Kiraz sapı çayının faydaları çok fazla bilinmiyor. Kiraz sapı geleneksel tıpta sık kullanılan antiinflamatuvar şifa kaynağıdır. Her ne kadar kiraz meyvesini yemeye alışık olsak da, sapları da en az meyvesi kadar besleyici ve faydalıdır.
Kiraz sapı A, E, C, K vitaminleri ve demir, potasyum, magnezyum mineralleri açısından oldukça zengindir. Güçlü bir antioksidan etkisine sahip olan kiraz sapı vücutta biriken zararlı maddeler olarak adlandırılan toksinlerin atılmasını kolaylaştırarak dolaşım sistemi ve sindirim sistemine oldukça fayda sağlar.
KİRAZ SAPI ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?
KİRAZ SAPI ÇAYI ZAYIFLATIR MI?
'Kiraz sapı çayı zayıflatır' demek doğru olmaz. Ancak kiraz sapının idrar söktürücü etkisi fazla suyun atılmasını sağladığı için tartıda rakamsal olarak avantaj sağlar. Kabızlık, ödem, uykusuzluk gibi diyet üzerinde olumsuz etkisi olan durumlara iyi geldiği biline kiraz sapı çayı diyetinizin iyi bir destekçisi olabilir.
KİRAZ SAPI ÇAYI NASIL DEMLENİR?
Kaynamakta olan 500 ml su içine ortalama 25-30 adet kiraz sapı, 1 adet çubuk tarçın, 3-4 adet karanfil ve 1/4 limonu ekleyerek 5 dakika kaynatılır. Ardından 10 dakika demlenmeye bırakılır, sonra süzerek gün içinde en fazla 2 fincan olacak şekilde tüketilebilir. Bu tarif sadece kiraz sapıyla da yapılabilir fakat tarçın karanfil ve limon eklenerek aroması değiştirilebilir.
KİRAZ SAPI ÇAYI NE SIKLIKLA İÇİLMELİ?
Kan sulandırıcı ve ödem atıcı etkisi sayesinde devamlı olarak ve günde 2 fincandan fazla tüketilmemesi gerekir, tüketilirse vücut susuz kalabilir. Fakat 15 ya da 20 günlük süreler içinde kullanılması ile herhangi bir zararı ve yan etkisi yoktur.
KİRAZ SAPI ÇAYINI KİMLER TÜKETMEMELİ?
YAZI: Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik
Zayıflatan C vitamini deposu: Hibiskus çayı