Önemli olan güzel bir yüz, kusursuz bir vücut mu? Başarılarla dolu bir hayat hikayesi mi? Peki başarı dediğimiz ne ki? Gündemimizde bildiğimiz anlamda mükemmel olmanın tanımını değiştiren, normları yıkan yeni bir nesil var. Onlar hayal kuruyor ve gerçekleştiriyor. Ellerinde duygusal zekaları, özgüvenleri ve tutkuları... Amaçları sadece kendi hayatlarını değiştirmek değil, başkalarınınkine de dokunmak. Karşınızda geleceği şekillendiren kadınlar. Yazı: Serli Gazer Boyacı
Lena Dunham
Yazar ve Yönetmen
Girls dizisinin yazarı, yeni deha Lena Dunham, tipik güzel kadın televizyon karakteri klişesini yıktı. Şişman vücudunu cesaretle kabullenerek ekrana taşıdı. O anda tipik güzellerden daha da güzel geldi gözümüze. Başarılı, çekici ve cool olmamayı ustalıkla işleyen ve bunun sonucunda çok büyük bir başarıya ulaşan Dunham, günümüzün en gerçek karakterlerinden biri. The Guardian, Lena’yı yeni dönemin Woody Allen’ı ve Nora Ephron’u olarak nitelendiriyor. Time dergisinin Dünyanın En Etkili 100 İnsanı listesine girdi bile.
Petra Collins
Fotoğrafçı
“Çektiğim fotoğraflarla kendimi ve başkalarını iyileştirmeye çalışıyorum” diyor 25 yaşındaki Petra Collins. Kendisi fotoğrafçılığın yanı sıra bir it girl ve feminist. Derdi fotoğraflarıyla idealize kadın bedenine meydan okumak ve bizi farklılığın da güzel olduğuna ikna etmek. Pastel filtreli fotoğraflarının ardından, Instagram paylaşımlarından genç kadınların gerçekliğini güzellikle yansıtmak istiyor. Kadınların vücut tüylerinin utanılacak ya da çirkin sayılacak bir yanının olmadığını vurgulamak için çektiği fotoğrafını Instagram’da paylaştığı için sosyal medyadan atıldı. Yılmadı, aynı fotoğrafla hesabını yeniden aktifleştirdi. 18 yaşında liseyi terk edip alternatif bir sistemle sanat eğitimi aldı. “En büyük moda dergilerinin kapak çekimleri beş erkek arasında dönüyor. Bu sektörde bir kadınsanız ve özellikle de gençseniz saygı duyulmak ve ciddiye alınmak için çok çaba harcamalısınız” diyor bir röportajında. Bugün Petra, Gucci, Adidas, Nordstrom gibi markalara, The New Yorker, Vanity Fair gibi dergilere çekim yapıyor. Selena Gomez ve Cardi B.’nin video kliplerini yönetiyor. Petra, yeni dalga feminizmin en güçlü isimlerinden biri olarak özellikle genç kadınlara ilham veriyor.
Hyejin Jung & Dami KJwon
Rare Market ve WellDone Kurucuları
Hyejin ve Dami her şeyi online satın alabildiğimiz bir dönemde, mağazaya gidip alışveriş yapma deneyimini değiştirenlerden. Sadece alışveriş yapmak değil, orada vakit geçirmek ve partilemek için yeni nesle uygun yarattıkları concept store’un ünü Seul’ün sınırlarını çoktan aştı.
Nari Nef
Trans Model
Tarihte ilk kez trans bir kadın, büyük bir model ajansıyla anlaşma imzaladı. 25 yaşındaki trans model Hari Nef’in en büyük amaçlarından biri cinsiyet farklılıklarını kabul ettirmek. Gücü, kendisine olan ilgiyi, başkalarının sesi olmak için kullanmasından kaynaklanıyor.
Ava Nirui
Helmut Lang Dijital Editörü
Gucci ve Balenciaga “gerçek fake” tasarımlarını yapmadan çok önce Ava Nirui, sarkastik bir şekilde satın alamadığı markaları, zekice yorumladığı DIY projelerle gardırobuna soktu. Marc Jacobs onu Instagram’dan keşfederek kendisiyle çalıştı, MoMA için sweatshirt’ler tasarladı. Kendisi şu sıralar Helmut Lang’in Instagram’ını yönetmekle meşgul. “Orijinalliğin ve yeni olanın tanımı değişti, ben bunun peşindeyim. Bence bizi geliştirecek olan bu şekilde bir yaratıcılık” diyor Ava. Bir zamanlar koleksiyonlarını taklit ettiği yüksek modaevleri bugün onun sanatından ilham alıyor.
