Karaciğerinizi ihmal etmeyin

Karaciğerinizi daha yakından tanıyın.

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 11 Ekim 2011
Karaciğerinizi ihmal etmeyin
Vücudunuzun filtresi olan, sizi hastalıklardan, yıpranmaktan ve hatta yaşlanmaktan dahi koruyan bu organınızı ne kadar tanıyorsunuz? Ayurveda Uzmanı ve Aile Hekimi Doktor Ender Saraç, karaciğer hakkında yaptığı araştırmada birçok gerçeği gözler önüne seriyor.


Karaciğer vücudu temizleme ve toksinlerden arındırma işlevlerinden ötürü vücudumuzdaki en önemli organların başında geliyor. Ne var ki modern hayat alışkanlıkları, alkol, sigara, stres, hava kirliliği, aşırı hareketsizlik, yetersiz uyku ve fazla ilaç tüketimi gibi etkenler karaciğeri olumsuz etkilemekte. Karaciğeri düzgün çalışmayan, dolayısıyla da toksinleri düzenli olarak atamayan bir kişinin yıpranması ve yaşlanması da daha kolay oluyor ve vücudunda pek çok hastalığın temelini oluşturacak bir toksin birikimi gerçekleşiyor. Öte yandan, karaciğerin sağlıklı olması iç organların da düzgün çalışmasına zemin hazırlıyor. Hatta Uzakdoğu bilgilerinde cilt sağlığının karaciğer ile direkt bağlantısı olduğu kabul ediliyor. Bu nedenle alerji, egzema gibi cilt problemlerinin çözümü ve daha güzel bir cilt için karaciğeri arındırmak son derece önemli. Karaciğer hastalıkları ve bunlara karşı yaklaşımlar farklı şekillerde olabiliyor.





ELLE: Karaciğeri nasıl kuvvetlendirebiliriz?
Dr. Ender Saraç:
Birinci olarak bitkisel takviyelerden bahsetmek gerekir. Milk thistle, filantus niruni bitkisi, hindiba ve enginar hapları, soya, lesitin özleri gibi maddeler karaciğer sağlığına yardımcı özellikler içerir. Ayrıca aloe vera ve doğal B vitamini de karaciğere yardımcıdır. İkinci olarak da bitkisel çaylar önemlidir. Örneğin, her fincan için: 1/2 çay kaşığı zerdeçal, 1 tatlı kaşığı rezene tohumu, küçük bir tutam kurtpençesi, irice bir tutam hindiba ve 6–8 adet dut kurusundan hazırlanan karışım çayı günde 2–3 fincan içmek karaciğer sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Üçüncü olarak da baharatlar önemlidir. Arı poleni, toz zerdeçal, taze nane ve nöbet şekeri karaciğer için yararlıdır. Sabah ve akşam bir tatlı kaşığı bal ile bir çay kaşığı toz zerdeçalı karıştırıp, macun yapıp yutmak karaciğerden toksinlerin atılması için faydalıdır.





ELLE: Karaciğer sağlığını olumsuz etkileyen faktörler nelerdir?
Dr. E.S.:
Karaciğeri olumsuz etkileyen faktörler yüksek kalorili ve yağlı yiyecekleri sık sık tüketmek, kahve içmek, alkol tüketmek, sigara kullanmak, yoğun trafik ve duman altında araba kullanmak, kronik ağrılı hastalıklardan dolayı sıklıkla ilaç kullanmak, düzensiz beslenmek ve ona bağlı fazla kilo alıp vermek, aşırı hareketsiz olmak, yetersiz uyku uyumak, uzun uçak yolculuklarına çıkmak, güneş ışınları, cep telefonu ve bilgisayar gibi teknolojik aletlerden yayılan dalgalara fazlasıyla maruz kalmak, aşırı stresli olmak, doğum kontrol hapı kullanmak, hava kirliliğine maruz kalmak vs. olarak sıralanabilir.





ELLE: Beslenme konusunda ve yaşam stilinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Dr. E.S.:
Kötü beslenme ile doğru orantılı gelişen kabızlık, karaciğerin toksinleri atmasını engelleyen önemli bir rahatsızlığa neden olur. Sağlıklı bir beslenme için, hormonlu gıdaları fazla tüketmemek, kızartma ve aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durmak, aşırı sıcak ve çok kaynar yiyeceklerden kaçınmak, öfkeli ve hiddet içerisindeyken yemek yememek, acılı baharatları fazla tüketmemek, çok hızlı yemek yememek, lokmaları iyice çiğnemeden yutmamak, yemek sırasında aşırı miktarda çok soğuk veya çok sıcak sıvı almamak dikkat edilmesi gereken noktalardır. Özellikle müsli, buğday ezmesi, kayısı kompostosu (tercihen organik kayısılardan), dut ve dut kurusu, iyi kaliteli bal, arı sütü, soya fasulyesi, zeytinyağı, yeşil lifli yapraklı sebzeler, enginar, bakla, sebze çorbaları, limonata, üzüm hoşafı doğru beslenme adına önerilen yiyeceklerdir.


~


ELLE: Karaciğer sağlığında bir yenilik olarak kombine aminoasit kullanımından bahsediliyor. Bu konuda yorum yapabilir misiniz?
Dr. E.S.:
Aminoasitler karbon, hidrojen, oksijen, azot ve bazen de kükürt içeren vücudun yapı taşları diyebileceğimiz özel organik bileşenlerdir. Binlerce görevinin yanı sıra aminoasitler büyüme, gelişme, onarım ve vücut dokularını oluşturacak proteinlerin üretimi için gerekli olan çok önemli maddelerdir. Hollanda'da geliştirilen “L3 Lifeshot” isimli bir kombine aminoasit preparatı ile karaciğer sağlığında ve detoksta önemli yararlar sağlanıyor. Bu preparat içerisinde karaciğer sağlığı için son derece faydalı 3 aminoasit (L-Lysine, L-Proline, L-Asparagine) ve bir enzim (Choline Bitartrate) yeni ve ileri bir teknoloji sayesinde birbirlerine bağlandı.


Uygun dozajı ve bağımlılık yapmayan özelliği ile doğru beslenme alışkanlığına sahip olmayan ve karaciğerine çok yüklenen (özellikle alkol ve sigara kullanan) kişilere faydalı olabilecek bir karışım. Doğal ve yan etkisi olmadan, emilimi kolaylaştırıcı sıvı halde tutularak hazırlanan bu formül küçük tüpler halinde tıbbın ve sağlıklı yaşamın hizmetine sunuldu. Özellikle büyük şehirlerde hızlı tempoda yaşayan ve kendini daha iyi hissetmek isteyen kişiler için iyi bir yardımcı olabilecek gibi gözüküyor.





Karaciğerin neden olduğu hastalıklar


* Kronik yorgunluk


* Sabah uykudan zor uyanma


* Yemek sonrası halsizlik


* Depresyon


* Sebepsiz sinir


* Mide bulantısı


* İshal


* İştah azlığı


* Hazım güçlüğü


* Vücudun belli bölgelerinde özellikle göbekte yağ birikmesi


* Kabızlık


* Kas ağrıları


* Baş ağrısı


* Unutkanlık


* Konsantrasyon eksikliği


* Sık sık hastalanma


* Ciltte kuruma

SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

Yeni sayımızın kapağında oyuncu Hazar Güçlü var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.