Vegan beslenme tarzı, son yıllarda günlük yaşamımızda daha çok yer almaya başladı. Tüketiciler, gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakabilmek, doğal kaynakların aşırı tüketimini önlemek ve sürdürülebilir yarınlar için vegan beslenmeyi artık alternatif bir beslenme biçimi olarak görüyor. 2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyara ulaşması beklentisi nedeniyle sürdürülebilir protein kaynakları, mevcut ihtiyacı karşılamak adına iyi bir alternatif haline geliyor.
Metro Türkiye Gıda Kategori Yönetimi Grup Müdürü Esra Özerkan ise Metro Türkiye’nin sektörde yaşanan gelişmeleri yakından takip etmenin de ötesine geçerek, bu konuda öncü çalışmalara imza attığını belirterek şunları söylüyor: “Müşterilerimizin alternatif beslenme modellerine yönelik tüm ihtiyaçlarını karşılamaya büyük önem veriyoruz. Bugün itibarıyla vegan ürünler için 90 tedarikçi ile iş birliğimiz bulunuyor. Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmek, margarin, peynir, köfte, gurme fit bulgur, mayonez ve tablet çikolata gibi gıda ürünlerinden yumuşatıcı, yağ çözücü, şampuan, zeytinyağlı sıvı sabun gibi hijyenik ürünlere kadar 12 farklı kategoride 300’e yakın gıda ve gıda dışı ürün yer alıyor. Kendi markamız olan Metro Chef ile makarna, içli köfte ve dondurma gibi ürünlerin yanı sıra Rioba markamız altında organik smoothie ve organik çay ürünlerini de vegan olarak sunuyoruz. Vegan ürünlerdeki talep artışını kendi mağazalarımızda da gözlemliyoruz. Pandemiden önce 216 ton vegan ürün tedarik ederken bu rakam pandemiyle birlikte 503 tona yükseldi ki bu da neredeyse iki kat bir artış anlamına geliyor. Değişen tüketici davranışları doğrultusunda sağlıklı beslenme yaşam tarzını benimseyenlerin tüm ihtiyaçlarına uygun ürün alternatifi sunuyoruz. Amacımız, tüketicilerin değişen alışkanlıklarını takipte kalarak bu konuda sunduğumuz çeşitliliği arttırmaya devam etmek. Bu hedefimize ulaşmak adına hayvansal gıdaların yerini alan %100 bitki bazlı ürün yelpazemizi genişletmeye de devam edeceğiz.”
Metro Türkiye Gastronometro Direktörü Maximilian J.W Thomae ise “Farklı kültür ve medeniyetlerin en güzel sentezlerinden birini sunan Türk Mutfağı, eşsiz bir zenginliğe sahip. Türkiye'nin bulunduğu coğrafi konum, sahip olduğu ürün çeşitliliği, tarihsel süreci, Türk mutfak kültüründeki bu çeşitliliği ve zenginliği oluşturan önemli etmenler arasında. Bunun yanı sıra alternatif beslenme şekillerinin artması ve kişilerin daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir gelecek için bu beslenme türlerine yönelmesi ile bitki bazlı olmayan birçok ürün ve tarif de vegan tüketime uygun hale getiriliyor.” diyor.