Şiddettli Baş Ağrısı ve Sinüzit

Günümüzün en sık rastlanılan hastalıklarından biri de sinüzit.

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 04 Ekim 2011
Şiddettli Baş Ağrısı ve Sinüzit
Şid­det­li baş, yüz ve göz ağ­rı­sı si­nü­zit ra­hat­sız­lı­ğı­nın sin­ya­li­ni ola­rak ka­bul edi­li­yor. Ana­do­lu Sağ­lık Mer­ke­zi'nden Ku­lak Bu­run Bo­ğaz Uz­ma­nı Op. Dr. Mu­rat ?i­rin, sık­ça rast­la­nan si­nü­zit has­ta­lı­ğı hak­kın­da bil­gi ver­di.





EL­LE: Si­nü­zit ne­dir?
Op. Dr. Mu­rat ?i­rin:
Ka­fa ke­mik­le­ri için­de, bu­run çev­re­sin­de yer­leş­miş içi ha­va do­lu oda­cık­la­ra si­nüs boş­luk­la­rı de­nir. Bu boş­luk­la­rın en­fek­si­yon­lar so­nu­cu il­ti­hap­lan­ma­sı­na ise si­nü­zit adı ve­ri­lir. Si­nüs­ler bu­ru­nun her iki ya­nın­da bu­lu­nur­lar ve dört ay­rı kıs­ma ay­rı­lır­lar. Bü­tün bu si­nüs­ler bir de­lik ara­cı­lı­ğı ile bu­run içi­ne açı­lır­lar. Bu­ru­na açı­lan bu de­lik­ler si­nüs­le­rin ha­va­lan­ma­sı­nı da sağ­lar­lar. As­lın­da bu si­nüs­le­rin fonk­si­yon­la­rı tam ola­rak ay­dın­la­tıl­mış de­ğil­dir. Ba­şın ağır­lı­ğı­nın azal­tıl­ma­sın­da rol­le­ri var­dır. An­cak se­sin tı­nı­sı­nın sağ­lan­ma­sı, so­lu­nan ha­va­nın nem­len­di­ril­me­si ve ısı­tıl­ma­sı ile za­rar­lı par­ti­kül­le­rin tu­tul­ma­sı gi­bi gö­rev­le­ri de var­dır. Bü­tün si­nüs­le­rin içi­ni dö­şe­yen mu­ko­za her­gün yak­la­şık ya­rım ila bir lit­re ara­sın­da sal­gı ya­pa­rak bu­run içi­ni te­miz­ler. Bu sal­gı­lar bu­run içi­ne dö­kü­le­rek ora­dan da bo­ğaz ve mi­de­ye gi­der­ler.



EL­LE: Si­nü­zit na­sıl olu­şur?
Op. Dr. M.?.:
Si­nüs­le­ri te­miz­le­yen in­ce ka­nal­lar tı­ka­nır­sa si­nü­zit has­ta­lı­ğı baş­lar. Bu tı­ka­nık­lık te­da­vi ile ya da ken­di­li­ğin­den açı­lır­sa si­nü­zit iyi­le­şir ama eğer açı­la­maz­sa has­ta­lık kro­nik­le­şir. Si­nüs ka­nal­la­rı­nın tı­ka­nık­lı­ğı­na ba­zı bu­run içi ve si­nüs­ler­le il­gi­li ya­pı­sal ko­şul­lar, tek­rar­la­yan üst so­lu­num yo­lu in­fek­si­yon­la­rı, al­ler­jik se­bep­ler, po­lip ve ge­niz eti gi­bi olu­şum­lar yol aça­bi­lir. Ba­zı ka­lıt­sal so­run­lar ve ba­ğı­şık­lık so­run­la­rı da si­nü­zi­tin di­ğer se­bep­le­ri­dir. Si­nü­zit ge­nel ola­rak akut ve kro­nik ola­rak iki­ye ay­rı­lır. Akut si­nü­zit ye­ni olu­şan si­nü­zit an­la­mı­na ge­lir. Uy­gun te­da­vi edil­di­ği za­man ta­ma­men iyi­le­şir. An­cak kro­nik si­nü­zit si­nüs­ler­de sü­rek­li bir il­ti­hap ol­ma­sı an­la­mı­na ge­lir ve te­da­vi­si de zor­dur. Uzun sü­re­li me­di­kal te­da­vi­ye ce­vap ver­mez ise cer­ra­hi mü­da­ha­le ge­rek­ti­re­bi­lir.





