Estetik Kazalarının Kurbanı Olmayın

En ufak bir kuşkunuz varsa ameliyat için acele etmeyin.

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 03 Temmuz 2010
Estetik Kazalarının Kurbanı Olmayın
Estetik ameliyat ve botox, dolgu yaptırmak, neredeyse kuaföre gitmek gibi oldu. Ancak estetik müdahalelerde acı veren kötü sonuçlar da, kuaförde saç yanması kadar sık görülüyor maalesef. Talep fazla olup rekabet kızışınca fiyatlar konuşuyor tabii. 35.000TL’ye göğüs ameliyatı yapan doktor da var, 2.000 TL’ye yapan da. 35.000 TL’ye ameliyat yapan doktor kuş mu konduruyor bilemiyorum ama, talep var ki arz da sürüyor. İşin ilginç tarafı çok pahalı, ünlü doktorların da pek çok hatalı sonuçlanan operasyonları var. Kiminden haberimiz oluyor, kimini hiç duymuyoruz bile. Ülkemizde estetik cerrahlar genelde başarılılar. Ancak her alanda olduğu gibi burada da mesleğini kötüye kullananlar var. Başka bir sorun da uzmanlık alanını belirleyip “kendini sınırlayan” doktor sayısının azlığı. Mesela “ben sadece burun düzeltirim” diyen doktor kaç tane? Oysa diğer ülkelerde estetik cerrahlar, genellikle tek alanda uzmanlaşıyorlar. Hatta yeni yöntemler geliştirip bunu literatüre sokuyorlar. Bizim doktorlarımız arasında da bu yeteneklerden var ama, kendini Tanrı gibi görüp her şeyi yapabileceğini sanan ve bu sayede “sürümden” kazananların sayısı da oldukça yüksek. Diğer taraftan başarısız sonuçlanan estetik ameliyatlarda doktorun yetersizliğinden kaynakalanan hatalar kadar, gerçekçi isteklerde bulunmayan ya da estetik ameliyata bağımlı hale gelmiş olan hastalarında payı çok. Kimi doktor hekimlik değerlerine bağlı kalırken, kimi hiç umursamıyor. Örneğin geniş yüzlü bir kadına minicik hokka burun yapmayı ya da minyon bir kadına F bedene çıkan bir slikon takmayı kabul edebiliyor; sadece hasta öyle istiyor diye!~


EN SIK YAPILAN HATALAR


Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof.Dr. Erol Kışlaoğlu, ELLE için estetik operasyonlarda en çok karşılaşılan beş hatayıanlattı:


1. Burun estetiği hataları: En büyük hata, doğal olmayan, fazla küçük, fazla kalkık ya da kemer kemerli olup da, fazla kıkırdak ve kemik almaktan kaynaklanan neredeyse oyulmuş burunlar. Hastanın nefes alamaması da çok sık karşılaşılan bir durum. Ayrıca özellikle esmer tenli kişilerde bazen iki burun deliği arasında iz kalabiliyor. Bütün bunlar işinin ehli olmayan doktor hatasıdır.


2. Liposuction hataları: En önemli hata, ölüme bile neden olabilen akciğerde trombolioluşmasıdır ki, bunda sebep yanlış uygulamadır. Yine bilinçsiz bir cerrah tarafından yapılan uygulamalarda düzgün olmayan, çukurlu görünümler, karın bölgesi, bacak içlerinde ve diz üzerinde sarkmalar oluşabilir. Doğru uygulama yapılmazsa ciddi yanıklar bile olabilir.


3. Göğüs estetiği hataları: Vücudun yapısına uygun olmayan orantıyı bozan çok büyük göğüsler, iki göğüs arasındaki simetri farkları, ameliyat sonrası protezlerin yana kayması, göğüs uçlarının doğru yerde olmaması, protezlerin zorlanarak yerleştirilmesinden kaynaklanan komplikasyonlar, doğal olmayan görüntüler, his kaybı gibi durumlar ortaya çıkabiliyor.


4. Dudak dolgunlaştırma hataları: Çok yapay ve şiş görüntüler, yanlış dolgu maddelerinin kullanımı sonucunda sağlık açısından problem yaratan komplikasyonlar, his kaybı.


5. Saç ekimi hataları: Peruk görünümü veren, doğal olmayan görüntü, saç köklerinin tek tekekilmemesi gibi hatalı uygulama sonucu ortaya çıkan, hoş görünmeyen, tek kökten fırlayan onlarca saç teli çok yapılan hatalardır. ~


AMELİYAT ÖNCESİ PSİKOLOJİSİ


Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz’aestetik ameliyatın başarısında çok önemlibir unsur olan hastanın psikolojik durumunun nasıl olması gerektiğini sorduk.



ELLE:
Kişiler ne zaman estetik ameliyat olmak ister?


