Botoksla Terlemeye Son!

İşte botoksun hiperhidrozis yani aşırı terlemeye etkisi...

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 11 Ekim 2011
Botoksla Terlemeye Son!
Sürekli ellerim terlediği için insanlarla tokalaşmaktan çekiniyorum.” “Gömleğimdeki ter izlerinden dolayı kimsenin yanında ceketimi çıkaramıyorum.” “Ayaklarımdaki aşırı terleme yüzünden ayakkabımı evim dışındaki hiçbir yerde çıkaramıyorum.” “Koltuk altlarım sürekli terliyor, ter ve koku önleyici ne kullansam fayda etmiyor.” Bu şikayetlerden en az bir tanesi size uyuyorsa hiperhidrozis yani aşırı terleme sorununuz var demektir. Yaz aylarının yanı sıra kış aylarında da kapalı ortamlarda bulunmak ve üst üste giyilen kalın kıyafetler ile kabusa dönüşen terleme sorunundan uzman ellerde yapılan botoks tedavisiyle kurtulmanız mümkün. Memorial Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Ayfer Aydın'dan “Botoksla terleme tedavisi” hakkında bilgi aldık. Vücudumuzda ortalama 4 milyon ter bezi bulunuyor. El, ayak tabanı ve yüz bölgesinde bulunan ter bezleri kokusuz, berrak bir sıvı salgılarken, koltuk altı ve genital bölgede ise koyu kıvamlı ve kokulu ter salgılayan ter bezleri bulunuyor. Terlemenin temel fonksiyonu vücut ısısının ayarlanmasıdır.


Beynin ısı düzenleme merkezinden çıkan uyarılar, otonom (istemsiz) sinir sisteminin bir bölümü olan sempatik sinir sistemi tarafından derideki ter bezlerine iletilir ve ter salgılanır. Ter bezlerinden salgılanan sıvı (ter) buharlaşma yoluyla uçarak vücudun soğutulmasına yardım eder. Vücut ısısı beynin hipotalamus bölgesindeki ısı düzenleme merkezi tarafından kontrol edilir. Bu merkez ter bezlerinden ter atılması ve cildin kan akımı değişiklikleri ile düzenlenir ve sadece vücut sıcaklığına duyarlı değildir. Duygusal ve fiziksel aktiviteler, hormonal değişiklikler ve içsel ısıyı artıran maddeler de ısı düzenleme merkezini etkiler. El ve ayaklardaki ter bezleri birincil olarak stres, heyecan, kaygı, sinirlenme gibi duygusal uyarılarla çalışmasına karşılık, koltuk altı ter bezleri hem duygusal hem de ısı düzenleme uyarılarıyla çalışır.


Terleme vücut sıcaklığını ayarlamak için gerekli bir işlevdir ve vücudun kendisini soğutmak için günde 4-5 defa terlemesi normal olarak kabul edilir. Terlemenin günlük hayatı olumsuz etkileyecek derecede fazla olmasına ise hiperhidroz (aşırı terleme, hyperhidrosis, excessive sweating) adı verilmektedir.



ELLE: Terlemenin nedenleri nelerdir?
Uz.Dr.Ayfer Aydın:
Ter salgısı otonom (kendiliğinden çalışan) sinir sisteminin bir bölümü olan sempatik sistem tarafından ayarlanır. Bu sistemi etkileyen durumlar aşırı ter salgısına neden olur. Beynin ısı düzenleme merkezini, uyarıyı taşıyan sempatik sinir sistemini veya ter bezlerini etkileyen birçok hastalık ve durumlar da yaygın aşırı terlemeye neden olabilir. Yaygın aşırı terleme bazı hastalıkların da habercisi olabileceğinden, bu durum göz ardı edilmemeli ve bir hekime başvurulmalıdır. Ayrıca tiroid bezlerinin aşırı çalışması (Hipertroidi), böbrek üstü bezlerinden kaynaklanan bazı hastalıklar, aşırı şişmanlık, menopoz, ağır psikiyatrik hastalıklar ve bazı kanserlerin tedavisinde kullanılan ilaçlar da aşırı terlemeye yol açabilmektedir. Hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan aşırı terlemeler ise genellikle vücudun tamamına yakınında ortaya çıkan yaygın durumlardır. Nadiren hiç bir neden veya hastalık olmadan da görülebilir.





