ESTETİK SONRASI BAKIM

Güzelliğiniz daimi olsun

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 25 Eylül 2013
ESTETİK SONRASI BAKIM
Gerek zorunluluk nedeniyle gerekse zevk için olsun estetik artık ayrıcalıklı bir lüks değil, modern kadının yaşamının bir parçası. İster kırışıklık giderme ya da gülüş estetiği gibi yaşı geri alma yöntemi olsun, ister meme-popo kaldırma/büyütüp küçültme gibi radikal değişiklikler, estetik artık doğal güzelliğin bir devamı sayılıyor. Acaba operasyondan sonra her şey bitiyor mu? Estetikli vücut plastik bebek gibi sonsuza kadar mükemmel kalır mı?


Ona nasıl bakmalı? Kadınları estetik neşter altına yatıran en önemli nedenlerden biri kırışıklıklar. Normal olarak 18-20 yaşından önce bu tip operasyonlardan uzak durulması öneriliyor. Estetik uzmanları ve operatör doktorlar, kırışıklıklar için 30 veya 40'ından sonra, geç yaşta operasyon tavsiye ediyorlar. Kural olarak başarılı bir estetikten sonra en az 10 yıl müdahaleye gerek olmamalı. Kırışıklık kremleri ve nemlendiricilerle kozmetik biliminden, masajlarla doğal şifadan yararlanmak kaydıyla. Botoks, cilt soyma ve dolgu gibi estetik operasyonlardan sonra neler yapmak gerek? Dermamed'den Dr. Levent Türbedar anlatıyor: “Her müdahalenin cevabı farklı olur. Bu nedenle tedavi sonrası düzenli kontrole gitmelisiniz. Kontrollerde beklenmedik komplikasyonların, sizin fark edemeyeceğiniz kötü gidişatların doktor tarafından yakalanması, zayıf kalan yönlerin güçlendirilmesi mümkün. Estetik literatür gösteriyor ki, vücudun biyolojik cevabı yavaş geliyor; olumsuz cevaplar da öyle.


Bu yüzden tecrübeli gözlerin takibi önemli. Herkesin operasyona verdiği yanıt farklı olduğu için, kulaktan dolma yöntemlere rağbet etmeyin.” Doğum, “liposuction” ve sizi uzun ya da kısa süre yatağa bağlayan her türlü operasyon sonrasında kan dolaşımı zayıflıyor, vücudun toksik atan sistemi olan lenf yollarında daralmalar oluşuyor. Bu operasyonlar sonrası lenf drenaj masajının, kan dolaşımına katkısı var. Bu şekilde cilt besleniyor, yeterli oksijen akışı oluştuğu için yağ birikmeleri meydana gelmiyor. El masajları, “LPG”, “starvac” ya da “pressoterapi” gibi uygulamalar da her tür estetik operasyon sonrasında etkili. Yüze uygulanan cilt germeleri sonrasında cildi tahriş etmeyecek masajlarla nemlendirici ve besleyici bir bakım kürü gerekiyor. Bunlara bazen oksijen terapileri ve “mezoterapi” ekleniyor. Elastikiyet için “radyofrekans” ve IPL ile cildin çalıştırılması gerekebiliyor. “Antiaging” ve cilt yenilenmesi için yapılan “kimyasal peeling” ve lazer radyofrekanstan sonra cilde destek şart. Bu işlemler cildi kuruttuğundan nemlendirici bakım ve dengeli beslenme için gıda takviyesi gerek. Takviyeler cildin yeniden yapılanması için su, vitamin, protein gibi malzemeleri sağlıyor. Her tür cilt sorununda, tüm estetik yaklaşımlarda olduğu gibi doktorunuz size özel önerilerde bulunmalı. Yağlanma, kuruma, aktif akne, akne izleri, kırışıklık, sarkma, lekeler, kılcal damarlar gibi sorunlar karşısında uzmanlar değişik tedaviler uygulasa da, programlar size özel ve sürekli olmalı. Destekler de uzun süreli olmalı, çünkü cildin gelişip yeni duruma adapte olması zaman alıyor.~ GENÇ CİLDİ KORUMAK İÇİN


