Yemek Bizi Değiştirir!

Yemek hayatımızda modumuzu -kısacası bizi- en çok etkileyen faktörlerden biri. Özellikle de kendimize ya da sevdiklerimize yapıyorsak...

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 07 Eylül 2025
Yemek Bizi Değiştirir!

Yazı: Hüseyin Kılıç / Cozy İstanbul'un Partneri ve Şefi


Sürekli yeni yemeklerin arayışında olmak, akşam ne pişireceğimizi düşünerek yaptığımız denemeler, soruşturmalar ve araştırmalar bizi her zaman ileriye götüren, kendimize önem verdiğimizi, hayatımızda aynı şeylerin tekrarlanmadığını, renklendirdiğini, birleştiğini gösteren bir metafor gibi. 

Yüzyıllardır genlerimizde olan yemek arayışı bizi her zaman yaşamın bir parçası yapıyor. Kendimden örnek vermek gerekirse; ben ne kadar çok yemek denersem dünyanın çeşitliliğinin ne kadar büyük ve eşsiz olduğunu tekrar tekrar fark ediyorum. Ve bunu fark etmek beni daha da çok araştırmaya/deneme yapmaya itiyor. Ek olarak, yemek yapmayı hem bir sanat hem de bir meditasyon alanı olarak görüyorum. Sanat diyorum çünkü tüm kişilik özelliklerinizi kolaylıkla aktarabileceğiniz bir oyun alanı. Meditasyon diyorum çünkü kafanızı boşaltabileceğiniz bir ritüel. Özellikle de yaptığınız yemekleri sevdiklerinizle paylaşıyorsanız…

Havaların serinlemeye başlayacağı sonbahar döneminde ev buluşmaları artarken sevdiklerinizle paylaşabileceğiniz kolay bir tarif vermek istedim.

Domatesin en güzel hallerinin son haftalarında her çeşit domatesle yapabileceğiniz domatesli tart tarifi:

Malzemeler

500 gram domates

7-8 adet çeri domates

100 gram lor peyniri

50 gram ezine beyaz peynir

100 gram krema

Kekik

Tuz 

Karabiber

Lavaş

1 yemek kaşığı nar ekşisi 

1 yemek kaşığı zeytinyağı

Ançuez veya konserve sardalye

İlk önce 160 derecede ısıtılmış fırında lavaşı 8-10 dakika kadar pişirip çıtır olunca çıkartıyoruz. Lor, krema ve ezine peynirini çırpıp ezme kıvamına getiriyor, çıtır lavaşa tamamen sürüyoruz. Domatesleri soyup halka halka, mümkün olduğunca ince dilimleyerek lavaşa çiçek gibi diziyoruz. Sonrasında ise tuz, karabiber, kekik serpiştirip zeytinyağı ve nar ekşisini sürdükten sonra fırın tepsisine yağlı kağıt seriyoruz. Yine 160 derecede 12 dakika kadar pişirmeye bırakıyoruz. Piştikten sonra ise pizza hamuru gibi üçgen dilim halinde kesip salamura balıkları her dilime birer adet gelecek şekilde ekliyoruz. Domatesli tartınız artık servise hazır. 

Afiyet olsun!


SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Kasım 2025 Sayısı Çıktı!

ELLE Kasım 2025 Sayısı Çıktı!

Kasım sayısının kapağında zarafeti baştan tanımlarken feminen gücü yeniden şekillendiren Dior Cruise 2026 Koleksiyonu yer alıyor.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.