Meme Hakkında

Kadınların güzellik takıntılarının başında meme güzelliği geliyor.

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 04 Ekim 2011
Meme Hakkında
Ülkemizde plastik cerrahinin en çok kullanıldığı alanların başında meme estetiği geliyor. Çok başarılı sonuçlar veren bu operasyonlar sayesinde kadınlar arzu ettikleri meme görüntüsüne kavuşabiliyorlar. Biz de bu konuda bütün merak edilenleri Prof. Dr. Deniz İşcen'le konuştuk.





ELLE: Memelerin gelişmediği veya çok küçük olduğu durumlarda plastik cerrahi günümüzde hastalara ne gibi seçenekler sunuyor ?
Pro­fe­sör Dr. De­niz İş­cen:
Böy­le du­rum­lar­la sık­ça kar­şı­la­şı­yo­ruz, he­men he­men tek se­çe­nek me­me pro­tez­le­ri. Bun­lar ka­lı­cı, gü­ven­li ve gü­zel şe­kil ve­ren si­li­kon imp­lant­lar. Me­me ar­ka­sı­na ve­ya kas önü­ne ko­yu­lu­yor. Se­rum fiz­yo­lo­jik içe­ren­le­ri ya­rat­tı­ğı so­run­lar ya­ni se­ru­mu ka­çır­ma gi­bi ne­den­ler­le ar­tık kul­la­nıl­mı­yor. Doğ­ru­dan si­li­kon jel olan­la­rı­nı kul­la­nı­yo­ruz, ger­çek­ten gü­zel so­nuç­la­rı var. Eğer me­me do­ku­su bi­raz var­sa, sar­kık de­ğil­se ve üst böl­ge­ler­de bi­raz dol­gun­luk oluş­sun is­te­ni­yor­sa da­ha ye­ni bir yön­tem olan yağ en­jek­si­yo­nu­nu öne­re­bi­li­rim.





ELLE: Yağ enjeksiyonu nedir, hangi bölgelerde uygulanır?
Prof. Dr.İ.:
Yağ en­jek­si­yo­nu, vü­cu­dun ken­di yağ do­ku­su­nun, faz­la ol­du­ğu yer­den emi­le­rek alın­ma­sı ve yi­ne ay­nı vü­cut­ta ge­rek­li olan baş­ka böl­ge­ye en­jek­te edil­me­si­dir. Yüz genç­leş­tir­me­de uzun yıl­lar­dır uy­gu­la­nan bu yön­tem, da­ha çok yaş­lan­may­la in­ce­len de­ri­al­tı do­ku­su­nu des­tek­le­mek ve genç­ler­de­ki gi­bi dol­gun yüz hat­la­rı el­de et­mek ama­cı ile kul­la­nıl­mak­ta­dır. Ya­pı­lan göz­lem­ler­le ya­ğın, al­tı­na en­jek­te edil­di­ği yaş­lan­mış de­ri­yi kıs­men de ol­sa genç­leş­ti­rip can­lan­dır­dı­ğı or­ta­ya çık­tı ve yağ hüc­re­le­ri­nin ade­ta kök hüc­re gi­bi ha­re­ket et­ti­ğin­den söz edil­me­ye baş­lan­dı. Tıb­bın son ye­ni­li­ği ise, yüz gü­zel­li­ğin­de gev­şe­me, sark­ma ve de­rin çiz­gi­le­ri dol­du­ra­rak genç­leş­tir­me ama­cıy­la kul­la­nı­lan yağ en­jek­si­yo­nu­nun, vü­cu­dun baş­ka böl­ge­le­rin­de, da­ha ge­niş ha­cim is­te­yen yer­ler­de de kul­la­nıl­ma­sı­dır. ?u an­da, bu ye­ni yön­tem, ba­cak ka­lın­laş­tır­ma, vü­cu­dun her­han­gi bir ye­rin­de ka­za ya da ya­nık son­ra­sı ka­lan çö­kük böl­ge­le­rin iyi­leş­ti­ril­me­si ve me­me es­te­ti­ğin­de kul­la­nı­lı­yor. Tek­nik, da­ha ön­ce öne­ril­me­yen, ha­la da ya­pıl­ma şek­li çok iyi bi­lin­me­di­ğin­de ve­ya usu­lü­ne uy­gun ya­pıl­ma­dı­ğın­da eleş­ti­ri­le­re yol aça­bi­len ama işin uz­ma­nı ta­ra­fın­dan ya­pıl­dı­ğın­da, çar­pı­cı so­nuç­lar­la, has­ta­la­rı mut­lu eden ye­ni bir uy­gu­la­ma ola­rak kar­şı­mı­za çı­kı­yor.