Dr. Mehmet Yavuz: Dış görünüşünden memnun olan kişi çoğu zaman kendisyle barışık, iş hayatında ve sosyal ilişkilerinde daha başarılı, aşk ve evlilik hayatında daha mutludur. Kişinin kendini aynada güzel ve alımlı görmesi, özgüveninin artmasını ve insanlarla daha çabuk iletişim kurmasını sağlar. Burnunun yüzüne hiç yakışmadığını, hamilelikten sonra karnının eskisi gibi dümdüz olmadığını ya da yüzünün gerginliğini kaybedip sarktığını görüp, dış görünüşünün kötü olduğunu düşünen kişiler çevreleriyle ilişkilerinde tutuk ve uyumsuz davranabilirler. Bazı kişilerde bu kusur öyle bir takıntı haline gelir ki, birey iniş ve sosyal hayatını tam bir kabusa çevirebilir. Kişi, bu kendini olduğu gibi kabullenememe durumunda estetik ameliyatlara yönelebiliyor.



ELLE:
Estetik operasyon geçirmeye karar veren bir kişi, psikolojik olarak nasıl hazırlanmalı?


Uzm. Dr. M.Y.: Günümüzde en çok tercih edilen operasyonlar estetik amaçlı yaptırılan ameliyatlardır. Fakat birçok kişi, bir taraftan güzel bir görünüme kavuşmak isterken bir yandan da ameliyat öncesinde farklı korkular yaşıyor. Birçok farklı estetik ameliyat tekniği ve ekolü olmasına rağmen ameliyata hazırlık birkaç aşamadan oluşur.  İlki ve en önemlisi, psikolojik hazırlıktır. Estetik cerrahın kendisine ameliyat istetiğiyle gelen her hastayı kabul etmemesi gerekir.~


Doktor hastanın psikolojik durumunu iyice tahlil edip hastayı ona göre yönlendirmelidir. Estetik ameliyat olmak istiyorsanız herşeyden önce kendinize karşı dürüst olun.Ameliyattan tam olarak ne beklediğinize karar verin. Estetik ameliyatın tek amacı, kişinin dış görünüşünde beğenmediği yanlarının düzeltilmesi değildir, bunun yanında özgüvenini sağlaması ve kendini daha iyi hissetmesi de önemli bir hedeftir. Bunalımdaysanız çözümü estetik ameliyatta aramayın. Boşanma, sevilen birini kaybetme ya da işten ayrılma gibi olaylar, böyle bir operasyon geçirmeniz için bir neden değildir. Beklentilerinizi mantıklı tutun. Unutmayın, estetik cerrahi sadece kişinin kendi fiziksel görünümünü ve ameliyat olumlu geçtiyse ruhsal durumunu olumlu etkiler. Beklentileri gerçekle uyuşmayan kişilerin isteklerini birkez daha gözden geçirmeleri gerekir.45 yaşındayken 20 yaşında gibi görünemezsiniz. Genç ve güzel olma heyecanıyla yola çıkan hastaların, ameliyat sonrası beklediğini bulamaması ağır depresyonlara girmesine sebep olabilir. Estetik ameliyatlar için kararlar, çevre etkisi altında kalmadan verilmelidir. Kendi isteklerinize kulak vermeli ve kendi sebebinizi hazmetmelisiniz. Eğer doğru bir karar verdiğinize inanıyor ve bunu gerçekleştirmek istiyorsanızda yine çok fazla çevrenizi dinlememelisiniz. Çünkü akrabalar yada arkadaşlar dış görünüşünüzü değiştirme kararınızı yanlış anlayıp olumsuz bir tavır takınabilirler. Tam ameliyat olduğunuz sırada, yakınlarınızın bilesize ihtiyacınız olan desteği vermediklerini görebilirsiniz. Bu sebeple çevrenizde yapılan yanlış yorumları mutlaka hekiminizle paylaşın ve olumsuz olan her şeyin sizinde başımıza geleceğini düşünmeyin. Negatif beklenti ve korkularla dolmayın. Estetik ameliyatlardan önce mutlaka doğru hekim tercihi yapın, gerekli  ve kapsamlı bir araştırma yaptıktan sonra hekimlerle görüşün.~


HATALI AMELİYAT SONRASI... ESTETİK VE PLASTİK CERRAHİ UZMANI PROF. DR.EROL KIŞLAO/LU’NUN ÖNERİERİ;


Öncelikle hatayı yapan doktora gitmelisiniz. Hatayı yapan doktorun hatasını düzeltmesi ve bunun için ücret almaması gerekir. Ama bazen hastalarda o doktora karşı bir güvensizlik oluşuyor ve ısrarla başka doktora gitmek istiyorlar. O zaman doktorunuzla iyice konuşarak en gerçekçi ne kadar düzelebileceği konusunu iyice öğrenin, maksimum alabileceğiniz sonucu kabullenin ve ondan sonra ikinci operasyona niyetlenin. Birinci ameliyatla, ikinci kez yapılan, doktor eliyle oluşmuş bozukluğu giderme arasında risk olarak da kolaylık derecesi ve başarı oranı olarak da fark vardır. Her şey daha zordur. Konusunda uzmanlaşmış, problemli bölgeyle ilgili operasyonlarda fazlaca tecrübesi olan, iyi referansları olan doktorları araştırarak bulmaya çalışın.

ETİKETLER
SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

Yeni sayımızın kapağında oyuncu Hazar Güçlü var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.