YEME BOZUKLUKLARINI ANLAMAK

Yeme Bozuklukları Farkındalık Haftası...

ALYA BARUTOĞLU ALYA BARUTOĞLU 02 Mart 2018
YEME BOZUKLUKLARINI ANLAMAK Getty Images

Yeme bozukluğu olan milyonlarca insan olduğunu biliyor muydunuz? Günümüzün en çok görülen ve bir o kadar da konuşulmayan hastalığı yeme bozukluğu yakınınızda birini etkiliyor olabilir. 149 hafta içinde Mars’a iki kere gidip gelebilirsiniz… 149 hafta 4 hamileliğin süresine eşit… Aynı zamanda 149 hafta yeme bozukluğu ile mücadele eden birinin yardım almaya karar vermesinin ortalama süresi. Bu hafta Yeme Bozuklukları Farkındalığı Haftası ve dünya şu soruyu soruyor, “Neyi Bekliyoruz?”

Yapılan araştırmalara göre 2000 yetişkinin üçte biri yeme bozukluğu semptomlarını fark edemiyor. Dünya çapında ortalama 70 milyon insanın yeme bozukluğu ile mücadele ettiğini düşünürsek, aslında çoğu insan bu hastalığın sonuçlarını ve tanımını bilmiyor. Ölüm oranının en yüksek olduğu zihinsel hastalık olan yeme bozuklukları, yakınızdakileri etkiliyor olabilir ve bunun farkında olmayabilirsiniz…

‘İdeal’ vücutlar, güzellik standartları ve erişilmesi neredeyse imkansız olan bedenler ile çevrilmişken, bu durumdan etkilenmemek mümkün değil. Belki yeme bozukluğu olacak kadar etkilenmiyor olabilirsiniz ancak takıntılarının zihinsel hastalıklara dönüştüğü yakınlarınız olabilir. Adeta tabulara dönüşmüş zihinsel hastalıklar çoğu zaman gizleniyor. Yeme bozuklukları ile savaşan kişilere yardım etmenin en iyi yollarından biri, bu durumun bir utanç kaynağı olmadığını anlamak. 

Her yeme bozukluğu birbirinden oldukça farklı. ‘Obez’ veya ‘anoreksi’ kelimelerinin çok kilolu veya çok zayıf bir insanı tanımlamak için kullanıldığı bir dünyada bu kelimeleri kullanmadan önce gerçek tanımını bilmek çok önemli. Aşağıda yeme bozukluğunun sinyallerini veren 6 davranışı görebilirsiniz.

YEMEK TAKINTISI

Bu çok genel görülebilir ancak sağlıksız bir yemek takıntısı kalori saymaktan öte bir durum. Gün boyunca sadece yemek düşünmek veya yemek hakkında konuşmak sağlıksız yemek takıntılarına bir örnek. 

SÜREKLİ DEĞİŞEN RUH HALİ

Özgüvensizlik yeme bozukluklarının psikolojik semptomlarının bir örneği. Yeme bozukluğu olan bireyler sosyal ortamlardan uzaklaşabilir ve anksiyete belirtileri gösterebilirler. Başka zihinsel rahatsızlıkların belirtileri de yeme bozukluğu ile görülebilir. Çabuk değişen ruh halleri ve gizlilik, yeme bozukluğu ile mücadele edenlerde görülen durumlara örnek. 

ALGI BOZUKLUĞU

Kiloya, vücut şekline ve bedenlerine takmak yeme bozukluklarının en belirgin semptomlarından biri. Aynada kendini olduğundan kilolu görmek, sürekli tartılmak ve vücut ölçülerini takıntı haline getirmek bu rahatsızlığın var olduğunun örnekleri. 

DİKKAT DAĞINIKLIĞI

Birçok yeme bozukluğu var. Anoreksiyada kalori yetersizliğinin enerjisizliğe sebep olduğu doğru ancak bulimia, aşırı yemek gibi bozukluklarda da dikkat dağınıklığı görülebilir. Sürekli yemek veya kilo hakkında düşünmek, beynin düşünme kapasitesinin çoğunu kaplıyor bu nedenle başka şeylere odaklanmak yeme bozukluğu ile mücadele edenler için daha zor bir durum. 

AŞIRI EGZERSİZ

Egzersiz yapmak çoğu zaman sağlıklı bir alışkanlık olarak görülüyor. Ancak yeme bozukluğu olan kişiler spor yapmadıkları günlerde endişeli, kızgın hatta tedirgin olabiliyorlar. 

YEMEK SONRASI ORTADAN KAYBOLMA

Yemeğin hemen sonrasında tuvalete gitmek yeme bozukluklarında çok görülen bir davranış. Yeme sonrası kusma ve laksatif kullanma bu bozukluğun en bariz işaretlerinden biri. Bulimia çoğu zaman kilo vermeye sebep olmayabilir bu nedenle çoğu zaman fark edilmeyebilir. Ancak bu davranışın uzun süre devam etmesi ciddi besin eksiklerine neden olabilir. 

Zihinsel hastalıklar, mücadelesi kolay durumlar değil. Özellikle yeme bozukluklarının bir utanç kaynağı olarak görülmesi bu rahatsızlık ile mücadele edenleri yalnızlığa ve gizliliğe itebilir. Yardım ihtiyacını kabullenmek ve bunun için bir adım atmak, iyileşmenin en büyük ve önemli adımlarından biri. Eğer kendiniz için veya bir yakınınız için endişeleniyorsanız, gecikmeden bu kişiyi problemini fark etmesi ve psikolojik yardım almayı kabul etmesi konusunda destekleyebilirsiniz. Profesyonel bir yardıma başvurmak her zaman en sağlıklı seçenek!

Birçok ünlü yeme bozuklukları ile mücadelelerini paylaşarak, bu durumdan muzdarip hayranlarına destek oldular. Fotogaleride ünlülerin açıklamalarını görebilirsiniz...


SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

Yeni sayımızın kapağında oyuncu Hazar Güçlü var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.