EL­LE: Kim­ler si­nüs prob­le­miy­le da­ha sık kar­şı­la­şır­lar?
Op. Dr. M.?.:
Ger­çek­te her­kes si­nüs en­fek­si­yo­nu ge­çi­re­bi­lir an­cak ba­zı grup­lar da­ha has­sas­tır­lar. Bi­rin­ci grup aler­ji­si olan­lar­dır. Bir aler­ji ata­ğı so­ğuk al­gın­lı­ğı gi­bi mu­ko­za­nın şiş­me­si­ne, si­nüs ka­nal­la­rı­nın ka­pan­ma­sı­na, mu­kus akı­mı­nın en­gel­len­me­si­ne ve bak­te­ri en­fek­si­yo­nu­na ne­den olur. İkin­ci grup ise iyi ne­fes al­ma­yı ve mu­kus akı­şı­nı en­gel­le­ye­cek ya­pı­sal bu­run bo­zuk­luk­la­rı olan­lar­dır. Ör­nek ola­rak kı­rık bir bu­run ve­ya sep­tum de­vi­as­yo­nu olan­lar gös­te­ri­le­bi­lir. Sep­tum bu­run de­lik­le­ri ara­sın­da bur­nu sağ ve sol ol­mak üze­re iki­ye bö­len kı­kır­dak bir ya­pı­dır. Bu­nun bir ta­ra­fa doğ­ru eğil­me­si­ne de­vi­as­yon de­nir. Bu­nun dı­şın­da öğ­ret­men­ler ve sağ­lık per­so­ne­li gi­bi sık sık en­fek­si­yo­na ma­ruz ka­lan­lar bu ko­nu­da has­sas­tır. Ay­rı­ca si­ga­ra içen­ler­de de tü­tün du­ma­nı ve ni­ko­tin do­ğal di­renç me­ka­niz­ma­sı­nı bo­zar­lar.


~


EL­LE: Be­lir­ti­le­ri ne­ler­dir?
Op. Dr. M.?.:
Akut ve kro­nik si­nü­zi­tin be­lir­ti­le­ri bir­bi­rin­den fark­lı­dır. Akut si­nü­zit da­ha şid­det­li şi­ka­yet­ler ile ken­di­ni gös­te­rir. Ağ­rı en sık gö­rü­len şi­ka­yet­tir. Bu, baş ağ­rı­sı, yüz ağ­rı­sı, göz çev­re­sin­de ağ­rı şek­lin­de ola­bi­lir. Ge­nel­lik­le öne doğ­ru eğil­mek­le ar­tan dol­gun­luk tar­zın­da ta­rif edi­le­bi­len bir ağ­rı­dır. Ay­rı­ca bu­run tı­ka­nık­lı­ğı, ko­yu kı­vam­lı ve sa­rı-ye­şil renk­li bu­run akın­tı­sı, ko­ku du­yu­sun­da azal­ma, ge­niz akın­tı­sı, ateş, çe­ne ve diş­ler­de ağ­rı, ağız ko­ku­su, bu­run ka­na­ma­sı, göz ka­pak­la­rı ve yüz­de şiş­me gi­bi be­lir­ti­ler olur. Ök­sü­rük hem akut hem de kro­nik si­nü­zi­tin be­lir­ti­si­dir. Kro­nik si­nü­zit­te şi­ka­yet­ler da­ha az şid­det­li­dir an­cak sü­re ola­rak 3 ay­dan uzun sü­rer. Sa­nı­la­nın ak­si­ne ağ­rı da­ha az hat­ta ba­zen bel­li be­lir­siz­dir. Has­ta­da da­ha çok bu­run tı­ka­nık­lı­ğı, ök­sü­rük, ge­niz akın­tı­sı, ko­ku al­ma­da azal­ma ve­ya kö­tü ko­ku ra­hat­sız eder. Bu­nun dı­şın­da yi­ne bu­run tı­ka­nık­lı­ğı, yüz­de dol­gun­luk his­si ve ağız ko­ku­su olur. Kro­nik si­nü­zit­te za­man za­man şid­det­li ağ­rı, ateş ve akın­tı ile gi­den akut en­fek­si­yon atak­la­rı ola­bi­lir.