ELLE: Meme büyütmede hastalar silikondan neden kaçınıyorlar ?
Prof. Dr.İ.:
Meme büyütme amacıyla memeye silikon protez koydurmaktan çekinen hastalar var. Silikon, çekinilecek, zararlı bir yöntem olmamasına karşın birçok kadın memesinde yabancı cisim taşımaya çok sıcak bakmıyor. Silikon protezlerin en büyük dezavantajı, yabancı madde hissine karşı duyulan bu rahatsızlık. Oysa başlangıçta duyulan bu önyargı, ameliyattan sonra hızla kayboluyor. Jel silikonun patlaması ise ancak çok hızlı çarpma gibi kazalarda görülebilir ki, hayata geçme ihtimali dikkate alınmayacak kadar azdır. Dolayısıyla bu ihtimali de tam bir dezavantaj olarak saymak gerekmez. Göğüslerini büyütmek isteyen ama silikon protezler için ameliyat yaptırmaktan korkanlar ya da iyileşme süresinin uzunluğundan çekinenler, bedenleriyle barışamadan hayatlarına devam ediyorlar.


Bu alanda henüz meme protezinden daha iyi bir seçenek yok gibi. Çünkü diğer çözümlerin hiçbiri silikon protez uygulaması kadar başarılı değil. Memenin bir miktar gelişmiş olduğu fakat hastanın protezsiz çözüm istediği durumlarda ise artık yağ enjeksiyonu bir çare olabilir. Son yılların harika uygulaması yağ enjeksiyonu, aynen yüze, bacağa, vücudun diğer yumuşak doku eksiklerine uygulandığı gibi memeye de uygulanmakta. Tekniğin diğer yöntemlere göre avantajı, kolay gerçekleştirilmesi, herhangi bir ize yol açmaması ve gerçekten doğal bir görüntü vermesidir. Yönteme karşı bilimsel çevrelerce öne sürülen en büyük eleştiri, verilen yağın meme dokusuna ulaşması kuşkusudur.


Oysa yağ enjeksiyonu ile meme büyütme tekniğinde, enjeksiyon meme bölgesindeki derinin altına yapılır. Kesinlikle meme bezi içine değil. Çünkü meme bezinin içine uygulama yapmak, meme içinde kalsifikasyonlara yol açar. Bu da mamografik görüntü için sakıncalıdır. Radyolojik incelemelerde memede kitle oluştuğu düşünülebilir ki, bu ilk anda ciddi bir hastalık görüntüsü vererek, değerlendirme yapacak uzmanı yanıltabilir. Teknikte yağ, en çok meme derisi altına, meme üst-iç bölgelerine ve dekolte bölgesine verilir. Eğer memenin her kadranında hacim artması isteniyorsa, yağ enjeksiyonu yerine protez tercih edilmelidir. Yağ enjeksiyonu yönteminin, çok küçük olan ve büyütülmesi istenen göğüsler için uygun olmadığını tekrar tekrar vurgulamakta yarar var. Yağın memeyi büyütmek için enjekte edileceği ikinci yer ise meme arkası, kas üzeri, yani meme protezinin yerleştirildiği bölgedir. Beklentileri yağ enjeksiyonu için uygun olan adaylarda, doğru şekilde gerçekleştirilen uygulama, gerçekten pek çok kişinin bedenini daha çok sevmesine yardımcı olacaktır.~


Bunlar dışında, tekniğin en olumsuz yanı, enjekte edilen yağın bir kısmının emilimi ile kazanılan hacmin bir miktar kaybedilmesidir. Sonuç kişiden kişiye değiştiği için önceden net bir tahmin yapmak mümkün değildir. Eğer hacim kaybı varsa işlem tekrarlanabilir.


Bu teknikte, en uygun adaylar, memesi hiç olmayan veya çok küçük olanlar değil, orta büyüklükteki kişilerdir. Memesinin hafifçe dolgunlaşmasını isteyenler, yağ enjeksiyonu ile meme büyütme için ideal kişiler. Aynı şekilde göğsü normal büyüklükte olan fakat hafif sarkmadan yakınan hanımlar da bu yeni teknikten büyük yarar görebilirler.





