Melisa (Melissa officinalis), kokusu limona benzeyen ve nane ile aynı aileden gelen bir bitki çeşididir. Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya’ya özgü olan bu bitki tüm dünyada yetiştirilebilir. Melisa hem sakinleşme amaçlı, hem de bilişsel fonksiyonları güçlendirmek için kullanılıyor ancak potansiyel faydaları bunlarla sınırlı değil.
MELİSA ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?
Alzheimer hastalığının belirtilerini hafifletiyor!
Yapılan çalışmalara göre düzenli olarak günde 1 fincan melisa çayı içmek, zihinsel fonksiyonları destekler ve özellikle de yaşlanmayla birlikte azalan zihinsel işlevleri canlandırır. Bu bakımdan en sık yaşanan zihinsel sorunlardan biri olan Alzheimer hastalığının, belirtilerini hafifletmek için de melisa çayından faydalanılabilir.
Uçukların ve yaraların tedavisinde etkili
Melisa çayının cilde topikal olarak uygulanmasıyla cilt sağlığına katkıda bulunarak bir takım cilt sorunlarını tedavi ettiği yapılan çalışmalarla desteklenmektedir. Taze olarak demlenmiş melisa çayı ılık hale geldikten sonra bir pamuk yardımıyla soğuk yaralara ve uçukların üzerine uygulanabilir. Bu konuda yapılan araştırmalar, melisa bitkisinin uçuk virüsünü yok edebildiğini göstermiştir.
MELİSA ÇAYININ YAN ETKİLERİ NELERDİR?
Oldukça etkili bir bitki olan melisayı kronik bir rahatsızlığınız varsa ve düzenli ilaç kullanıyorsanız doktorunuza danışarak tüketmenizde yarar var. Ciddi bir sağlık sorununuz yoksa bile günde 2-3 fincandan fazla içmeniz alerji, mide bulantısı ve tansiyon sorunlarına yol açabilir.
MELİSA ÇAYININ 1 TUTAMININ BESİN DEĞERLERİ NEDİR?
MELİSA ÇAYI NASIL YAPILIR?
2 çorba kaşığı melisa bitkisinden, 4 bardak çay elde edebilir. Bitkinin üzerine kaynar su dökerek 20 dakika demleyin ve isteğinize göre sıcak ya da ılık şekilde için. Melisa çayını taze bitkilerden hazırlayabileceğiniz gibi kurutulmuş melisa çayı ya da poşet çay da kullanabilirsiniz. Taze bitki demleyecekseniz kullandığınız miktarı biraz daha artırabilirsiniz.
YAZI: Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Fidan