D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİ NASIL ANLARIZ?
Fark edilmezse tehlikeli boyutlara ulaşan D vitamini eksikliğini tespit edin.
HANDE ÖZTÜRK 16 Mart 2016

Azının hastalıklara yol açtığı, çoğununsa toksik olduğu D vitaminin ayarını tutturmak zor. Daha sonra olabilecek önemli sağlık problemlerini önlemek için düzenli olarak vücudumuzda bulunan miktarını kontrol ettirmemiz ve ona göre takviye yapmamız gerek. Peki D vitaminimizin eksik olduğunu kendimiz anlayamaz mıyız? Anlayabiliriz tabii. Eğer aşağıdaki semptomları yaşıyorsanız, hemen bir doktora gidip D vitamini seviyenizi ölçtürmenizde fayda var.

• Üzüntü hissi Vücutta mutluluk hormonu olan serotonin gün ışığında daha çok salgılanıyor ve yapılan araştırmalar D vitamini eksikliği olanların depresyona yatkınlığının normal bir bireyden 11 kat daha fazla olduğunu gösteriyor.

• Mide rahatsızlıkları D vitamini yağda çözünebiliyor. Yani bağırsaklarınıza bir sorun varsa bu vitamini alma konusunda sıkıntı yaşıyor olabilirsiniz.

• Güçsüzlük hissi Vücuttaki D vitamini miktarı arttıkça kas kontrolü de artıyor. Bu da kas kontrolünü sağlamak için yeterli miktarda D vitaminine sahip olmak gerektiği anlamına geliyor.

• Anormal terleme Aşırı terleme durumundan muzdaripseniz D vitamininizi ölçtürseniz iyi olur. Hatta bebeklerde D vitamini eksikliği başlarının terlemesine göre anlaşılıyor.

• Kemik ağrıları D vitamini eksik olduğunda kemiklerde zayıflama ve osteoporoz hastalığı meydana gelebiliyor. Bu yüzden ağrıyıp, sızlayan kemikleriniz varsa hemen bir doktora gitmenizde fayda var.

SON HABERLER