TARÇIN MUCİZESİ

Tarçının faydalarını lezzetli yemeklerle birleştiriyoruz...

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 15 Temmuz 2016
TARÇIN MUCİZESİ
Faydaları saymakla bitmiyor, lezzetinin katıldığı yerde damak tadıneşeleniyor, ruh ifadesi değişiyor. Asya kökenli, yaprak dökmeyen, hoş kokulu ağacın kabuklarından elde edilen tarçın; hem hayatta, hem sofralarda mutluluk mucizesini sürekli yaratıyor.





TARÇINLI YAZ SALATASI (4 kişilik)


Salata/Sağlıklı/Pratik Hazırlama: 15 dk.



Malzemeler: 150 gr. dilimlenmiş karnabahar, 75 gr. dilimlenmiş yeşil fasulye, 75 gr. bebek mısır, 1 adet küp küp doğranmış havuç, 1 adet dilimlenmiş salatalık, 8 adet cherry domates, 100 gr. Dilimlenmiş taze mantar, 5 adet siyah zeytin, 50 gr. beyaz peynir, 2 dilim portakal, 1 portakalın suyu, 2 çorba kaşığı limon suyu, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 50 gr. doğranmış ceviz.





Yoğurt sos için malzeme: 150 ml. yoğurt, 2 çorba kaşığı bal, 1 çay kaşığı tarçın.


- Bol malzemeli leziz salatanızı hazırlamak için bir tencerede karnabahar dilimlerini ve bebek mısırları 5 dakika haşlayıp soğumaya bırakın.


- Bu arada büyük bir salata kasesine bütün malzemeleri koyun; portakal suyunu, limon suyunu, zeytinyağını ekleyin.


- Ilınan karnabahar ve mısırları da ekleyin. Keyfinize uygun tuz karabiberi ilave edin.


- Yoğurt sosunu ekleyip salatayı karıştırın.





Servis önerisi: Dilerseniz salatanıza yeşil soğan da ekleyebilirsiniz.


~ CHURRO
(6 kişilik) Tatlı/Pratik/Hesaplı Hazırlama: 20 dk.



Malzemeler: 4 yemek kaşığı esmer şeker, 400 gr. un, 3 yemek kaşığı tereyağı, 1 su bardağı un, 1 su bardağı su, 2 yumurta, 1 tatlı kaşığı vanilya esansı, kızartma yağı, bir tutam tuz.





Tarçınlı şeker: 100 gr. şeker, 15 çay kaşığı tarçın.





Bizdeki lokmayı anımsatan, meşhur Latin tatlısı Churro aynı zamanda İspanyol Mutfağı’nda da yer almaktır. Yapımı biraz zaman alsa da kolay, tadı oldukça hafiftir.


- Esmer şeker, tereyağı ve suyu orta ateşte kaynatarak başlayın.





- Kaynayınca tuzu ilave edin ve azar azar un ekleyerek sürekli karıştırın. (Karıştırırken tahta kaşık kullanın.) Hamur içe doğru çekilmeye başlayınca ocaktan alın.


- Hamuru sıkma torbasına doldurup önceden kızgın hale getirdiğiniz tenceredeki kızartma yağının içine, aynı uzunlukta (yaklaşık 10 cm.) parçalar halinde dökün. Altın rengini aldıkça havlu kağıt serdiğiniz bir servis tepsisinin üzerine kızarmış churro’ları dizin.


- Önceden harmanladığınız şekerle tarçını yeni kızarmış haldeyken üzerlerine dökün.





Servis önerisi: Churro’ları, yanında vişneli yahut çikolatalı sosla da sunarak lezzeti pekiştirebilirsiniz.


~ TARÇINLI KUSKUS
(4 kişilik) Ana yemek/Hafif/Pratik Hazırlama: 10 dk.




Malzemeler:
1 çorba kaşığı zeytinyağı, dörtte bir çay kaşığı tarçın, 2 bardak su, yarım çay kaşığı tuz, 300 gr. kuskus.





Mevzu eğer pilav ve makarnalardan söz ediyorsa, öncelikle şunu belirtmek gerekir: Tarçın, pilava her daim çok yakışır; makarnalarda seçilen lezzet, tadına göre kendine yer bulacaktır.





Kuskusa gelince, başta Fas olmak üzere Kuzey Afrika Mutfağı’na has bu lezzetin farklı farklı tariflerinde ölçüsü değişse de tarçın karşımıza çıkar. Fas’a özgü ince taneli kuskusla tarifi uygulayacaksanız bizdeki kuskustan tamamen farklı olduğunu, buharda uzun saatler boyunca pişirildiğini, limonun temel lezzetlendiricilerinden olduğunu da belirtmemiz gerekir: Bize özgü kuskus, Fas’ınkine göre daha iri tanelidir ve lezzeti de farklıdır. İkisinde birden uyum sağlayan tek detay, sadece tarçındır. Hal böyle olunca, yaz günlerinde hem hafif hem lezzetli, üstelik çok da kolay tarifi vermek gerekir:





- Küçük boy bir tencereye zeytinyağını koyun.


