Keyifli bir gece, mutlu yüzler, gerçek dostlar… Şenlikli bir ziyafet için hazırlanmış menü, sıcak sohbetler, çocukların kahkahaları… Yeni yıla girerken saf bir mutluluk!
#text>
#text>
Yıla keyifli bir şekilde veda etmeye, 2017’yı yeni umutlar ve heyecanla karşılamaya hazır mısınız? Bizce yılbaşı havasına girmenin en kestirme yolu, evinizde her zamankinden farklı bir atmosfer yaratıp şık bir sofra hazırlamaktır. 31 Aralık gecesini evinde, arkadaşlarla kutlamayı planlayanlara birkaç önerimiz var: Az ve öz, zarif ve pırıltılı detaylarla (evinizde) ışıltılı bir etki yaratabilirsiniz. Mumlar, altın ya da gümüş rengi yılbaşı süsleri ve dekoratif objeler, şık bir yemek takımı ve servis peçeteleri, buz kovasında iyi marka bir şampanya... Hepsi iyi fikir! Tabii o gece herkesin çok eğlenmesi ve evinizden mutlu ayrılmasının en garantili yolu, iddialı bir yılbaşı menüsüdür. Bu defa, alışılmışın dışına çıkıp, her zamankinden farklı birkaç tarifi denemeye ne dersiniz?
#text>
~
#text>
YILBAŞI MENÜSÜ
#text>
Saint-Jacques Deniz Kabuklarıyla Çorba
- Yılbaşı Özel Jambonu
#text>
- Chateauneuf-du-Pape Şampanya
#text>
- Reims Bisküvileriyle Bezeli Pasta
#text>
#text>
Strese girmeden hazırlanmak için...
#text>
#text>
Yılbaşı gecesi yemeğinden bir hafta öncesinden yapmaya başlayın:
#text>
- Pastayı hazırlamak için ihtiyacınız olan dondurmayı kalıba vakitlice dökün.
#text>
- Şampanyayı önceden güzelce soğutmayı unutmayın. l Aperatif ve mini ikramları da önceden hazırlayın. l Eti çok önceden kasabınıza sipariş edin. l Baharat ve içecek gibi bozulmayacak bazı malzemeleri epey önceden satın alın.
#text>
#text>
#text>
SaInt-Jacques Deniz Kabuklarıyla Çorba (6-8 kişilik)
Başlangıç/Kolay/Hesaplı Hazırlanışı: 30 dakika Pişirme: 30 dakika
#text>
#text>
Malzeme:
18 adet Saint Jacques deniz kabuğu (deniztarağı)
#text>
3 pırasa
#text>
4 havuç
#text>
3 patates
#text>
1 şalgam
#text>
1 soğan
#text>
1 yaprak kereviz
#text>
8 sap maydanoz
#text>
150 gr. füme göğüs
#text>
8 ince dilim füme göğüs
#text>
100 gr. tereyağı
#text>
20 cl ekşi krema
#text>
#text>
#text>
Aroma için: Garnitür demeti (1 sap kekik, 1 defne yaprağı,birkaç sap maydanoz)
#text>
30 gr. tuzlu tereyağı
#text>
Üzerine bir diş karanfil batırılmış 1 adet soğan
#text>
30 cl sek beyaz şarap
#text>
Deniz tuzu ve çekilmiş karabiber
#text>
#text>
#text>
Ön hazırlık: Balıkçınızdan Saint-Jacques deniz kabuklarını ayıklamasını ve zarını da pakete koymasını isteyin.
#text>
- Yıkayıp kurulayın, boylamasına ortadan keserek ikiye ayırın ve buzdolabına koyun.
#text>
Aromanın hazırlanışı: - Deniztarağının zarlarını kumdan arındırmak için soğuk suyla iyice yıkayıp kurulayın.
#text>
#text>
- 30 gram yağı tencerede eritin. Köpüklenmeye başlayınca zarları, karanfil batırılmış soğanı ve garnitür demetini ekleyin. Hepsini beş dakika kızartıp beyaz şarapla birlikte iki litre suyu üzerine dökün. - Deniz tuzu ve karabiberi ekleyerek 20 dakika kısık ateşte pişmeye bırakın. - Hazırladığınız aromayı süzün ve bir kenara koyun.
#text>
#text>
#text>
Hazırlanışı:
- Pırasanın beyaz kısmını, yeşilinden itibaren yaklaşık iki cm koruyarak ince ince kıyın. Havuçları, patatesleri, soğanı ve şalgamı yıkayıp soyun, küçük parçalar halinde kesin. Kerevizi de yıkayıp küp küp kesin. Göğüs etinin derisini soyun, küçük parçalar halinde dilimleyin.
#text>
- Bir tencerede 75 gr yağla eti ve sebzeleri pişirin.
#text>
- Aromanın bir
#text>
buçuk litresini bunun üzerine ekleyin. Kapağı kapalı şekilde 10 dakika pişmeye bırakın. Kremayı ve yaprakları koparılmış maydanozu katıp hafifçe karıştırın.