Lazer ve IPL gibi cihazlarla yapılan estetik müdahaleler de en az cerrahi estetik kadar rağbet görüyor. Ürettiği özel ışıkla cilt altı dokularına etki eden “skinperfect” (SP) bunlara iyi bir örnek. Özel dalga boyuna sahip ışığıyla SP, cildin gerginliğini sağlayan kolajen liflere etki ediyor. Ciltte kırışıklar ortadan kalkarken; parlaklık, sıkılaşma, canlılık ve gerilme oluşuyor. Elde edilen sağlıklı görünümü korumak için, yılda iki-üç kez belli aralıklarla koruyucu seanslar gerekiyor. Bu cihazla yüzde, doğum sonrası bacaklarda veya vücudun değişik yerlerinde fonksiyonel olmayan ancak kozmetik sorun yaratan kılcal damar sorunları çözülüyor ve lekeler yani “hiperpigmentasyon”lar gideriliyor.


IPL ve lazerle cilt gençleştirme ve uygulamalarında yapılması gerekenleri Dermamed MCC Koordinatörü Dr. Gökalp Müstecaplıoğlu'ndan öğreniyoruz: “Bu tip operasyonlardan önce yakın zamanda solaryuma gitmemiş ya da güneşlenmemiş olmanız gerek. Uygulamadan sonra da bir ay süreyle solaryuma girmeyin, güneşlenirken yüksek faktörlü koruyucu krem sürün.” Yeniden kırışıklık olmaması için her zaman cilde nemlendirici bakım uygulamak gerekiyor. En önemli nemlendiricinin su olduğunu unutmayın. Düzenli ve yeterli su içiyorsanız, zaten cildiniz için en önemli bakımı yapıyorsunuz demektir. İkincisi, bizi neler yaşlandırıyorsa onlardan korunmak ve uzak durmak gerek. En başta güneşten. Bu nedenle yüksek faktörlü koruyucular kullanılması gerekiyor. Sonra solaryum geliyor. Solaryumun zararsız olduğuna dair anlatılanların eksik olduğunu unutmayın. Cildin en büyük üçüncü düşmanı sigara. Şunu bilin: ikiz kardeşiniz olsa, o hiç sigara içmiyorsa, güneşten ve solaryumdan korunuyorsa, bol su içiyorsa ve siz de tersini yapıyorsanız, 40'lı yaşlarınızda aranızdaki görüntü en az 7-8 yıl fark eder. Genel olarak antioksidan besinlerden güçlü bir diyet, bol meyve ve lifli gıda tüketmek, kola ve kahve gibi içeceklerden uzak durmak, kırmızı yerine beyaz et tercih etmek de cilt gençliğinin korunmasında faydalı.~ GÖĞÜS VE KALÇA BAKIMI


Göğüs ve kalça ameliyatlarından sonra bazen fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamasına gerek duyuluyor. Bu durumda neler yapmanız gerektiğini Formed Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nden uzman Dr. Cavit Meclisi'den öğreniyoruz: “Estetik ameliyatlardan sonra ameliyat bölgesinde sertlik ve yapışıklıklar meydana gelebiliyor. Bu yapışıklık, operasyon yerindeki cilt ve cilt altı dokularından kaynaklanıyor. Bu durumdan kurtulabilmek için fizik tedavi merkezlerine başvurabilirsiniz. Yapışıklıkların çözülmesi için ultrason ve masajdan yararlanılıyor, ayrıca egzersiz yapmanız gerekiyor. Ancak egzersiz programı için cerrahın onayı şart. Genel kural olarak spor için ameliyattan sonra altı hafta beklemeniz en doğrusu.” Egzersizleri bölgesel yağ azaltımı için kullanmanız da olanaklı. Kamuoyunda bölgesel yağ azaltımının, sadece o bölgeyi çalıştıran egzersizlerle mümkün olduğuna dair bir inanış var. Şunu aklınızda tutmalısınız ki, yağ azaltımı tüm vücudu ilgilendiren bir süreç. Yeni yayımlanmış bir araştırmaya göre, orta zorluktaki egzersizle bir kası 30 dakika aralıksız çalıştırmak, kas ve deri arasındaki yağlarda kan akışının artmasını sağlıyor. Böylece o bölgedeki yağların kana geçmesi kolaylaşıyor. Egzersiz programının ısınma-aerobik, ağırlık çalışması ve esnetme egzersizlerinden oluşmasına dikkat edin. O bölgeyi çalıştıran en uygun ve yeterli çeşitlilikteki egzersiz seçimini antrenöre bırakın. Spor yaparken multivitamin ve minerallere ek olarak C ve E vitaminleri de almalısınız.


