SEZARYEN, HANGİ DURUMLARDA ÖNEMLİ?

4 soruda inceleyin

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 19 Temmuz 2013
SEZARYEN, HANGİ DURUMLARDA ÖNEMLİ?
Prof. Dr. Mustafa Bahçeci, sezaryen'in hangi durumlarda gerekli olduğunu ve doğum hakkında pek çok konuyu anlattı.





1. Kadının nasıl doğum yapacağına kim karar verir?


Kadının doğum yapma şekline gebelikte var olan ya da olabilecek problemler ve doktorun bu konudaki öngörüleri ışığında hasta ve takip eden doktor birlikte karar verir. Bunun istisnai durumu gebelikteki acil durumlardır. Bu durumlarda hastanın ve bebeğin sağlığı açısından en doğru yolu doktor önerir. Ve hastanın izniyle gerçekleştirir.





2. Gebeyi takip eden doktorlar, her iki yöntemin avantaj ve dezavantajlarını yeterince anlatabiliyorlar mı?





Fotoğraf: Michael Woolley/Eyewire





~


Hasta bu konudaki bilgilenmenin bir bölümünü internetten yapıp doktorunun karşısına zaten genelde bir ön bilgiyle geliyor. Bu gibi durumlarda hasta açısından karanlık noktalar aydınlatılması gerekiyor. Eğer hastanın hiçbir fikri yoksa her iki yöntemin sonunda da hastayı bekleyen olumlu olumsuz her konuda bilgi verilmesi gerekiyor.





3. Doğumda bir trend olayı var mı?
Hekimlere göre, doğumun modası olmaz. Hastaya tıbbi açıdan ne şekilde müdahale edilmesi gerekiyorsa onun uygulanması gerekiyor. Fakat bizim ülkemizde sigorta sistemi tam olarak gelişmediği ve yerleşmediği için hastalar istedikleri gibi doğum yapma şansına sahip oluyorlar. Yani “istersem sezaryen, istersem normal doğururum” diyebiliyorlar. Sigorta sisteminin geliştiği ülkelerde ise hastanın isteğine göre değil, durumunun gerektirdiği yöntemle doğum gerçekleştiriliyor. Eğer normal doğum olmasını riske sokacak herhangi bir olağanüstü durum gelişirse, tıbbi bir gereksinim duyulursa hasta sezaryene alınıyor. İşte bu nedenle Batı ülkelerinde normal doğum oranı çok daha yüksek. Bizde ise hastaların talepleri doğrultusunda sezaryen doğumlar çok fazlalaştı. Hasta kendini riske atmak istemiyor, doğum sancısı çekmek istemiyor, belirsiz bir zamanda, hastaneye veya doktoruna ulaşamayacağını düşünerek korkuyor. Kendine göre nedenleri oluyor ve sezaryen talep ediyor. Günümüzde teknolojik gelişmeler sezaryen ameliyatlarının da çok kolaylaşmasını sağladığı için, doktor için de hasta için de tercih sebebi olabiliyor.





~


4. Ne zaman sezaryen gereklidir?
* Bebeğin kanala başı ile gelmemesi:
Normalde tüm gebeliklerin %95'inde bebek başla ilerlerken, diğer durumlar -yan, makat veya çapraz gelmesi- %5 oranında görülür. Bu durumda hekim bebeği riske atmamak için sezaryen kararı almaktadır.


* Eşin rahim ağzını tamamen kapatması: Bu durumda bebeğin doğum kanalında ilerlemesi kanamaya neden olup anne ve bebeğin hayatını riske atacaktır.



* Plasentanın erken ayrılması:
Plasentanın bebeğin doğumundan önce rahim duvarından ayrılması durumunda bebeğe oksijen ve besin akışı bozulmaktadır. Kanamaya bağlı olarak anne ve bebeğin hayatı riske girdiği için acil olarak bebek sezaryenle doğurtulmalıdır.





* İri bebek:
Bebeğin doğum ağırlığının 4 kilodan fazla olarak saptanması durumunda, ki bu ultrason ile saptanabilir, bebek sezaryenle doğurtulmalıdır. Normal doğum anne ve bebekte ciddi travmalara neden olabilir.





~


*  Bebeğin kafası ile anne adayının kemik yapıları arasında uyumsuzluk (CPD): Bu durum halk arasında ‘çatı darlığı' olarak bilinmektedir. Böyle durumlarda da sezaryen önerilir.





* Çoğul gebelikler: Özellikle üç ya da daha fazla sayıda bebek varsa sezaryen tercih edilir. Vajinal doğumdan kaçınılır. İkiz gebeliklerde ise şartlar uygunsa vajinal doğum mümkün olabilir.



* Bebekte bazı anomalilerin olması:
Bebeğin karın duvarının kapanmadığı ve iç organlarının dışarıda olduğu gastroşizis ve omfalosel, bebekte nöral tüp defekti olması durumunda sezaryen tercih edilmelidir.





~


* Miyomlar: Doğum kanalını daraltarak vajinal doğumu olanaksız kılan yerleşimde miyom varsa doğum sezaryenle gerçekleştirilir.



* Annenin ıkınmaması gereken durumlar:
İleri derecede kalp hastalıkları ve beyin anevrizması gibi problemlerde de ıkınma sakınca yaratacağından sezaryen tercih edilir.





* Bebeğin sıkıntıya girmesi: Doğum eylemi sırasında veya daha öncesinde yapılan NST incelemelerinde bebeğin sıkıntıda olduğu yolunda veriler varsa acil sezaryen gerekli olabilir. İntrauterin gelişme geriliği durumunda gebeliğin sıkı izlenmesi gerekir. Bebeğin sıkıntısının daha da artması durumunda acil sezaryen gerekebilir.





~





* Doğum eyleminin ilerlememesi: Rahim kasılmaları düzenli ve güçlü olmasına rağmen rahim ağzının açılmaması veya bebeğin kafasının aşağıya inmemesi durumlarında sezaryen gereği doğabilir.



* Kordon sarkması:
Amniyon kesesi açıldığında bebeğin göbek kordonu rahim ağzından dışarıya sarkabilir. Son derece acil olan bu durumda kordon sıkışarak bebeğin ölümüne neden olabilir. Bu durumda acil sezaryen gerekir.



* İleri anne yaşı ve tedavi sonrası gebelikler:
Gebeliğin çok zor elde edildiği ya da ikinci bir gebelik şansının düşük olduğu ileri anne yaşı, gebeliğin tüp bebek sonrası oluşması gibi durumlarda direkt sezaryen tercih edilir.





—Esra Özübek

SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Mart Sayısı Çıktı!

ELLE Mart Sayısı Çıktı!

Baharı Hande Erçel ile karşılıyoruz.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.