#text>
- Çorba katı görünüyorsa üzerine biraz daha aroma ekleyin. Arzunuza göre istediğiniz baharatı da koyabilirsiniz. İnce dilimlediğiniz göğüs etini çıtır çıtır kızartın.
#text>
- Kalan yağı tavada eritin ve deniztarağını üç dakika pişirin. Kızarttığınız göğüs dilimleri ve deniztaraklarını üzerine ekleyerek çorbanızı servis edin.
#text>
~
#text>
Yılbaşı Jambonu (6-8 kişilik) Ana yemek/Kolay/Pahalı
Hazırlanışı: 20 dakika
#text>
Pişirme: 2 saat 20 dakika
#text>
#text>
Malzeme:
2.5 kg dana jambon
#text>
1 soğan
#text>
2 havuç
#text>
3 defne yaprağı
#text>
2 adet karanfil
#text>
1 çay kaşığı yenibahar
#text>
1 çay kaşığından biraz az karabiber
#text>
1 yemek kaşığı gri deniz tuzu
#text>
#text>
#text>
Sos için malzeme:
250 gr bal
#text>
6 çay kaşığı acı hardal
#text>
2 çay kaşığı baharatlı hardal (savora)
#text>
3 çay kaşığı hardal tohumu
#text>
2 yemek kaşığı portakal suyu
#text>
Sebze ve meyve:
#text>
1 ananas
#text>
1 golden elma
#text>
1 demet şalgam
#text>
80 gr tereyağı
#text>
1 kg Hokkaido kabağı
#text>
100 gr bal
#text>
1 tam portakalın suyu
#text>
Çekilmiş karabiber
#text>
#text>
#text>
Ön hazırlık: Jambonu büyük bir tencereye koyup üzerini soğuk suyla doldurun.
#text>
- Soyduktan sonra küçük küçük kesilmiş havuçları, üzerine karanfil batırılmış soğanı, defne yapraklarını ve baharatı tencereye ekleyin.
#text>
- 2 saat kaynatın. Meyve ve sebzelerin hazırlanışı: Ananası soyup yuvarlak yuvarlak kesin. Elmayı soyun, çekirdeklerini çıkarın ve dilimleyin.
#text>
- Hokkaido kabağını soyup küçük küçük kesin. Şalgamları soyup ikiye ayırın.
#text>
- Derin bir tavada tereyağını eritin, sebze ve meyveleri ekleyip yağla karıştırın. Portakal suyu, bal, tuz ve karabiberi döküp tavanın kapağını kapatın. 30 dakika pişmeye bırakın.
#text>
- Sebze ve meyvelerin yumuşaması gerek. Ara sıra karıştırın, gerekirse su ekleyin.
#text>
#text>
#text>
Sosun hazırlanışı: Bir kasede hardalları, hardal tohumlarını, balı ve portakal suyunu karıştırın.
#text>
#text>
Hazırlanışı:
Jambon piştiğinde tencereden çıkarıp suyunu süzün. Yağı üzerine eşit şekilde dağıtın. Tabağa koyup hardallı ballı sosu üzerine dökün. Üzerinin kızarması için yaklaşık 20 dakika kadar fırına verin. Sebze ve meyveleri yeniden ısıtın ve jambonla servis edin.
#text>
#text>
#text>
bir gün önceden
Deniztarağı, ekşi krema gibi taze kalması gereken malzemeleri alın. Deniztaraklarını güzelce yıkayıp kuruladıktan sonra bir kaseye koyun, üzerini streç filmle kapatın ve buzdolabında saklayın. Ve şimdi tatlılarınızı hazırlayın.
#text>
~
#text>
ReIms Bisküvileriyle Bezeli Pasta (8 kişilik) Tatlı/Kolay/Hesaplı
#text>
Hazırlanışı: 30 dakika
#text>
Dinlenme: 3 saat
#text>
#text>
Malzeme:
1 litre kestane şekerli dondurma
#text>
1 litre Hindistan cevizli dondurma
#text>
20 Reims bisküvisi (Fransız mutfağında kullanılan pembe renkli bir bisküvi)
#text>
90 gr pembe pralin
#text>
1 yemek kaşığı pudra şekeri
#text>
20 cl krema
#text>
40 gr rendelenmiş Hindistan cevizi
#text>
30 gr tuzsuz antep fıstığı
#text>
16 cm çapında ve 9 cm yüksekliğinde kek
#text>
#text>
#text>
Hazırlanışı:
- Dondurmaları buzluktan çıkarıp oda sıcaklığında yumuşamasını sağlayın.
#text>
- Beş Reims bisküvisi ve pralin'leri birlikte ezin.
#text>
- Keki bir tabağa yerleştirin, üzerine yumuşamış Hindistan cevizli dondurmayı sürün ve buzluğa koyun. 10 dakika sonra buzluktan çıkarın, ezdiğiniz bisküvi ve pralin'leri üzerine serpin. Onların üstüne kestane şekerli dondurmayı sürün, spatulayla üzerini düzeltin.