~ “GÜLÜŞ TASARIMI” SONRASI BAKIM


Günümüzde ağız ve diş sağlığı kavramı, bundan 10 yıl öncesine göre bile oldukça değişmiş durumda. Sadece ağrı-sızı gidermeyi ve eksik dişleri yerine koymayı amaçlayan tedavi anlayışının yerine, estetiği de fonksiyon kadar önemseyen bir yaklaşım söz konusu. Estetik diş hekimliği uygulamaları 10-15 dakikalık basit dokunuşlardan, yapımı bir-iki hafta süren gülüş tasarımlarına kadar geniş bir yelpazeye sahip. Bütün estetik uygulamalarda olduğu gibi, iş operasyonla bitmiyor. Hem zaman, hem de para harcayarak elde ettiğiniz “mükemmel” gülüşünüzün uzun süre sizinle kalması için yapmanız gerekenler var. Dentartist'den dişhekimi Aslı Ercanlı Ünal anlatıyor: “Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta yeni çürükler, stres ve travma. Operasyondan sonra bakım için en başta altı aylık diş hekimi kontrollerine ve düzenli diş taşı temizliğine gitmelisiniz. Düzenli diş taşı temizliği, doğru uygulandığında diş ve diş eti sağlığı için zararlı değil, hatta gerekli.” Diş beyazlatma için mutlaka diş hekimlerinin yöntemlerini tercih edin. Beyazlatma sonrası kahve, çay ve sigarayı kısıtlayın; mümkünse hiç içmeyin. Vişne suyu, kırmızı şarap, şalgam suyu, nar suyu gibi renkli içeceklerin dişlerinizin rengini değiştirdiğini, kolalı ve gazlı içeceklerinse bembeyaz dişlerin düşmanı olduğunu unutmayın. Beyazlatmayı diş hekiminizde yaptırdıysanız, doktorunuzun hazırladığı “ev beyazlatma seti”yle birkaç ayda bir ev beyazlatması uygulayabilirsiniz. Eğer estetik dişeti düzenlemesi diğer adıyla “dişeti manikürü” yaptırdıysanız sağlıklı dişetlerinin değerini herkesten iyi biliyorsunuz demektir. Bu durumda dişlerinizi günde iki kez fırçalayıp, kesinlikle diş ipi kullanın. Diş etlerinizde kanama varsa, mutlaka hekime başvurun çünkü hiçbir dişeti kanaması normal değil. Kanamalar çoğunlukla dişeti iltihabının habercisi. Diş estetiğini bozan önemli nedenlerden biri de dişeti çekilmeleri. Diş taşları, sert fırça kullanmak ya da dişleri sert fırçalamak, diş sıkma ve gıcırdatma, reflü ve blumiklerde görülen sık kusmalar, diş eti çekilmesinin başlıca nedenleri.


