MÜKEMMEL KADIN OLMA TUZAĞI

Kusursuz olmaya çalışanlardansanız...

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 10 Temmuz 2013
MÜKEMMEL KADIN OLMA TUZAĞI
Lafı uzatmadan hemen söyleyelim. Mükemmeliyetçilik, daha doğrusu saplantı derecesindeki mükemmeliyetçilik, olumsuz, kötü, zararlı ve tehlikeli. Her zaman değil tabii. Her gün hastaları ameliyat eden doktorun mükemmel bir cerrah olması ya da inşaat mühendisinin kusursuz/sağlam/güzel evler yapmak için elinden geleni yapması arzu edilen bir durum.  Ancak her konuda mükemmel olmaya çalışmak başa bela. Çünkü mükemmel olmak, her anlamda kusursuz olmak için çabalamak, insanı ve çevresindekileri yıpratan, hastalıklı bir şey. (Hastalık derecisindeki mükemmeliyetçilik ise obsesif kompulsif bir rahatsızlık. Normal ve norotik (hastalıklı) mükemmeliyetçilik gibi bir ayırımın olduğunu hemen belirtelim.)








~


MÜKEMMELİYETÇİ KADINLAR


Mükemmeliyetçilik ısrarı ve saplantısı kadınlara daha çok musallat oluyor. Onlar günlük hayatlarında ve genel olarak her zaman erkeklerden daha çok şeyi düşünmek, halletmek, idare etmek, irili ufaklı daha çok işe yetişmek zorunda hissediyorlar. Aile ve toplumdaki konumları onlara verilen rol gereği mükemmeliyetçilik kadınlarda daha sık rastlanan bir durum. Peki mükemmeliyetçi bir kadını nasıl tanırız?





~


Mesela kariyerinde başarılı, sağlıklı, harika bir ailesi olan, eşi ve çocukları ile mutlu, üstelik güzel bir kadın düşünün. Tüm bunlara rağmen kendinden memnun değil, en ufak bir hata veya kusurda kendini yerden yere vurup eleştiriyor. 10 alanda mükemmel olan bu kadın, on birincisinde, yani tek bir alanda başarısız olduğunda kendini komple başarısız olarak kabul edip bunu dert ediyor, büyük bir trajedi haline getiriyor. Çünkü mesela iyi yemek yapamıyor, ya da evini daima derli toplu tutamıyor. Başka kimsenin belki önemsemeyeceği, üzerinde durmayacağı veya diğer özelliklerine bakarak hoş göreceği bir eksiklik ya da ”yetersizlik” onun mutsuz, çok mutsuz olması için yeterli. Mükemmeliyetçi kadın, her şeyin eksiksiz ve mükemmel olması gerektiğine inanıyor. Bu ne ile ilgili olursa olsun, bir “tık” altı kabul edilir değil. Bir sınavda 100 üzerinden 95 almak, akşam yemeğindeki üç lezzetli çeşidi hazırlamayı becerip tatlının kıvamını tutturamamak, fit bir vücuda sahip olup minnacık göbeği dert etmek, iş yerinde verilen görevleri aşırı titizlendiği için bir türlü tamamlayamamak mükemmeliyetçi bir kadın için tamamen başarısız olmaktan farksız. Yanlış anlaşılmasın, her işi iyi yapmaya çalışan insanlar illa hasta veya saplantılı değiller. Hatta büyük ihtimalle sadece çalışkan, titiz ve düzenlidirler. Ancak ipin ucunun kaçtığı noktada, mükemmeliyetçilik çok tehlikeli ve yıpratıcıdır.





MÜKEMMELİYETÇİLİK ZEHİRLİ BİR MADDE








~


Peki neden sadece mükemmeliyetçi kadınlardan bahsedip erkekleri konu etmiyoruz? Çünkü araştırmalar şunu gösteriyor ki kadınlar birçok şeyi erkeklerden daha çok dert edebiliyor. Erkek günde iki üç şeyi dert ediyorsa, kadınlarda bu sayı 10-12'ye kadar yükselebiliyor. Mükemmeliyetçiliğin hangi durumlarda rahatsızlık veya tedavi edilmesi gereken bir hastalık


olarak algılanması gerekiyor? Derecesine bağlı olarak buna uzman doktor karar verebiliyor.


Yine de insanı olumsuz etkileyip mutsuz ettiği, hayattan zevk almasını önlediği noktada ele alınması gerekiyor.



ÇİFTLERE VE EVLİLİKLERE ZARAR VERİYOR









~


Mükemmeliyetçilik aslında kendini boşu boşuna hırpalamaktan ibaret. Üstelik ilişkilere ve evliliklere de çok zarar verebiliyor. Hatta onları bitirebiliyor. Mükemmeliyetçi bir kadın eve gelir gelmez gayet yolunda olan, iyi şeyleri görmektense anında kusurlara/eksiklere odaklanabiliyor. Bu da ilişkiyi yıpratıyor. O anki huzurlu/ mutlu ortamı değil de, örneğin eşin masaya bıraktığı kirli kahve bardağını veya atılmayan çöpü görmeyi “tercih” eden mükemmeliyetçi kadın bunu büyük bir sorun haline getiriyor. Bazen bunun farkında olduğu ve ilişkisinin bu yüzde aldığı kötü gidişatı gördüğü halde kendini engelleyemiyor. Mükemmeliyetçilik ilişkiyi zehirleyen, çoğu zaman sonunu hazırlayan bir zehir etkisi yapabiliyor.



~
MÜKEMMELİYETÇİ PATRON/MÜKEMMELİYETÇİ ÇALIŞAN



Mükemmeliyetçilik söz konusu iş ve kariyer olduğunda da başa bela çünkü mükemmeliyetçi çalışan her konuda aşırı titizlendiği için işlerini bir turlu bitiremiyor. Mükemmeliyetçi patron ise işlerin akışını bozuyor/engelleyebiliyor. Yani her ikisinde de iyi bir sonuç almak çok zor. Bir haftada bitebilecek 10 işten belki bir ayda ancak yarısı bitebiliyor. Ofisteki işlerde, ev işlerinde...



~
YEME BOZUKLUKLARI VE MÜKEMMELİYETÇİLİK



Uzmanlar anoreksi ve bulimia gibi ölümcül yeme bozukluklarının sık sık mükemmeliyetçi kadınlarda rastlanan hastalıklar olduğunu soyluyor. Her şeyi kontrol altında tutmaya çalışan ve kusursuz olmasını isteyen kadınların yemek yeme, kilo ve vücut ölçüleri konusunda saplantılı olabiliyorlar. Yani her iki durum birbirini tetikleyebiliyor veya diğerinin uzantısı olabiliyor. Yeme bozuklukları negatif mükemmeliyetçiliğin örnekleri kabul ediliyor.





Yazı: SUZAN YURDACAN

SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Mart Sayısı Çıktı!

ELLE Mart Sayısı Çıktı!

Baharı Hande Erçel ile karşılıyoruz.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.