#text>
- Buzluğa koyun ve üç saat bekletin.
#text>
- Kremayla pudra şekerini çırparak kremşanti yapın.
#text>
- Pastayı buzluktan çıkarın; bisküvileri, arkalarına kremşanti sürerek pastanın etrafına tek tek yapıştırın. Üzerlerini bezeyle süsleyin.
#text>
- Tavada Hindistan cevizi ve fıstıkları kavurun, bezelerin üzerine serpin.
#text>
#text>
~
#text>
Renkli Kurabiye (40 adet)
#text>
Tatlı/Kolay/Hesaplı
#text>
Hazırlama: 15 dakika Pişirme: 15 dakika
#text>
Dinlendirme: 2 saat
#text>
Malzeme:
250 gr un
#text>
100 gr pudra şekeri
#text>
150 gr yağ
#text>
30 gr kakao
#text>
1 vanilya
#text>
1 yemek kaşığı portakal aroması
#text>
1 çay kaşığı kabartma tozu
#text>
#text>
#text>
Hazırlanışı: Un ve kabartma tozunu birlikte eleyin. Vanilya çubuğunu kazıyın ve pudra şekeriyle karıştırın.
#text>
- Unun ortasına vanilyalı pudra şekerini, portakal aromasını, bir tutam tuzu ve küçük parçalar halinde kestiğiniz yağı koyun. Homojen hamur elde edene kadar karıştırın.
#text>
- Hamuru ikiye ayırıp ayırdığınız parçalardan yalnızca birine kakao ekleyin, tekrar yoğurun. Böylece biri kakaolu diğeri sade olan iki adet hamurunuz oldu.
#text>
- Hamurları 15-20 dakika buzdolabında beklettikten sonra şekillendirmeye geçebilirsiniz.
#text>
- İki hamuru eşit boyda olacak şekilde oklava ya da merdaneyle ayrı ayrı açın.
#text>
- Hamurları üst üste koyarak rulo yapın haline ve iki saat kadar buzdolabında dinlendirin.
#text>
- Ruloyu bir cm genişliğinde dilimleyip tepsiye yerleştirin.
#text>
- Hamur pişerken biraz kabarıp yayılır. Tepsiye aralık bırakarak dizmenizde fayda var.
#text>
- 200 derecede önceden ısıtılmış fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirin.
#text>
- Fırından çıkarınca soğumasını bekleyin, hava almayan kapta muhafaza edin.
#text>
#text>
~
#text>
Yaldızlı Mendıant Çikolata (20 kişilik)
#text>
Tatlı/Kolay/Hesaplı
#text>
Hazırlanışı: 15 dakika
#text>
Pişirme: 10 dakika
#text>
Islatma: 30 dakika
#text>
#text>
Malzeme:
250 gr bitter çikolata
#text>
20 badem
#text>
20 kuru üzüm
#text>
30 gr zencefil şekerlemesi
#text>
20 fındık
#text>
20 tuzsuz Antep fıstığı
#text>
20 tuz kristali
#text>
1 çay kaşığından az espelette biberi 2 yaprak altın (Pasta malzemesi satılan yerlerde bulunabilir)
#text>
#text>
#text>
Hazırlanışı: Bademlerikiye ayırın. Zencefil şekerlemelerini 20 parça olacak şekilde küp küp kesin.
#text>
- Üç yemek kaşığı kaynar suyun içine biraz rom dökün ve kuru üzümleri içine atın. 30 dakika bekletin.
#text>
- Bu sırada badem, fındık ve fıstıkları tavada kavurun.
#text>
- Dikdörtgen bir kabın içine iki kat streç film yayın.
#text>
- Çikolataları rendeleyip benmari usulü eritin. Hafifçe karıştırın ve fazla akıcı olmaması için yaklaşık üç dakika soğumasını bekleyin. Ancak tamamen soğumamaları gerek.
#text>
- Çikolatayı, streç film yaydığınız kabınız üzerine 20 ayrı yuvarlak olacak şekilde dökün.
#text>
- İki dakika bekleyin ve üzerlerinekavurduğunuz kuruyemişlerle birer zencefil şekerlemesi kondurun.
#text>
- Hepsinin üzerine bir kristal tuz ve bir parça altın ekleyin.
#text>
- Spatula yardımıyla mendiant çikolataları streç filmden ayırın. Serin yerde muhafaza edin.
#text>
#text>
#text>
Servis önerisi: Tarifin hakkını vermek için iyi kalite çikolata seçin. Kuruyemişleri, erittiğiniz çikolatanın içine baştan atıp sonra yuvarlak şekilde streç filme de yerleştirebilirsiniz. Estetik açıdan aynı güzelliği yakalayamasa da tadında fark olmaz.
#text>
#text>
YAPIM: VALERIE LHOMME
#text>
FOTOĞRAFLAR: EDOUARD SICOT
#text>