Yeni yıl yemeği için menünüzü planlamak oldukça detaylı bir planlama gerektirir. Bu, dikkat çekici bir ana yemek ve menüyü tamamlayan fazlaca yan lezzet belirlemek anlamına geliyor. Ana yemek hindi, kırmızı et ya da balık olabilirken; sebzeler ve salatalar, harika tamamlayıcı seçeneklerdir.
Bir ızgarayı veya kızartma tavasını orta-yüksek ateşte ısıtın. Brokoliyi bir kaseye koyun ve yağla kaplayın. (Dilimleyebilirsiniz.)
Tavaya yerleştirin, kızarana ve yumuşayana kadar bir kez çevirerek 8 dakika pişirin (saplar henüz yumuşamadıysa pişirmenin son 4 dakikasında üzerini kapatın).
Hazırladığınız sosu bir servis tabağına yayın ve üzerine brokolileri ekleyin. Ekstra fesleğeni üzerine serpin ve servis yapın.
●
KIZARMIŞ HAVUÇ VE BADEM SALATASI
Malzemeler
2 demet bebek mini havuç, kesilmiş, temizlenmiş
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1/4 kırmızı soğan, ince kıyılmış
2 beyaz hindiba, enlemesine ince dilimlenmiş
200 gr taze ricotta
2 yemek kaşığı ayçekirdeği
1/4 su bardağı (40 gr) badem, kavrulmuş, kabaca doğranmış
Sos için:
Isıtılmış 2 yemek kaşığı bal, sızma zeytinyağı
Hazırlanışı
Fırını 180°C'ye ısıtın. Bir fırın tepsisine havuçları koyun ve üzerine zeytinyağı gezdirin. İyice baharatlayın. Yumuşak ve hafif altın rengi olana kadar 25-30 dakika kızartın. Fırından çıkarın ve biraz soğumaya bırakın, ardından sığ bir kaba aktarın.
Soğanı ve hindibayı üzerine dağıtın. Salatayı ricotta ile noktalayın, ayçekirdeği ve badem serpin, ardından ılık bal ve sızma zeytinyağı gezdirin.
●
CEVİZLİ BROKOLİ VE KARNABAHAR SALATASI
Malzemeler
800 gr karnabahar, çiçeklerine ayrılmış
500 gr brokoli, çiçeklerine ayrılmış
320 gr marine edilmiş keçi peyniri
1 limon, kabuğu rendelenmiş, suyu sıkılmış
1/4 su bardağı kıyılmış maydanoz
1 büyük yeşil elma, ince çubuklar halinde kesilmiş
1/2 su bardağı dilimlenmiş ceviz
45 gr limonlu ve bitkili dukkah
Hazırlanışı
Servis tabağına somonları dizin. Sosu üzerine kaşıkla dökün, ardından kalan ahududu, tere ve çiçekleri serpin. Hemen servis edin.
●
DEREOTU PESTO SOSLU SOMON
Malzemeler
Dereotu pesto
1/2 su bardağı dereotu, ince kıyılmış
1/2 su bardağı kıyılmış maydanoz yaprağı
1/3 su bardağı (25g) ince rendelenmiş parmesan
150ml sızma zeytinyağı
1/3 su bardağı (55g) badem, doğranmış
1 diş sarımsak, rendelenmiş
1/2 limon suyu
Hazırlanışı
Pesto için tüm malzemeleri bir kasede birleştirin ve tadına bakın. Kenara koyun.
Somonu 45 derecelik açıyla 2 cm kalınlığında dilimleyin. Bir kasede limon kabuğu rendesi ve suyu, yağ, karabiber ve 1/2 çay kaşığı tuzu birleştirin.
Somonun üzerine sürün. Yapışmaz bir kızartma tavasını orta-yüksek ateşte ısıtın. Somonları derisi aşağı gelecek şekilde gevrek olana kadar pişirin. Ardından çevirin ve 30 saniye daha veya beğeninize göre pişene kadar pişirin. Fesleğen serpin ve pesto ile servis edin.
●
PATLICAN CAPONATA SALATASI
Malzemeler
6 patlıcan, uzunlamasına dilimlenmiş
1 yemek kaşığı balzamik sirke
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
2 demet roka yaprağı
1/2 demet fesleğen yaprağı
Sarımsak domates sos için:
1/4 su bardağı (60ml) sızma zeytinyağı
1 adet kırmızı soğan, ikiye bölünmüş, ince dilimlenmiş
2 diş sarımsak, ince dilimlenmiş
1 kırmızı biber, çekirdekleri çıkarılmış, ince kıyılmış
Sosu için yağı bir sos tenceresinde yüksek ateşte kızdırın. Soğanı ekleyin ve 3-4 dakika altın rengi olana kadar pişirin. Oluklu bir kaşıkla çıkarın ve kağıt havlu üzerine koyun. Sarımsak ve kırmızı biberi ekleyin, ardından ısıyı orta seviyeye indirin ve karıştırarak 5 dakika veya yumuşayana ve altın rengi olana kadar pişirin. Domates sosu ekleyin ve kaynamasını bekleyin. Hafifçe azalana kadar 2-3 dakika pişirin, ardından ocaktan alın. Soğanla birlikte baharatlayın, ardından hafifçe soğutun.