EL­LE: Na­sıl teş­his edi­lir?
Op. Dr. M.?.:
Has­ta­nın şi­ka­yet­le­ri dik­kat­li­ce sor­gu­lan­ma­lı, tam bir KBB mu­aye­ne­si ya­pıl­ma­lı­dır. An­cak akut si­nü­zit­te mu­aye­ne sı­ra­sın­da ço­ğu za­man bu­run için­de akın­tı gö­rü­lüp teş­his ko­nu­la­bil­se bi­le kro­nik si­nü­zit­te bu ge­nel­de pek müm­kün ol­ma­mak­ta­dır. Has­ta­nın şi­ka­ye­ti ve mu­aye­ne bul­gu­la­rı mu­hak­kak rad­yo­lo­jik yön­tem­ler ile des­tek­len­me­li­dir. Bu­nun için en çok çe­ki­len film Wa­ters fil­mi de­ni­len kla­sik gra­fik­ler­dir. An­cak kla­sik gra­fi­kler­de ya­nıl­ma pa­yı ol­duk­ça yük­sek­tir. Bu yüz­den kro­nik si­nü­zit dü­şü­nü­lü­yor­sa has­ta­nın bil­gi­sa­yar­lı to­mog­ra­fi­si mu­hak­kak is­ten­me­li­dir. Has­ta­da tü­mö­ral bir olu­şum dü­şü­nül­mü­yor­sa bil­gi­sa­yar­lı to­mog­ra­fi ide­al gö­rün­tü­le­me yön­te­mi­dir. Cer­ra­hi te­da­vi dü­şü­nü­len has­ta­lar­da to­mog­ra­fi cer­ra­hi sı­ra­sın­da da yol gös­te­ri­ci ola­cak­tır.





EL­LE: Me­di­kal te­da­vi­si ne­dir?
Op. Dr. M.?.:
Si­nü­zit te­da­vi­sin­de amaç si­nüs­le­rin bu­run içi­ne açıl­dık­la­rı os­ti­um adı ve­ri­len de­lik­le­ri açık tut­mak ve en­fek­si­yo­na yol açan mik­ro­or­ga­niz­ma­la­rın yok edil­me­si­ni sağ­la­mak­tır. En­fek­si­yon et­ken­le­ri sık­lık­la vi­rus­ler ve bak­te­ri­ler, çok da­ha en­der ola­rak da man­tar­lar­dır. Bak­te­ri­yel en­fek­si­yon­lar­da an­ti­bi­yo­tik­ler kul­la­nı­lır. An­ti­bi­yo­tik te­da­vi­si en az 10 gün hat­ta ba­zen da­ha uzun sür­me­li­dir. Vi­rüs kö­ken­li ol­du­ğu dü­şü­nü­len en­fek­si­yon­lar­da an­ti­bi­yo­tik kul­la­nı­mı­nın fay­da­sı yok­tur. Kul­la­nı­la­cak an­ti­bi­yo­tik se­çi­min­de sık gö­rü­len en­fek­si­yon kay­na­ğı bak­te­ri­le­re kar­şı an­ti­bi­yo­tik­ler kul­la­nı­lır. Ge­rek­li du­rum­lar­da kül­tür ve an­ti­bi­yog­ram test­le­ri ilaç se­çi­min­de yol gös­te­ri­ci­dir. Bu­run içi­nin tuz­lu su ile sık sık te­miz­len­me­si me­di­kal te­da­vi­nin et­kin­li­ği­ni art­tı­ran bir yön­tem­dir. Bu­nun dı­şın­da bu­run içi ha­va­lan­ma­yı art­tır­mak ama­cıy­la bu­run et­le­ri­ni kü­çül­ten ilaç­lar da kul­la­nı­lır. Bun­lar oral alım­lı sis­te­mik ilaç­lar ola­bi­le­ce­ği gi­bi bu­run spre­yi ola­rak da kul­la­nı­la­bi­lir. Yi­ne has­ta­ya gö­re an­ti­al­ler­jik ilaç­lar, mu­ko­li­tik de­ni­len akın­tı yu­mu­şa­tı­cı ilaç­lar ve ağ­rı ke­si­ci­ler de me­di­kal te­da­vi­de kul­la­nı­lır.



EL­LE: Si­nü­zi­tin komp­li­kas­yon­la­rı ne­ler­dir?
Op. Dr. M.?.:
Si­nü­zit uy­gun şe­kil­de te­da­vi edil­di­ğin­de cid­di prob­lem­le­re yol aç­ma­yan bir has­ta­lık­tır. Te­da­vi­nin ge­cik­me­si ya da uy­gun ol­ma­yan te­da­vi so­nu­cu ba­zı cid­di komp­li­kas­yon­lar ge­li­şe­bi­lir. İl­ti­ha­bın göz çu­ku­ru içi­ne ya­yıl­ma­sı ile kör­lü­ğe ka­dar gi­de­bi­len has­ta­lık­lar olu­şa­bi­lir. Si­nüs­le­rin bey­nin kom­şu­lu­ğun­da yer al­ma­sı se­be­biy­le en­fek­si­yon be­yin za­rı­na ve­ya be­yin içi­ne ya­yı­la­rak me­nen­jit veya be­yin ab­se­si ge­li­şe­bi­lir. Bu tür du­rum­lar­da cid­di me­di­kal te­da­vi ile bir­lik­te cer­ra­hi gi­ri­şim kom­bi­ne edi­lir.