ELLE: Aşırı terlemenin nasıl sonuçları olabilir?
Uz.Dr.A.A.:
Aşırı terleme olan kişilerde ter bezlerinin yapısında, sayısında ve büyüklüğünde bir anormallik yoktur. Ter bezinin normal duygusal ve fiziksel uyarılara karşı cevabında ve ter üretiminde bir artış vardır. Aşırı terleme, fiziksel sıkıntılar yanında sosyal kısıtlamalara ve psikolojik bozukluklara yol açabildiği gibi iş ve kariyere, günlük yaşantı ve~ kalitesine de çok olumsuz etkileri olabilir. Genellikle koltuk altı, el ve ayaklarda kendini gösteren aşırı terleme, bazı sağlık problemlerine de sebep olmaktadır. Örneğin, ayaklardaki aşırı terleme, ayak parmak ve tırnaklarında mantar gelişimine zemin hazırlar.





ELLE: Peki bölgesel terlemeler nasıl oluyor?
Uz.Dr.A.A.:
Her yüz kişiden birinde aşırı terleme rahatsızlığı görülmektedir. Sıklıkla çocukluk veya ergenlik döneminde başlayan lokal terlemeler hayat boyu devam edebilir, aralıklı veya devamlı olabilir. Hastaların yüzde 35-40'ında aile hikayesi (genetik veya ırsi geçiş) vardır. Erkek ve kadınlarda eşit oranda rastlanır. Stres, heyecan, sinirlenme, kaygı gibi duygusal uyarılarla şiddetlenebilir. Sıcak mevsimlerde çok daha rahatsız edici olabilir.



ELLE: Terleme problemi nasıl insanları sıkıntıya sokuyor?
Uz.Dr.A.A.:
Örneğin el sıkma esnasında ıslak bir elle karşılaşmak insanların çoğunda hoşa gitmeyen bir duygu yaratır ve birden elini çekme isteği oluşturur. Hiperhidrozlu kişiler bu nedenle el sıkma, tokalaşma gibi konularda isteksizdir. Ellerinde sürekli mendille dolaşırlar veya ellerini elbiselerine silerler. Aşırı terleme çirkin görüntülere sebep olabilir. Koltuk altından bele kadar ıslaklık olabilir. Elbise ve ayakkabılarda beyaz tuz lekeleri ortaya çıkar ve çevredeki kişileri rahatsız eden kokulara neden olabilir. Aşırı terleme sorunu olan kimseler yazın bile açık ayakkabı ve terlik giyemezler. Günlük aktiviteleri olumsuz etkilenebilir. Düğmelere basmaktan çekinirler, ellerindeki nesneleri düşürürler. Yazı yazmakta ve bilgisayar klavyesi kullanmakta zorlanırlar.


Müzik aleti ve elektronik cihaz kullanırken sıkıntı yaşarlar. Bu insanlar ellerindeki ıslaklık nedeniyle sosyal yaşamlarında da sıkıntı yaşarlar. Sokakta yürürken, kalabalık ortamlarda, alışveriş esnasında bu problemler daha da artabilir. Toplu taşıma araçlarında sıkıntı yaşanır. Her tür ve renkte giysi ve ayakkabıyı kullanamazlar. Koltuk altı ve ayak kokusundan utanırlar. Kişi başkalarının kötü düşün­ce ve yan­lış an­la­ma­sı kor­ku­suy­la dı­şa­rı çık­mak is­te­me­ye­bi­lir. Sos­yal or­tam­lar­dan, eğ­len­ce ve pek çok ak­ti­vi­te­den ka­çı­nır­lar. İş ya­şan­tı­la­rı ve ka­ri­yer­le­ri olum­suz yön­de et­ki­le­ne­bi­lir. El ter­le­me­si olan ki­şi­ler özel­lik­le el­ler­le ya­pı­lan iş­ler­de ba­şa­rı­sız olur­lar. Bir­çok ne­de­ne bağ­lı iş üret­ken­li­ğin­de azal­ma olur. Sos­yal iliş­ki


