Yazı: Hüseyin Kılıç / Cozy İstanbul'un Partneri ve Şefi
Sürekli yeni yemeklerin arayışında olmak, akşam ne pişireceğimizi düşünerek yaptığımız denemeler, soruşturmalar ve araştırmalar bizi her zaman ileriye götüren, kendimize önem verdiğimizi, hayatımızda aynı şeylerin tekrarlanmadığını, renklendirdiğini, birleştiğini gösteren bir metafor gibi.
Yüzyıllardır genlerimizde olan yemek arayışı bizi her zaman yaşamın bir parçası yapıyor. Kendimden örnek vermek gerekirse; ben ne kadar çok yemek denersem dünyanın çeşitliliğinin ne kadar büyük ve eşsiz olduğunu tekrar tekrar fark ediyorum. Ve bunu fark etmek beni daha da çok araştırmaya/deneme yapmaya itiyor. Ek olarak, yemek yapmayı hem bir sanat hem de bir meditasyon alanı olarak görüyorum. Sanat diyorum çünkü tüm kişilik özelliklerinizi kolaylıkla aktarabileceğiniz bir oyun alanı. Meditasyon diyorum çünkü kafanızı boşaltabileceğiniz bir ritüel. Özellikle de yaptığınız yemekleri sevdiklerinizle paylaşıyorsanız…
Havaların serinlemeye başlayacağı sonbahar döneminde ev buluşmaları artarken sevdiklerinizle paylaşabileceğiniz kolay bir tarif vermek istedim.
Domatesin en güzel hallerinin son haftalarında her çeşit domatesle yapabileceğiniz domatesli tart tarifi:
Malzemeler
500 gram domates
7-8 adet çeri domates
100 gram lor peyniri
50 gram ezine beyaz peynir
100 gram krema
Kekik
Tuz
Karabiber
Lavaş
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Ançuez veya konserve sardalye
İlk önce 160 derecede ısıtılmış fırında lavaşı 8-10 dakika kadar pişirip çıtır olunca çıkartıyoruz. Lor, krema ve ezine peynirini çırpıp ezme kıvamına getiriyor, çıtır lavaşa tamamen sürüyoruz. Domatesleri soyup halka halka, mümkün olduğunca ince dilimleyerek lavaşa çiçek gibi diziyoruz. Sonrasında ise tuz, karabiber, kekik serpiştirip zeytinyağı ve nar ekşisini sürdükten sonra fırın tepsisine yağlı kağıt seriyoruz. Yine 160 derecede 12 dakika kadar pişirmeye bırakıyoruz. Piştikten sonra ise pizza hamuru gibi üçgen dilim halinde kesip salamura balıkları her dilime birer adet gelecek şekilde ekliyoruz. Domatesli tartınız artık servise hazır.
Afiyet olsun!