- Orta ateşte ısıtın, tarçını ekleyin ve 30 saniye kadar karıştırın. Hemen suyu, kuskusu ve tuzu katın. Altı dakika kadar pişirin ve lezzetin tadını hemen çıkartın.





Servis önerisi: Tarçınla lezzetlendirilmiş hafif kuskusu dilerseniz tereyağıyla da hazırlayabilir; ayrıca baharatlar ve mevsim yeşillikleriyle de zenginleştirebilirsiniz.





~ LİMONLU TARÇINLI ERİŞTELİ TAVUK
(6-8 kişilik) Ana yemek/Zahmetli/Enteresan Hazırlama: 1 saat



Malzemeler: 7 çorba kaşığı zeytinyağı, yarım bardak un, 1 kg. küçük küçük doğranmış tavuk göğsü, 3 adet dilimlenmiş soğan, 1 adet ezilmiş sarımsak, 2 adet küp küp doğranmış domates, 3 çorba kaşığı domates püresi, 2 adet ikiye bölünmüş tarçın çubuğu, 2 adet limon, 1.5 çay kaşığı taze kekik, 1 tutam yenibahar, 3 bardak tavuk suyu, tuz ve karabiber, yarım kg. erişte, 4 çorba kaşığı tereyağı.





- Unu bir buzdolabı poşetine dökün, tavukları içine koyup sallayın. Unla harmanlanan tavukları bir elek yardımıyla fazla undan arındırın.


- Geniş bir tavaya (eğer varsa bir wok tenceresine) 4 çorba kaşığı zeytinyağı koyun ve yüksek ateşte ısıttıktan sonra tavukları açık kahve renk alana kadar kızartın.


- Tavukları bir kenarda beklemeye alın ve orta boy bir tencereye 3 çorba kaşığı zeytinyağı koyup ısıtın. Soğanları ekleyip yumuşayıncaya kadar soteleyin. Sarımsağı  ilave edip 30 saniye kadar pişirin, ısıyı düşürün.


- Domatesleri, domates püresini, tarçın çubuklarını, limon kabuklarıyla birlikte limon suyunu, kekiği ve yenibaharı ekleyip 5 dakika kadar fokurdatın.


- Tavuk suyunu ve tavukları ekleyin, tencerenin kapağını tam kapatmadan yaklaşık 90 dakika ya da tavuklar yumuşayıncaya kadar pişirin. Limon kabuklarını, tarçın çubuklarını çıkartın. Tuz ve karabiber ekleyin.


- Başka bir tencerede su kaynatın, iki kaşık tuz eşliğinde erişteleri ekleyin ve “al dente” kıvamına gelene kadar pişirin. (8 dakika yeterli bir süredir.)


- Süzgeçten geçirip tekrar tencereye koyun ve tereyağını ekleyin. Eriştenin üzerine tavuklu karışımı ekleyip servis yapın.





Servis önerisi: Lezzeti sofranıza taşırken son aşama olarak parmesan peyniri rendeleyerek üzerine ilave ederseniz tadı doyumsuz olacaktır.


~ ROKA YAPRAĞINDA TARÇINLI PATATES
(4 kişilik) Garnitür/Kolay/Hesaplı Hazırlama: 30 dk.






Malzemeler: 4 adet patates, 5 çorba kaşığı zeytinyağı, 3 çorba kaşığı bal, 1 çay kaşığı tarçın, 4-5 dal roka yaprağı, tuz ve karabiber.





Tatlı-tuzlu tadı hissedebileceğiniz nefis ve pratik bir Tapas lezzeti karşımızda… Üstelik yapımı da oldukça kolay:


- Patatesleri yıkayıp soyduktan sonra minik küpler halinde dilimleyin. 4 kaşık zeytinyağı, bal, tarçın ve tuzla harmanlayın.


- Üzerine yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin. Önceden 190° C’ye ısıttığınız fırında 25 dakika pişirin. • Servis sırasında bir kaşık zeytinyağıyla tekrar harmanlayın ve roka yapraklarının üzerinde sunuşunuzu gerçekleştirin.





Servis önerisi: Aynı tarifi tatlı patatesle de uygulayabilirsiniz.








Yazı: N. SİMTEN DANIŞMAN & SELÇUK KAVLAKLI



Bu yazının orijinali ELLE BISTRO 2011 sayısında yayımlanmıştır.




SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

Yeni sayımızın kapağında oyuncu Hazar Güçlü var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.