ELLE: Yağ enjeksiyonu ile meme büyütmeye karar verenler, nasıl bir uygulama yaşayacak? İşlem sırasında yapılacaklar hakkında bilgi verebilir misiniz?
Prof. Dr.İ.:
Estetik uygulamalardan en iyi sonucu alabilmek için, doktorun kişiye en uygun yöntemi, hastaya iyice anlatması gerekli. Sonra mamografi ve ultrason ile memenin sağlıklı olup olmadığı saptanmalı. Yağ enjeksiyonu ile meme estetiğinin, çok tecrübe ve dikkat gerektiren bir teknik istediği unutulmamalıdır. İyi kanlanan bu bölgelerde, yağın erime oranı düşük olacaktır. Verilen yağın bir miktarı vücut tarafından emilerek yok edilse bile yine de göğüs hafifçe büyüyerek dikleşir. İşlemler, bütün uygulamalarda olduğu gibi, hastaya önceden açıklanıp onayı alınarak ve kurallara uygun yapıldığında, oldukça memnun edici sonuçlar alınacaktır. Memesinin hafifçe büyümesini ve özellikle üst iç kadranlarında dolgunluk oluşmasını isteyen hastalara önerilebilecek bu yöntem, kolay ve ucuz bir çözümdür.


Uygulamada, göbek, kalça gibi kişinin kendi vücudundan alınan yağ dokusu, santrifüje edildikten sonra meme dokusu içine değil, meme dokusu çevresindeki iki ayrı bölgeye veriliyor. Bunlardan birincisi, deri altı yani meme dokusunun üzerindeki kısım, ikincisi ise meme dokusu altında kalan kısım yani alttaki kas dokusunun üzerindeki bölge. Dolayısıyla meme dokusu ile yağ dokusu ayrı katmanlarda yer alıyor. Uzman kişiler tarafından yapılırsa, yağ enjeksiyonunu güvenle tercih edebilirsiniz. Uygulama lokal yapılır. Kişinin hafif sakinleştirilmesi yeterlidir. İşlem, 45 dakika - 1 saat sürer. Enjeksiyon sonrasında hasta hemen evine gidebilir. Yara izi söz konusu değildir. Her ne kadar basit ve hızlı gerçekleştirilse de yağ enjeksiyonu da tüm cerrahi uygulamalar gibi, steril ameliyathane ortamında gerçekleştirilmelidir.





ELLE: Uygulamanın kalıcılığı ne kadardır?
Prof. Dr.İ.:
As­lın­da ka­lı­cı­lı­ğı tam di­ye­bi­li­riz. Gö­ğüs­te uy­gu­la­ma ya­pı­lan böl­ge ha­re­ket­siz ol­du­ğu için, vü­cut­ta­ki ödem­ler inin­ce ya­ğın yer­le­şen kıs­mı, ge­nel­lik­le yıl­lar için­de faz­la de­ği­şik­lik gös­ter­mez. Ama aşı­rı ki­lo al­ma-ver­me du­rum­la­rı ile du­rum de­ği­şe­bi­lir.





ELLE: Yaza girerken göğüslerdeki sarkmalar ya da ileri yaşlarda görülen kırışıklık ve lekeler için hangi uygulamaları öneriyorsunuz?
Prof. Dr.İ.:
Sark­ma var­sa, çe­şit­li as­kı yön­tem­le­ri ile yağ en­jek­si­yo­nu ya da me­me­yi ken­di üze­ri­ne kat­la­ma ile ya­pı­la­cak mas­to­pek­si de­di­ği­miz iş­lem­le­ri öne­ri­rim. Bi­raz da­ha ile­ri yaş gru­bun­da­ki ha­nım­lar ise söy­le­di­ği­niz gi­bi bo­yun ve me­me de­kol­te­si böl­ge­le­rin­de­ki in­ce kı­rı­şık­lar­dan ya­kı­nı­yor­lar. Özel­lik­le ya­zın gü­neş, de­kol­te böl­ge­sin­de­ki bu­ru­şuk­lu­ğu da­ha da be­lir­gin­leş­ti­ri­yor. Bu böl­ge­de­ki gü­neş le­ke­le­ri için çe­şit­li la­zer­le­ri öne­ri­rim ama kı­rı­şık­lık­lar­da in­ce bir ta­ba­ka ha­lin­de yağ en­jek­si­yo­nu uy­gun ana­to­mi­li ha­nım­lar­da çok gü­zel so­nuç ve­re­cek­tir.