EL­LE: Ko­run­mak için ne ya­pı­la­bi­lir?
Op. Dr. M.?.:
Akut si­nü­zit ge­nel­de üst so­lu­num yo­lu en­fek­si­yon­la­rı­nı ta­ki­ben ge­li­şir. Has­ta­la­rın dik­kat ede­bi­le­cek­le­ri şey­ler so­ğu­ğa ma­ruz kal­ma­mak, saç­la­rın ıs­lak kal­ma­ma­sı­na dik­kat et­mek gi­bi ge­nel ön­lem­le­rin ya­nı­sı­ra si­ga­ra du­ma­nı, toz, du­man, kim­ya­sal uçu­cu madd­de­ler, kli­ma­lar gi­bi bu­run mu­ko­za­sı­nın sağ­lık­lı ça­lış­ma­sı­nı bo­za­cak et­ken­ler­den uzak dur­mak­tır. Ya­şa­nı­lan or­ta­mın ne­mi ve ısı­sı­nın uy­gun ko­şul­lar­da ol­ma­sı, al­ler­jik ya­pı­lı in­san­la­rın al­ler­jen­ler­den ka­çın­ma­sı ge­re­kir. Bu­run ana­to­mi­si­nin ya­pı­sal bo­zuk­luk­la­rı si­nü­zit olu­şu­mu­nu ko­lay­laş­tır­dı­ğın­dan bu bo­zuk­luk­la­rın ge­re­kir­se cer­ra­hi yön­tem­ler ile dü­zel­til­me­si ge­re­kir.


~


EL­LE: Cer­ra­hi te­da­vi yön­tem­le­ri ne­ler­dir?
Op. Dr. M.?.:
Gü­nü­müz­de stan­dart ola­rak ola­rak ya­pı­lan cer­ra­hi en­dos­ko­pik si­nüs cer­ra­hi­si­dir. Bu­ra­da mu­aye­ne sı­ra­sın­da kul­la­nı­lan en­dos­kop­lar­la bir­lik­te si­nüs cer­ra­hi­si için ge­liş­ti­ril­miş in­ce araç­lar kul­la­nı­lı­yor. Cer­ra­hi te­da­vi­de te­mel pren­sip en­dos­kop­lar ara­cı­lı­ğı ile si­nüs­le­rin bu­run içi­ne açıl­dık­la­rı de­lik­le­re ula­şıp, bu de­lik­le­rin ge­niş­le­til­me­si ve si­nüs­le­rin ha­va­lan­ma­sı­nın sağ­lan­ma­sı­dır. Cer­ra­hi gi­ri­şim­ler ter­ci­he gö­re ge­nel anes­te­zi ve lo­kal anes­te­zi al­tın­da ya­pı­la­bil­mek­te­dir. Cer­ra­hi son­ra­sı bu­run içi­ne kı­sa sü­re­li kü­çük tam­pon­lar yer­leş­ti­ril­mek­te ve ame­li­yat son­ra­sı has­ta bir­kaç kez pan­su­ma­na çağ­rı­la­bil­mek­te­dir. Ge­nel ola­rak çok ağ­rı­lı ol­ma­yan, has­ta kon­fo­ru­nun çok faz­la bo­zul­ma­dı­ğı ame­li­yat­lar­dır. Po­pü­ler ol­ma­ya baş­la­yan ve ba­lon yön­te­mi ola­rak da bi­li­nen ba­lon si­nop­las­ti, kla­sik cer­ra­hi yön­te­me al­ter­na­tif­tir. An­cak ya­nak al­tı ve­ya alın si­nüs­le­ri­ni izo­le ola­rak tu­tan çok sı­nır­lı sa­yı­da­ki si­nü­zit­ler­de kul­la­nı­mı müm­kün­dür. Yay­gın si­nü­zit­ler­de kla­sik cer­ra­hi yön­tem kul­la­nıl­ma­lı­dır. Ay­rı­ca cer­ra­hi sı­ra­sın­da has­ta­ya X ışı­nı ve­ril­me­si bir de­za­van­taj­dır.