~ MÜKEMMEL PORSELEN DİŞLER İÇİN


Dişlerin eksik fonksiyonlarını düzeltmek ve onları estetik olarak güzelleştirmek için yapılan “laminate veneer”, “porselen kuron” ve “bonding uygulamaları”nın da ilk günkü gibi kalması ve uzun ömürlü hizmet vermesi için bakım gerekmekte. Onları da tıpkı doğal dişleriniz gibi çürük, stres ve travmadan uzak tutun. Düzenli fırçalayın ve diş ipi kullanın. Tıpkı doğal dişleriniz gibi porselen dişlerinizin de üst yüzeylerine gıda maddeleri yapışıp birikebilir. Yeterli ve etkili fırçalama sorunun üstesinden gelir. Ancak sert diş fırçası kullanmayın ve onları sert bir şekilde fırçalamayın. Porselen dişlerle ilgili diğer önemli nokta, dişlerin diş etine girdiği bölgelerle köprülerin gövde altı dişeti dokusunun iyi temizlendiğinden emin olmak. Bu işlem için özel bir diş ipi kullanın. Kuron kenarlarını bakteri ve çürüklerden korumak, porselen dişleri alttaki dişlerinize sabitleyen yapıştırıcının da uzun süre kalmasını sağlıyor. Eğer kuron kenarları bakteri ve çürük gibi asitli ortama maruz kalırsa, diş yapıştırıcısı kısa sürede etkisini kaybediyor. Porselen dişler, doğal dişlerden daha az esnek oldukları için travma karşısında daha dayanıksız ve kırılganlar. Eğer sert sporlarla uğraşıyorsanız mutlaka “mouth guard” denen koruyuculardan kullanın. Hayatınız stresliyse ya da diş sıkma veya gıcırdatma alışkanlığınız varsa dişlerinize kronik bir travma uyguluyorsunuz demektir. Bu durumda diş eti çekilmesinin kaçınılmaz olacağını unutmayın. Porselen dişler de travmadan nasiplerini alacaktır. Bu alışkanlığınızı gidermek ve diş sağlığınız için hekiminize “nite guard” veya “bite guard” denilen özel diş koruyucularından yaptırın.


~ YENİ BEDENİN BAKIMINA DİKKAT


Dr. Hikmet Gülaçtı'nın önerileri: “Liposuction” ameliyatlarından iki hafta sonra yapılacak “vakum terapisi” iyileşme sürecini kısaltıyor. Üç aylık terapiyle lenfatik drenaj sağlanarak bölgede travma sonucu oluşan ödem uzaklaştırılıyor. Vakumun masaj etkisi iyileşme sürecine katkı sağlıyor. Vakumla birlikte yapılan “mezoterapi”, hasarlı bağ dokusunu onararak “liposuction” sonrası ortaya çıkan girinti, çıkıntı, tümsek ve çukurların engellenmesine yardımcı oluyor. Operasyondan sonra kilonuza dikkat edin. Yağ, tuz, şeker ve beyaz undan uzak durun. Sık sık fakat az yiyin, bol su için. Egzersiz yapın. Özellikle aerobik (açık havada yapılan) sporları başlangıçta hafif yürüyüşle başlayıp sonra tempolu hale getirerek, bisiklete binerek, yüzerek yapabilirsiniz. İştahınıza sınır koyamıyorsanız, akupunktur desteğine başvurun. Yüz ameliyatı (lifting) sonrası uygulanacak “mezoterapi”yle cilde verilen vitamin ve mineraller, iyileşme sürecini kısalttığı gibi, cildin kalitesini artırarak daha canlı görünüme kavuşmasını sağlıyor. Kürden sonra ayda bir yaptıracağınız “mezoterapi”yle cildin esnekliği, sıkılığı, pembeliği korunurken; botoks ve dolgu takviyeleriyle de “lifting” sonrası iyilik halinin devamı sağlanıyor. İyi uyku, kaliteli, meyve ve sebzelerden zengin beslenme, düzenli yürüyüş, sigara ve alkolden uzak durmak gibi önerilere disiplinli şekilde uyun. Medikal estetik ameliyatlar arasında yer alan burun operasyonlarından sonra da burun üzerinde çöküntüler meydana gelebiliyor. Bu durumda da çökük bölge dolgu maddeleriyle, isteğinize uygun şekilde kolayca doldurularak bozukluk gideriliyor. Böylece hem daha karakteristik, hem de yüzünüze uygun buruna kavuşuyorsunuz.


—Hande Öngören

SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Mart Sayısı Çıktı!

ELLE Mart Sayısı Çıktı!

Baharı Hande Erçel ile karşılıyoruz.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.