KARDONHİDRATLA KİLO VERİN!

Kış aylarında karbonhidratla kilo vermek mümkün. Nasıl mı?

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 11 Kasım 2015
KARDONHİDRATLA KİLO VERİN!
Kış aylarında tüketimi artan makarna, erişte, sıcak çikolata, sahlep, kestane ve boza gibi yüksek karbonhidrat depoları günlük beslenmede fazla miktarda olursa, azalan fiziksel aktiviteyle birlikte kilo alımına da sebep oluyor. Diyetisyen Kübra Bal, doğru karbonhidrat tüketimi ile nasıl kilo verileceğini 1 haftalık beslenme programı ve sağlıklı nohut salatası tarifi ile anlatıyor. Kış mevsimi ile birlikte vücudumuzun ısınmak için yağ depolama eğiliminde bulunuyor. Yağa en kolay dönüşebilen besinlerin başında ise fazla tüketilen karbonhidratlar yer alıyor. Doğru tüketim ile tehlike olmaktan çıkan karbonhidrat tüketimi vücudumuzun gün içerisindeki enerji ihtiyacı için en temel besin öğesidir.





Sağlıklı ve Sağlıksız Karbonhidratlar


Sağlıklı karbonhidratlar, rafine işlemi görmemiş, glisemik indeksi düşük ve orta, lif içeriği yüksek gıdalardır. Kuru bakliyatlar, bulgur, meyve ve sebzeler ve bal bu kategoridedir. Sağlıksız karbonhidratlar ise rafine işlemlerinden sonra soframıza gelen beyaz un, pirinç, erişte, makarna, şeker, reçel, marmelat gibi yiyeceklerdir. Bu yiyeceklerin lif içeriği düşük, glisemik indeksleri yüksek, yağa dönüşme hızları daha fazladır. Besinler rafineleştikçe vücuda verdiği zararlar artarken, içerdiği vitamin ve minerallerin miktarı azalır. Örneğin, tam buğday unu beyaz una dönüştürüldüğünde içerdiği B vitaminleri %80 oranında kaybolur. B vitamini, sinir sistemi sağlığı , özellikle uykusuzluk ve depresyon oldukça önemlidir.





Kış Aylarında Doğru Karbonhidrat Tüketin


Tam buğday ekmeği, bulgur, kuru fasülye, yeşil mercimek, nohut, barbunya, yulaf, bal mutfağımızdan eksik etmememiz gereken besinlerken, beyaz ekmek, kek, pasta, kurabiye, şerbetli tatlılar, pirinç, mısır gevrekleri,reçel, mümkün olduğunca az tüketilmeli, diyabet, obezite gibi sağlık sorunları yaşayan kişilerin ise hiç tüketmemeleri gerekiyor. Kış aylarında kuru bakliyatlar haftada 1-2 gün soframızda olmalı, bir gece önceden ıslatılmalı, pişirme suları dökülmemelidir. Pirinç pilavı, makarna ve erişte yerine, bulgur pilavı ve esmer makarna pişirilmelidir. Kahvaltıda reçel ve marmelat yerinde 1-2 tatlı kaşığı bal yenebilir. Patates içerdiği yüksek karbonhidrat nedeni ile, yanı sıra başka karbonhidrat tüketilmeden yenilebilir. Çorbalara pirinç, şehriye ve un yerine, tam buğday ve bulgur katılmalıdır.~ Kış aylarında kilo aldırmayan 1 haftalık karbonhidrat ağırlıklı beslenme listesi


Pazartesi


Kahvaltı, tam buğday ekmekli peynirli tost


Öğle Yemeği, 1 tabak kurufasülye, 1 kase yoğurt


Ara Öğün, 1 adet yeşil elma


Akşam Yemeği , 6 kaşık bulgurlu pırasa yemeği, 1 kase yoğurt





Salı


Kahvaltı, 1 kase süt, 4 kaşık kuru meyveli müsli


Öğle Yemeği, ızgara köfte, ayran, salata


Ara öğün, sütlü kahve


Akşam Yemeği, 100 gram kepekli, peynirli makarna



Çarşamba



Kahvaltı, 1 bardak süt, 2 hurma, 3 ceviziçi


Öğle Yemeği, Ton balıklı salata, esmer ekmek


Ara Öğün, 1 avuç leblebi


Akşam Yemeği, 6 kaşık bulgurlu ıspanak, yemeği, 1 kase yoğurt





Perşembe


Kahvaltı, 2 dilim tam buğday ekmeği, 2 dilim peynir, domates kurusu


Öğle Yemeği, Tam buğdaylı salata, 1 kutu ayran


Ara Öğün 4 adet kestane


Akşam Yemeği Etli, bulgurlu kuru biber, patlıcan dolması, 1 kase yoğurt





Cuma


Kahvaltı, 1 bardak kefir, 10 iç badem, 2 gün kurusu


Öğle Yemeği, 1 porsiyon etli nohut yemeği, 1 kase yoğurt


Ara Öğün, 1 kupa sıcak çikolata


Akşam Yemeği, Izgara balık, esmer ekmek, salata



Cumartesi



Geç Kahvaltı, 2 yumurtalı yulaf kepekli omlet, 2 dilim çavdarlı ekmek, 2 dilim peynir, 5 zeytin, roka, maydanoz, kaypa biber, 1 greyfurt, 1 tatlı kaşığı bal


Ara Öğün, 1 bardak boza


Akşam Yemeği, 120 gr ızgara et, 4 kaşık bulgur pilavı, salata





Pazar


Geç Kahvaltı, 2 yumurtalı menemen, 2 dilim çok tahıllı ekmek, 2 dilim peynir, 5 zeytin, roka, maydanoz, kapya biber, 1 portakal, 1 tatlı kaşığı bal


Ara Öğün, 1 kupa sahlep


Akşam Yemeği, 1 tabak karnabahar-brokoli-brüksel lahanası haşlaması, esmer ekmek, 1 kase yoğurt





(Porsiyonlar kişiden kişiye göre değişmektedir, diyetisyen kontrolünde ayarlanmalıdır.)

SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

Yeni sayımızın kapağında oyuncu Hazar Güçlü var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.