ELLE: Kadın vücudu açısından memenin özel bir önemi var. Öte yandan meme kanseri her kadının korktuğu bir risk. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Prof. Dr.İ.:
Ben kadın vücüdundaki en duygusal organın meme olduğunu düşünüyorum çünkü kadına kimliğini verir, bebeğin yaşam kaynağıdır ve anneliğin sembolüdür. Ayrıca bedenin o hayranlık verici silüetinin oluşmasını sağlar. Bu yüzden memedeki herhangi bir hastalık veya şekil bozukluğu kadının duygularını derinden sarsmaktadır. Dünyada her sekiz kadından biri meme kanseri oluyor. Meme kanseri denildiğinde öncelikle korunma tedbirleri akla gelir. Genç kızların gençlik yıllarından itibaren meme muayenesine alıştırılması, hatta bu muayenenin kendilerine öğretilmesi gerekir. Bunun koşulları da şöyle sıralanabilir:


Memeye regl öncesi ve regl sırasında el sürülmeyecek, çünkü ağrılı ve şiştir, bu doğal bir durumdur. Kontrollar daima regl döneminin bitiminde yapılacak, meme parmaklar arasında sıkılmayacak, meme üzerinden parmaklarla göğüs duvarına doğru basılarak meme dokusu hissedilecek, bu sırada doğal dokudan farklılık gösteren bölgeler aylık takibe alınacak. Daha iyisi, önce bir doktora gidilecek, muayene sonrasında duruma göre doktordan kendi kendine muayene öğrenilecek. Meme kanseri ile ilgili kadınları bilgilendiren haberlere baktığımızda bazı önemli konuların hala yeterince bilinmediği~ dikkat çekiyor. Kanserin görülme sıklığı ile ilgili istatistikler yüzünden korku içinde yaşamakta olan kadınlara, hastalıktan kurtulmanın mümkün olduğu anlatılmakta ama memenin yeniden yapılarak fiziksel ve duygusal eksikliğin giderilebileceği konusunda yeterince bilgi verilmemektedir. Bu meme kanseri tedavisi açısından çok önemli bir eksikliktir. Hala memesi alınmış birçok kadın, yeniden meme yapılabildiğinden habersizdir.





ELLE: Meme muayenesi dışında, estetik açıdan önerileriniz var mı?
Prof. Dr.İ.:
Genelde bütün genç kızların göğüs kaslarını egzersiz ile çalıştırarak kuvvetlendirmesi sarkmaya karşı bir oranda önlem sayılabilir ama bu yeterli değildir. Memelerin gençlikten itibaren sütyenle desteklenmesi gerekir. Hamilelik ve emzirme döneminde asla sütyensiz dolaşılmamalıdır. Bu önlemler yer çekiminin etkilerini yok etmese de azaltır.





ELLE: Memeleri büyük olan kadınlara hangi tedavileri öneriyorsunuz?
Prof. Dr.İ.:
Kilolarca memeyi gün boyu boynuna asılmış bir torba gibi taşıyan, geceleri yatarken bu nedenle rahatsızlık çeken kadınların durumunu anlamak çok zor belki. Bunun için bu büyüklükte bir torbayı boynunuza asarak sürekli yaşamanız gerek. Tıbbi açıdan bakıldığında, içinde gelişen küçük bir tümörü gizleyecek ve geç belirti verecek büyük memelerde herhangi bir hastalığın erken tanısı zordur. Ayrıca hastalar boyun ve bel ağrıları hatta boyun fıtığı ve meme altında oluşan pişiklerden yakınarak doktorlara müracaat ederler. Bu durumda plastik cerrahlar memeleri küçültmek için imdada yetişirler.


Genellikle uygulanan teknik, meme başı ve areolada çevresel bir kesi ile buna eklenen dikey bir kesi yapılması ile gerçekleştirilen ameliyattır. Buna bazen yatay kısa bir çizgi de gerekli olur. Uygulanan dikey çizgili (vertikal) mamoplasti sonrası meme şeklinin hastayı mutlu ettiğini, yara izinin ise hastayı rahatsız etmediğini görmekteyiz. İlk haftayı kontrollerle geçirdikten sonra yara iyileşmesinin tamamlandığı yirminci güne kadar hastayı takip etmekteyiz. Hastalarımız altı ay ve bir yıllık geç kontrollere gelmeyecek kadar mutlu oluyorlar ama ileri tarihteki kontrollerin de ihmal edilmemesini öneriyoruz. Memesi küçültülen hastaların doğum yapması ve süt vermesi mümkündür. Geçirilecek hamilelik memeyi bir ölçüde tekrar büyüterek şeklini biraz bozabilir. Doğurganlık yaşını geçmiş ve çok büyük memelerde ise farklı bir teknik kullanarak meme başını yeni yerine serbest doku nakli şeklinde aktarabiliriz. Bu durumda daha fazla doku çıkarılabilir. Teorik olarak, bu teknikle yapılan ameliyatlarda meme başı emzirme fonksiyonunu kaybeder, zaten bu nedenle sadece ileri yaş grubunda bu teknik tercih edilir.


