ÇAY MOLASI

Melisa çayının insan sağlığı açısından pek çok faydası bulunuyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Fidan ile melisa çayının faydalarını ve yan etkilerini konuştuk...

ÖZGE ÇOLAK 11 Haziran 2020
ÇAY MOLASI iStock

Melisa (Melissa officinalis), kokusu limona benzeyen ve nane ile aynı aileden gelen bir bitki çeşididir. Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya’ya özgü olan bu bitki tüm dünyada yetiştirilebilir. Melisa hem sakinleşme amaçlı, hem de bilişsel fonksiyonları güçlendirmek için kullanılıyor ancak potansiyel faydaları bunlarla sınırlı değil.

MELİSA ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?

  • Melisa çayı stres etkilerini azaltır, sakinleştirir ve ruh halini iyileştirir. Melisa bitkisinin sakinleştirici etkilerine işaret eden pek çok bilimsel çalışma da mevcut.
  • Bilişsel fonksiyonları geliştirir. Düzenli olarak melisa çayı içen kişilerde hafızayı, konsantrasyonu ve bilişsel başarıyı artırdığı gözlenir. Melisa çayını yemeklerin yanında içmenin bitkideki faydalı maddelerin emilimini artırdığı yönünde de bulgular bulunuyor.
  • Melisa çayı uyku sıkıntısı çekenler için de bilinen en etkili çözümlerden biridir. Özellikle kedi otuyla birlikte tüketildiğinde, melisa çayı uykusuzluğa iyi gelir. Yatağa girmeden önce kedi otu ve melisa çayı içmek, kesintisiz ve derin bir uyku çekmenize yardımcı olabilir.
  • Sindirim bozukluğuna iyi gelir. Eğer sık sık karın ağrısı ve rahatsızlık hissi yaşıyorsanız, yemeklerle birlikte ya da yemekten sonra melisa çayı içmeniz sindirim sisteminizin daha düzgün çalışmasını sağlar. Bu yüzden ağır bir yemeğin üzerine melisa çayı içmek midenizi rahatlatabilir.
  • Regl döneminde kramp ve ağrıların şiddetini azaltır. Özellikle uzun süreli düzenli kullanımda krampları daha etkili şekilde azalttığı gözleniyor. Bunun için sadece ağrı hissettiğinizde değil, normal günlerde de düzenli şekilde melisa çayı tüketme alışkanlığı edinmenizde yarar var.

Alzheimer hastalığının belirtilerini hafifletiyor!

Yapılan çalışmalara göre düzenli olarak günde 1 fincan melisa çayı içmek, zihinsel fonksiyonları destekler ve özellikle de yaşlanmayla birlikte azalan zihinsel işlevleri canlandırır. Bu bakımdan en sık yaşanan zihinsel sorunlardan biri olan Alzheimer hastalığının, belirtilerini hafifletmek için de melisa çayından faydalanılabilir.

Uçukların ve yaraların tedavisinde etkili

Melisa çayının cilde topikal olarak uygulanmasıyla cilt sağlığına katkıda bulunarak bir takım cilt sorunlarını tedavi ettiği yapılan çalışmalarla desteklenmektedir. Taze olarak demlenmiş melisa çayı ılık hale geldikten sonra bir pamuk yardımıyla soğuk yaralara ve uçukların üzerine uygulanabilir. Bu konuda yapılan araştırmalar, melisa bitkisinin uçuk virüsünü yok edebildiğini göstermiştir.

MELİSA ÇAYININ YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Oldukça etkili bir bitki olan melisayı kronik bir rahatsızlığınız varsa ve düzenli ilaç kullanıyorsanız doktorunuza danışarak tüketmenizde yarar var. Ciddi bir sağlık sorununuz yoksa bile günde 2-3 fincandan fazla içmeniz alerji, mide bulantısı ve tansiyon sorunlarına yol açabilir.

MELİSA ÇAYININ 1 TUTAMININ BESİN DEĞERLERİ NEDİR?

  • Karbonhidrat: 0.15 g
  • Protein: 0.11 g
  • Yağ: 0.02 g
  • Lif: 0.09 g
  • Kolesterol: 0 mg
  • Sodyum: 0.6 mg
  • Potasyum: 12 mg
  • Kalsiyum: 4.5 mg
  • Vitamin A: 20.01 IU
  • Vitamin C: 1.35 mg
  • Demir: 0.06

MELİSA ÇAYI NASIL YAPILIR?

2 çorba kaşığı melisa bitkisinden, 4 bardak çay elde edebilir. Bitkinin üzerine kaynar su dökerek 20 dakika demleyin ve isteğinize göre sıcak ya da ılık şekilde için. Melisa çayını taze bitkilerden hazırlayabileceğiniz gibi kurutulmuş melisa çayı ya da poşet çay da kullanabilirsiniz. Taze bitki demleyecekseniz kullandığınız miktarı biraz daha artırabilirsiniz.

YAZI: Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Fidan


SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

Yeni sayımızın kapağında oyuncu Hazar Güçlü var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.