Jazelle
Model
Tuhaf fiziksel özellikleri ve olmayan kaşları, ergenlik yıllarında başına bela olsa da Jazelle’in hayatı Nick Knight’ın kendisini sosyal medyada keşfetmesiyle değişiyor. Güzellik standartlarına başkaldıran özellikleri sayesinde modellik sektörünün bilinen kurallarını yıkıyor.
Emily Weiss
Girişimci ve Blogger
Sıradan bir güzellik blogger’ıyken milyon dolarlık güzellik şirketini inşa etti. 2010 yılında kurduğu intothegloss.com’la moda insanlarının banyolarına girip güzellik rutinlerini masaya yatırdı. 2014 yılında, bugün 52 milyon dolar değere sahip kozmetik markası Glossier’i kurdu. “Söz konusu güzellik olduğunda benim jenerasyonumu yansıtabilecek hiçbir marka yoktu” diye özetliyor yaptıklarını. “Tarih boyunca güzellik sektörü kadınlara kendilerini kusurlu hissettirme stratejisiyle var oldu. Bizim yapmak istediğimiz, kadınların her gün aynada gördükleri görüntüyü ne olursa olsun kabullenip sevmeleri. Kusurlarınızı kapatmak yerine onları minimize edebileceğiniz, gerçek hayat için ürünler üretiyoruz.” W dergisinde moda editörü asistanıyken, en büyük tutkusu olan güzellik dünyasını keşfetmek için blog’unu açtı. Tutkusu en büyük gücü oldu. Böylece yeni jenerasyonun en etkili genç kadınlarından biri haline geldi.
Danielle Bernstein
Girişimci
Kendisine ve yakın arkadaşlarına stil anlamında ilham olabilecek sitesi We Wore What’ı henüz 18 yaşında, FIT New York’ta öğrenciyken açıyor. Web sitesi bir yıl içinde para kazandıran büyük bir işe dönüşüyor. Bugün Danielle, Forbes 30 Under 30 listesinde yer alırken kazancının yedi basamaklı olduğunu fısıldıyor.
Angelica Hicks
İllüstratör
Kendi halinde bir illüstratörken Instagram’da işlerini paylaşmasıyla hayatı değişti. Moda ve popüler kültür ana materyali. Alessandro Michele en büyük destekçisi. Angelica Hicks, yeteneğin önünde sonunda keşfedileceğinin somut örneklerinden.
Lotta Volkova
Stylist
Lotta Volkova, moda dünyasında yeni bir heyecan yaratan ve küllerinden doğan Balenciaga’nın stylist’i. Markanın kreatif direktörü Demna Gvasalia’yla bir partide tanışıyorlar, Demna ona Vetements’ın ilk koleksiyonunu gösteriyor. Lotta’dan aldığı yanıt şu: “Kıyafetler harika ama styling kötü.” Ve Demna, “Öyleyse neden sen yapmıyorsun?” diyerek arkadaşlığını işe dönüşüyor. Tabii ki Vetements’ın ardından Balenciaga geliyor. Sovyet döneminden izlerle dokunuşlar kattığı koleksiyonlarda yapmak istediği aslında bir “kültürler remiksi”. Kendisini sadece bir stylist olarak tanımlamak büyük ayıp olur: “Moda sadece bir Christian Dior paltodan ibaret değil, aynı zamanda kültürel bir akım.” Sadece gösterişli ve şık olanı değil, madalyonun diğer yüzünü de estetik bulan ve bunu işlerine yansıtan Lotta Volkova, moda sektörüne yepyeni bir estetik anlayışı kazandırdı. Zevksizliği yeni zevkimiz yapan da tam olarak kendisi.
Cardi B
Müzisyen
Süpermarkette çalışırken işe geç kaldığı için kovuldu. Patronu ona sokağın hemen karşısında bir striptiz kulübü olduğunu ve oraya daha çok yakışacağını söyledi. Aforoz edilip gönderildiği o kulüp sayesinde para kazandı, kendi bağımsızlığını ilan etti. 25 yaşındaki Cardi B., filtresizliği ve dürüstlüğüyle kısa süre içinde fenomene dönüştü. Çocukluğundan beri müzikle ilgilenmek isteyen Cardi ya da gerçek ismiyle Belcalis Almanzar, 2015’te müzik piyasasına girdi. Yıl 2018 olduğunda müzik listelerinin bir numarasına oturdu. 1998’den beri ilk kez bir kadın ve siyahi ve rapçi müzik dünyasında kendisine böyle bir yer edindi. Onunla röportaj yapan bir gazetecinin, “Neden geçmişte striptizci olduğunuzu sürekli vurguluyorsunuz?” sorusuna, “Çünkü bunun yüzünden beni küçümsüyorsunuz, artık insanların striptizcileri küçümsemesini istemiyorum” diye yanıtlıyor. Derdi, siyahi kadınların, özellikle de müzik sektöründekilerin vücutlarıyla ticari başarı elde etmek zorunda bırakılmamaları.
