BAHAR DEPRESYONU

Bahar gelmesine rağmen içinizi bir mutsuzluk kapladıysa, okumaya devam edin.

Hande Öztürk HANDE ÖZTÜRK 20 Nisan 2016
BAHAR DEPRESYONU
Havaların değiştiği bugünlerde kendinizi yorgun, bitkin ve keyifsiz mi hissediyorsunuz? Ya da dışarıdaki güzel bahar havasına rağmen, yataktan çıkmak istemiyorsunuz. Aslında sizinle aynı durumda olan çok kişi var ve hepiniz aynı durumdan muzdaripsiniz: Bahar depresyonu. Peki, bahar depresyonundan korunmak için neler yapmalı? Uzman klinik psikolog İhsan Öztekin, mevsimsel depresyonu anlatarak, sorumuzun cevabını yanıtlıyor.





Tabii ki mevsimsel değişikliklerden herkes aynı şekilde etkilenmiyor. Vücudun biyolojik saati proteinler, mineraller, ışık ve uykuyla yeni durumlara uyumumuzu ayarlıyor. Böyle bir durum yaşıyorsak da ya genetik olarak biyolojik saatte problem olabilir, ya da biyolojik saatimizin bakımını yapamıyoruzdur. Genetiğimizi kısa vadede düzeltme imkanımız da olmadığına göre, bahar yorgunluğunu atmak için yapmamız gereken şey saatimizin bakımına özen göstermek.





Tabii yenmek için önce karşımızdaki tanımamız gerek: Öztekin, bahar depresyonu aslında bir duygu durum bozukluğu olarak tanımlıyor. Strese ve üzüntüye neden olacak bir durum olmadığı halde, yaşanan bu depresif durumun herhangi bir yaş sınırı da yok. Genellikle 20'li yaşlarda başladığı görülen bu depresyon her yaştan kişilerde görülür ve başlama yaşı olarak 20’li yaşlar olarak bilinir. Ayrıca ailenizde bipolar bozukluk ya da depresyon gibi hastalıkların olması, yaşam koşulları, ağır fiziksel hastalıklar, gün ışığından az yararlanan bölgeler de mevsimsel depresyon riskini artıranlar arasında.





Eğer karakter olarak özgüveni düşük, içe kapanık, kötümser ve sosyal ilişkilerde çok da iyi olmayan biriyseniz de bu depresyonu yaşama ihtimaliniz çok daha fazla. Depresyonda olduğunuzu anlamaksa çok kolay: Yorgunluk, bitkinlik ve halsizlikle başlayıp, karamsarlıkla devam eden bir ruh halini rutin olmaya başladığında sorununuz belli demektir.Ve bu ruh hali tedavi edilmezse, ciddi sorunlara bile yol açabilir.~Peki, o bizi yenmeden biz onu yenelim diye; bahar depresyonunu önlemek için ne yapabiliriz dediğimizde Öztekin şu tavsiyelerde bulunuyor:





- Kendinizi olduğunuz kabul edip, sevmeyi öğrenmek atabileceğiniz ilk ve en önemli adım.





- Düzenli egzersiz ve güzel ahvaları açık alanlarda yapılan yürüyüşle, mutluluk hormonunu artırmak için kullanmakta fayda var.





- Uyku saatlerine dikkat ve özen göstermek de yapılması gerekenler arasında.





- Sağlıklı beslenmeye önem verilmeli: Yani yağlı besinlerden ya da şeker yerine, bol su ve yeşil sebze ve meyveler ağırlıklı bir beslenme düzenine geçmek en iyisi.





- İş dışında hobileriniz yoksa, edinmeye başlamanız gerek.





- Bu süreçte mutsuz, bezgin, tembel ve bağımlılıkları olan arkadaşlarınızdan da uzak durmanız gerek. Çünkü fark etmeseniz de, duygular bulaşıcıdır.





- Alkolü azaltmak, yüksek beklentilerden arınmak ve güneş ışığından olabildiğince yararlanmanız, sizin için çok iyi.

SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

Yeni sayımızın kapağında oyuncu Hazar Güçlü var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.