Kadınların yaşadığı bir başka sorun ise ergenlik çağında memenin az gelişmesi veya hiç gelişmemesidir. Hormonal nedenlerle oluşan bu durum hastanın bu açıdan incelenmesini gerektirir. Bilindiği gibi günümüzde çok güzel meme protezleri vardır ve bunlar kısa bir ameliyatla bedene yerleştirilirler. Bir süre sonra beden protezi kendi parçası gibi algılar. Ömür boyu kalabilen, sorun yaratmadıkça değiştirilmesi gerekmeyen bu protezler içinde sıvı silikon vardır. İnsan vücuduna giren her yabancı cisimde olduğu gibi vücudun oluşturduğu kapsül dokusu zamanla protezi sarar. Ameliyat sonrasında yapılacak masajlar, oluşan kapsülü genişleterek ileride buna bağlı sorunlara engel olur.


~


ELLE: İki memesi eşit büyüklükte olmayan kişiler de size başvurabilir mi?
Prof. Dr.İ.:
İki memenin birbirine eşit olmadığı durumlar oldukça sık görülür. Aslında hemen her kadının iki memesi birbirinden farklıdır, bu fark çok az olduğunda hastayı rahatsız etmez. Rahatsızlık verecek boyutlardaki farklar ise plastik cerrahinin tüm yöntemleri kullanılarak düzeltilebilir. Bunlar arasında en basiti, küçük olan tarafa yağ enjeksiyonudur. Hastanın kendi vücudundan alınacak yağ bir işlemden geçirildikten sonra meme bölgesinde deri altına veya meme arkasındaki kasın üstüne verilir. Meme bezi içine yağ enjeksiyonu asla yapılmamalıdır.


Çünkü ileride çekilebilecek mamografilerde yanıltıcı görüntüler verebilir. Yağ enjeksiyonu ile kazanılacak hacim çok azdır ancak meme üst iç kısmına hafif dolgunluk verilmesi, asimetriler veya meme onarımından sonra oluşan eşitsizliklerde yararlı ve kolay bir yöntemdir. Doku kesilmesi olmadığı için yara izi de kalmaz. Bunun dışında asimetrinin boyutlarına göre bir memenin küçültülmesi, birinin büyütülmesi veya bu işlemlerin iki ayrı memeye aynı anda yapılması da mümkündür. Doğuştan bir memenin hiç gelişmediği durumlarla da karşılaşmaktayız, hatta bu hastalarda göğüs kası (pektoral kas) da gelişmemiş olabilir ve el parmakları arasında yapışıklık vardır. Bu durum tıpta Poland Sendromu olarak adlandırılır. Yine plastik cerrahi yöntemleri ile düzeltilmesi mümkündür.





ELLE: Sizce aynı işlemin sonuçları, doktordan doktora fark eder mi? Örneğin kadın cerrah-erkek cerrah farkından söz edebilir miyiz?
Prof. Dr.İ.:
El­bet­te ki iş­lem­le­rin so­nuç­la­rı, dok­to­run tek­nik ve es­te­tik be­ce­ri­si­ne, etik yak­la­şı­mı­na ve o has­ta­ya ne ka­dar özen gös­ter­di­ği­ne bağ­lı ola­rak de­ği­şir. Ka­dın be­de­ni­nin sim­ge­sel or­ga­nı olan me­me as­la ih­mal edil­me­ye­cek bir or­gan­dır. Ka­dın­lar ve he­kim­ler ola­rak me­me­ye hak et­ti­ği say­gı ve öze­ni gös­ter­me­li­yiz. Me­me­ye yak­la­şım ve te­da­vi­sin­de he­ki­min cin­si­ye­ti­nin çok bü­yük bir öne­mi ol­ma­sa da has­ta ile em­pa­ti ku­ra­bil­mek ve duy­gu­la­rı­nı an­la­ya­bil­mek açı­sın­dan plas­tik cer­ra­hın kim­li­ği­nin ve ba­zen cin­si­ye­ti­nin öne­mi­ne inan­mak­ta­yım.





UZMANLARA GÖRE GÖĞÜS KASLARI EGZERSİZLE ÇALIŞTIRILDIĞINDA DAHA DİRİ VE SIKI BİR GÖRÜNÜM YARATIYOR.


MEME KÜÇÜLTME VEYA BÜYÜTME İŞLEMLERİNİN ARDINDAN HASTANIN HER YIL KONTROLE GİTMESİ GEREKİYOR.

SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Mart Sayısı Çıktı!

ELLE Mart Sayısı Çıktı!

Baharı Hande Erçel ile karşılıyoruz.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.