle iftardan sonra ardı ardına sigara içmek çok tehlikeli. Sigara, kanın kalbe oksijen taşıma kapasitesinde azalmaya ve pıhtılaşmaya neden olur.

ETİKETLER
SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

Yeni sayımızın kapağında oyuncu Hazar Güçlü var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.