Servis için roka yapraklarını tabağa alın. Patlıcan yarımlarını üstüne koyun ve pişirme suyu üzerinde gezdirin. Üzerine domates sosu gezdirin ve üzerine fesleğen yaprağı ekleyin.
●
KAVRULMUŞ MANTAR VE TURP
Malzemeler
6 arpacık soğan, dilimleniş
5 yemek kaşığı zeytinyağı, bölünmüş
Koşer tuzu ve taze çekilmiş karabiber
Yarım kg mantar (büyükse bölünmüş)
1 küçük turp, küçük parçalar halinde kesilmiş
Yarım demet taze düz yapraklı maydanoz
2 yemek kaşığı. balzamik sirke
Hazırlanışı
Fırını 200°C'ye ısıtın. Kenarlı bir fırın tepsisine arpacık soğanları ve 1 yemek kaşığı yağı alın. Tuz ve karabiber serpin. 15 dakika kızartın. Fırın tepsisine mantar ve 2 yemek kaşığı yağ ekleyin. Arpacık soğanı ve mantarlar yumuşayana kadar 25 dakika kızartın.
Mantarları ve arpacıkları bir kaseye aktarın. Turp, maydanoz, sirke ve kalan 2 yemek kaşığı yağı ekleyin; tuz ve karabiber serpin.
●
PEYNİRLİ KABAK BÖREK
Malzemeler
2 orta boy kabak
1 büyük yumurta
50 gr Pecorino peyniri, rendelenmiş
1/2 bardak panko
1 diş sarımsak, ezilmiş
Karabiber
Hazırlanışı
Fırını 200°C'ye ısıtın. Kabakları rendeleyin; kağıt havlularla kurulayın ve bir kaseye aktarın.
Kabağa yumurta, Pecorino, panko, sarımsak ve biberi ekleyin; birleştirmek için karıştırın. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine karışımdan birer yemek kaşığı alarak hafifçe bastırarak yayın.
18 ila 20 dakika, altın kahverengi ve gevrek olana kadar yarıya kadar çevirerek pişirin.
●
PASTIRMALI MISIR SALATASI
Malzemeler
4 dilim pastırma, doğranmış
1 orta arpacık soğan, doğranmış
1 yemek kaşığı taze kekik
2 çay kaşığı sirke
3 bardak konserve mısır
1 çay kaşığı saf bal
Hazırlanışı
Bir tavada arpacık soğan ve kekiği koyun. Ara sıra karıştırarak yumuşayana kadar 2 ila 3 dakika pişirin. Sirke ve mısırı ekleyin. 4 ila 5 dakika boyunca ısınana kadar pişirin. Ateşten alın; bal ve dilimli pastırma ile karıştırın.
●
KAVRULMUŞ TATLI ARMUT
Malzemeler
4 armut, dörde bölünmüş
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Koşer tuzu ve biberi
2 yemek kaşığı akçaağaç şurubu
1/2 bardak ceviz, kızarmış
Hazırlanışı
Fırını 200°C'ye ısıtın. Büyük kenarlı fırın tepsisine armutları, yağ ve 1/4 çay kaşığı tuz ve karabiberle koyun. 10 dakika kızartın.
Şurubu dökün, ardından armutlar altın rengi kahverengi olana ve yumuşayana kadar 5 ila 6 dakika daha kavurun. Cevizleri ekleyin ve servis yapın.
●
KIŞ NARENCİYE SALATASI
Malzemeler
1-2 lime
1 yemek kaşığı bal
2 çay kaşığı haşhaş
2 greyfurt
4 portakal
1 mandalina
1 nar (taneleri)
Hazırlanışı
2 çay kaşığı lime kabuğunu ince ince rendeleyin. 3 yemek kaşığı lime suyunu küçük bir kaseye sıkın, bal ve haşhaş tohumlarını ekleyip çırpın.
Greyfurt, portakal ve mandalinanın kabuklarını ve beyaz özlerini kesin ve yuvarlak dilimleyin. Tepsiye dizin, üzerine lime sosu gezdirin ve misket limonu kabuğu rendesi ve nar taneleri serpin.
●
YILBAŞI YEMEĞİ: EN İYİ HİNDİ TARİFLERİ