Slick Woods
Model ve Aktivist
Annesi hapishaneye girdiğinde Slick Woods sadece dört yaşındaydı. 12 yaşındayken evsiz kaldı. 18 yaşında Los Angeles’ta otobüste keşfedildi. Kısa sürede Steven Meisel, Tim Walker gibi fotoğrafçıların favori modeline dönüştü. Savaşçı ruhu ve güçlü karakteriyle kendisinin TuPac’ın reenkarne olmuş hali olduğunu düşünüyor. 1996’lı Slick Woods yeni jenerasyonun rol modellerinden.
Simi & Haze
Influencer
14 yaşındayken ilk Chanel şovlarına katılmalarının ardından, Filistinli kardeşler Simi ve Haze için hayatın akışı değişiyor. Trend yaratmıyorlar, kendileri bir trende dönüşmüş durumda ve siz onları muhtemelen muazzam stillerinden dolayı tanıyorsunuz. Oysa insanları ikna etmek istedikleri başla dertleri de var; “Hepimiz Hristiyan, Müslüman, Budist, ateist, Museviyiz. Doğuştan ve seçemeden edindiğimiz özellikler bizi ayırmamalı” diyorlar sık sık. Kısacası, yarattıkları bu gürültü sadece edgy ve iyi kurgulanmış stillerinden kaynaklanmıyor. 1993’lü olan ikizler, müzik, teknoloji, moda ve sanat konusunda eğitim alıyorlar. Disiplinler arası bilgilerini sosyal medyayla ve yakın arkadaşlarıyla paylaşıyorlar. Hayata ve yaşanan ayrımcılığa karşı duyarlılıklarını her defasında dile getirerek bir değişim yaratmaya çalışıyorlar. Bu arada yakın arkadaş derken Gigi, Selena, Kardashian -Jenner’lardan bahsediyoruz.
Tony Liu & Lindsey Schuyler
Instagrammer
Sonunda açığa çıktılar. Sektörün en zeki moda eleştirmenleri Tony ve Lindsey, kimliklerini Instagram hesapları Diet Prada adı altında gizli tutarken, kendilerini Tim Blanks ve Cathy Horyn’in resmi olmayan çocukları olarak tanımlıyordu. Moda tarihine hakimiyetleri, sivri zekaları ve güçlü hafızaları sayesinde hangi markanın nereden kopyaladığını verdikleri referanslarla açığa çıkarmaya başladıklarından beri Diet Prada’da haber olmak herkesin korkulu rüyası oldu. Böylece sektörde çalışan herkes mecburen daha etik davranmaya başladı.
Adwoa Aboah
Model
Melez teni, çilleri, tıraşlı saçları, dövmeleri ya da dişindeki Chanel logolu pırlanta değil Adwoa Aboah’yı günümüzün en çok konuşulan kadınlarından biri yapan. British Fashion Council’in Model Sağlığı ve Çeşitliliği elçisi olan Adwoa, kendi kurduğu online platform Gurls Talk’la genç kızların kendi dertlerini açıkça konuşabilecekleri ve çözüm bulabilecekleri bir oluşum kurdu. İlk gençlik yıllarında uyuşturucu kullandığı için iki kez rehabilitasyon merkezine yatan, intihar etmeye kalkışan model, kendi hayatını dönüştürmeye başladıktan sonra başkalarına da ilham vermeyi amaç edindi. Mental sağlık, seksüalite ve tabulaştırılan kadın vücudu hakkında sesini çıkaran aktivist milenyallerin başında geliyor.
Scarlett Curtis
Köşe Yazarı ve Aktivist
The Times’ın milenyal köşe yazarı Scarlett Curtis, kendi jenerasyonunun ilk gazetecilerinden. Instagram yokmuş gibi festivallerin tadını çıkarmanın yollarını yazıyor, plastik kullanımını azaltmak için çağrıda bulunuyor. The Gen-Z Hit List köşesinde yeni neslin sesi olurken, bu jenerasyonu küçümseyen büyüklerine esasında kendilerinden daha duyarlı olduklarını hatırlatıyor.