EL­LE: Si­nü­zit cer­ra­hi­sin­de ba­şa­rı ne oranda?
Op. Dr. M.?.:
Si­nü­zit ce­ra­hi­si so­nuç­la­rı­nın ba­şa­rı­lı ol­ma­dı­ğı ve has­ta­lı­ğın sık tek­rar­la­dı­ğı yö­nün­de bir ina­nış var­dır. Bu bir ya­nıl­gı­dan kay­nak­la­nır. Aler­jik ze­min üze­rin­de ge­li­şen po­lip­li si­nü­zit­ler­de tek­rar­la­ma eği­li­mi ger­çek­ten yük­sek­tir. An­cak has­ta­la­rın ço­ğun­lu­ğu­nu sa­de­ce si­nüs ka­nal­la­rı­nın da­ral­mış ya da tı­ka­lı ol­du­ğu ba­sit, tek­rar­la­yan si­nü­zit­ler oluş­tu­rur ve bu has­ta­lar­da cer­ra­hi­nin ba­şa­rı ora­nı % 90'la­rın üze­rin­de­dir.





EL­LE: Cer­ra­hi te­da­vi­nin komp­li­kas­yon­la­rı ne­ler­dir?
Op. Dr. M.?.:
Dar bir böl­ge­de en­dos­ko­pik yön­tem­le iki bo­yut­lu gö­rün­tü al­tın­da ça­lı­şıl­mak­ta ve cer­ra­hi sı­ra­sın­da olu­şa­bi­le­cek ka­na­ma­lar cer­ra­hın gö­rü­şü­nü ol­duk­ça azal­ta­bil­mek­te­dir. Si­nüs­ler önem­li or­gan­la­rın kom­şu­lu­ğun­da yer alır. Göz çu­kur­la­rı ile si­nüs­ler ara­sın­da­ki sı­nı­rı çok in­ce bir ke­mik ta­ba­ka oluş­tu­rur. Yi­ne op­tik si­nir de­ni­len gör­me si­ni­ri sfe­no­id si­nüs adı ve­ri­len en ar­ka grup si­nüs­le­rin dış du­va­rı­na kom­şu­dur. Ay­nı böl­ge­de şah da­ma­rı­nın kol­la­rın­dan bi­ri de yer alır. Yi­ne si­nüs­le­rin ta­va­nı be­yin ile kom­şu­dur ve cer­ra­hi sı­ra­sın­da bu du­va­rın ze­de­len­me­si ile cid­di komp­li­kas­yon­lar olu­şa­bi­lir.





EL­LE: Ame­li­yat son­ra­sı ya­pı­la­cak­lar ne­ler­dir?
Op. Dr. M.?.:
En­dos­ko­pik si­nüs cer­ra­hi­si ge­nel ola­rak has­ta kon­fo­ru­nu çok faz­la boz­ma­yan bir cer­ra­hi­dir. Ame­li­yat son­ra­sı he­ki­min be­lir­le­ye­ce­ği ara­lık­lar ile bu­run pan­su­ma­nı ya­pı­la­cak­tır. Bu pan­su­man sı­ra­sın­da bu­run için­de bi­ri­ken pıh­tı­lar te­miz­le­ne­cek ve iyi­leş­me­nin da­ha hız­lı ol­ma­sı sağ­la­na­cak­tır. Ame­li­yat son­ra­sın­da bu­run için­de açık bir boş­luk bı­ra­kıl­dı­ğın­dan iyi­leş­me sü­re­ci için­de bu böl­ge­den ka­na­ma ol­ma ris­ki var­dır. Bu ris­ki azalt­mak için has­ta­la­rın ame­li­yat son­ra­sı dö­nem­de bir­kaç haf­ta bo­yun­ca aşı­rı eg­zer­siz­den ka­çın­ma­la­rı ge­re­kir. Bu sü­re zar­fın­da kuv­vet­li şe­kil­de süm­kür­me ke­sin­lik­le ya­sak­tır. Has­ta­nın ame­li­yat son­ra­sın­da çok sı­cak ol­ma­mak ko­şu­lu ile ban­yo yap­ma­sın­da sa­kın­ca yok­tur. En­fek­si­yon ris­ki­ne kar­şı­lık en az bir ay de­ni­ze ve­­­­ya ha­vu­za gir­mek öne­ril­mez.

SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

Yeni sayımızın kapağında oyuncu Hazar Güçlü var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.