zor­luk­la­rı­na ve yan­lış an­la­şıl­ma­la­ra bağ­lı mes­le­ki ka­yıp­lar ola­bi­lir. İn­san­lar­la et­ki­le­şim­de ol­ma­ya­cak­la­rı ka­ri­yer­le­ri ter­cih ede­bi­lir­ler, sık ola­rak iş­le­ri­ni de­ğiş­ti­re­bi­lir­ler.


~


ELLE: Aşırı terlemenin ruhsal boyutundan bahsetmek mümkün mü?
Uz.Dr.A.A.:
Hiperhidrozlu kişiler çok terledikleri için üzülür, utanır, endişe ve kaygı duyarlar. Huzursuzluk, sıkıntı, yanlış anlaşılma korkusu ve stres yaşarlar. Bu durum öz güven kaybına, içe kapanmaya, insanlardan uzak durmaya, arkadaş kaybına ve kişisel gelişimde bozulmaya kadar gidebilir. Depresyon dahi kişiyi bekleyen tehlikeler arasındadır. Çünkü terleme yaşam kalitesini bozar. Aşırı terleme problemi olan kişiler sürekli kıyafet değiştirmek, sık banyo yapmak, silinmek, koltuk altına havlu ve ped gibi koruyucu malzemeler koymak zorunda kalırlar. Aşırı terleme mendil, deodorant, koku önleyici, yeni ve özel ayakkabı, yeni giysi alımı ve giysi temizliği, özel renk ve cins kumaş tercihi gibi özel nedenlerle kişiye pahalıya malolabilir.





ELLE: Botoksla aşırı terlemeye dur demek mümkün mü?
Uz.Dr.A.A.:
Bölgesel aşırı terlemeler (el, ayak, koltuk altı) botoks ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Botoks, "Clostridium botulinum" isimli bakteriden elde edilen tıbbi bir proteindir. Yanlış inanışın aksine botoks, herhangi bir hayvanın zehri değildir ve hiçbir alerjik reaksiyona yol açmaz. Aynı penisilin gibi bir bakterinin toksinidir. 10 yıldan uzun bir süredir de kozmetik alanında kırışıklıkları gidermek amacıyla kullanılan botoks bugün için lokal aşırı terleme tedavisinde de çok etkili ve başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. Aşırı terleyen insanlar yaşam kalitelerini düşüren hatta bazen ruhsal bozukluklara bile sebep olan bu durumdan kurtulmanın yollarını ararlar. Bugün için lokal aşırı terlemelerde (el, ayak, koltuk altı) en geçerli ve etkili yöntem botoksla terleme tedavisidir.





ELLE: Botoksla terleme tedavisi nasıl uygulanıyor?
Uz.Dr.A.A.:
Botoks işlemi uygulanmadan önce hastaların şikayeti olan alanlara iyot-nişasta testi yapılır. Bu testin sonucunda aşırı terlemeye neden olan aktif alanlar belirlenir ve bu alanlara botoks uygulanır. İnce iğnelerle, cilt altında 3 mm. derinliğe botoks enjeksiyon edilerek yapılan işlem, 30-45 dakika arasında sürmektedir. Uygulamadan hemen sonra kişi günlük aktivitesine dönebilir.

SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Mart Sayısı Çıktı!

ELLE Mart Sayısı Çıktı!

Baharı Hande Erçel ile karşılıyoruz.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.