DOĞAYA VE ÇEVREYE FARKINDALIĞI ARTIRMAYA YARDIMCI OLACAK 21 KİTAP

Hayatta kalmak için doğaya neden ihtiyacımız olduğunu ve şu anda yok ettiğimiz gezegene ne kadar borçlu olduğumuzu hatırlayalım!

Buse Saray BUSE SARAY 07 Ağustos 2021
DOĞAYA VE ÇEVREYE FARKINDALIĞI ARTIRMAYA YARDIMCI OLACAK 21 KİTAP Adobe Stock

Doğal dünya en değerli kaynaklarımızdan biridir. Doğayı ve onu nasıl koruyacağınızı öğrenmek, sürdürülebilir bir gelecek için hayati önem taşıyor.



Son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmeler ve bilinçsiz tüketim, beraberinde ciddi bir iklim değişikliğini de getirdi. Yakın geçmişte her zamankinden daha fazla sel, yangın, deprem ve volkanik patlama oldu. Maalesef geleceği hiç düşünmeden gezegenin zengin kaynaklarını düşüncesizce sömürmeye devam ediyoruz.

Biz doğaya saygı göstermedikçe ve korumadıkça, dünyamızın ekolojik dengesi bozuluyor. Yaşamak için ihtiyacımız olan doğa, bize her imkânı koşulsuz sunarken; bizden tek istediği ise kendisini korumamız…

“Medeniyetin en yüksek görevi bir toprak parçasını bozmadan üzerinde yaşayabilmenin yolunu bulmaktır” düşüncesindeki Aldo Leopold’un “Bir Kum Yöresi Almanağı” için Tema Vakfı Kurucu Onur Başkanı Hayrettin Karaca şunları söylüyor; "Toprağı bizim de ait olduğumuz bir topluluk olarak görmek... İşte ben Bir Kum Yöresi Almanağı`nın bu evrensel mesajını sevdim. Dünyanın neresinden olursanız olun topraklarınızı koruyun, onarın, iyileştirin diye seslenen bu değerli kitabı yediden yetmişe okumalıyız. Çünkü biz `vatan toprağı kutsaldır, kaderine terk edilemez` sözü kalbimize işlemiş bir milletiz."

“Bundan sonra parkta yürüyüşe çıktığınızda durup kendinize sorun,” diyor “Bitkilerin Bildikleri” kitabının yazarı Daniel Chamovitz. “Çimenlerin arasındaki karahindiba ne görüyor? Otlar hangi kokuları alıyor? Meşenin yapraklarına dokunun, ileride ona dokunulduğunu hatırlayacağını bilerek. Ama sizi hatırlamayacaktır. Sizse o ağacı hatırlayacak ve anısını her daim hafızanızda yaşatacaksınız.”

“İklim Felaketini Nasıl Önleriz” kitabında Bill Gates ise iklim değişikliği konusunda şunları söylüyor; “İşte iklim değişikliği hakkında bilmeniz gereken iki rakam. Birincisi 51 milyar. Diğeri ise sıfır. 51 milyar, dünyanın genel anlamda her yıl atmosfere saldığı ton cinsinden sera gazı miktarı. Bu rakam yıldan yıla bir miktar aşağı veya yukarı yönde değişse de, genellikle artıyor. Bugün bulunduğumuz nokta bu. Sıfır ise emisyonda hedeflememiz gereken rakam.”

Doğanın bize her zamankinden daha fazla ihtiyacı var. Doğa, çevre ve dünya hakkında bilinçli olmak ise kurtuluşun başladığı yerdir. Kitaplar, bizi harekete geçirme, yenileme, hayatta kalmak için doğaya neden ihtiyacımız olduğunu ve şu anda yok ettiğimiz gezegene ne kadar borçlu olduğumuzu hatırlatma gücüne sahiptir. Doğayı ve çevreyi daha iyi anlamaya yardımcı olacak, gelecek için neler yapabileceğimiz konusunda farkındalığı artıracak kitapları inceleyin.


SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

Yeni sayımızın kapağında oyuncu Hazar Güçlü var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.