ZAYIFLATAN C VİTAMİNİ DEPOSU: HİBİSKUS ÇAYI

Hibiskus çayı son zamanların en sevilen çayları arasında bulunuyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Fidan, hibiskus çayı ile alakalı merak edilenleri açıkladı...

ÖZGE ÇOLAK 14 Haziran 2020
ZAYIFLATAN C VİTAMİNİ DEPOSU: HİBİSKUS ÇAYI iStock

Hibiskus çayı, daha çok Güney Amerika’da yetişen hibiskus bitkisinin çiçeklerinden elde ediliyor. Kıpkırmızı bir rengi olması sebebiyle keyifli bir içim sağlayan hibiskus çayı, ekşimtırak tadıyla da en sevilen çaylar arasında. İçeriğindeki flavonoidler, vitamin ve mineraller sayesinde antidepresan özelliği ile dikkat çekiyor.

Hibiskus, antioksidan ve anti-tümör özelliklerine sahip zengin bir protokateşuik asit kaynağı. Yapılan bir çalışmaya göre; hibiskusun, programlanmış hücre ölümünü (apoptoz) uyararak kanser hücrelerinin çoğalmasını yavaşlattığı kanıtlanmıştır.

Hibiskus çayında bulunan zengin C vitamini içeriğinin yanı sıra anti-bakteriyel ve anti-inflamatuar özellikleri de soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklardan korunmanıza yardımcı olur. Hibiskus çayı ayrıca, ateşin neden olduğu rahatsızlıkları tedavi etmek için de kullanılır.

Hibiskus çayı, hipoglisemik ve hipolipidemik özellikleri sayesinde kan şekerinin düşürülmesine ve diyabetin önlenmesine yardımcı olur. Hibiskus ayrıca hipertansiyondan muzdarip kişilerde kan basıncını düzenler.

HİBİSKUS ÇAYI NASIL YAPILIR?

  • Siyah çay veya diğer çay çeşitleri eklenmemiş saf hibiskus çayını alın. Alacağınız bitki çayı poşet veya gevşek formda bulunabilir.
  • Su ısıtıcısında 2-3 bardak suyu kaynatın. Çayı bir demliğe yerleştirin ve üstüne sıcak suyu dökün. Çiçeklerin kırmızı – mor renge döndüğünü gözlemlemelisiniz.
  • Hibiskus çayının yaklaşık 10 dakika kadar demlenmesine izin verin. Yoğun bir tat istiyorsanız bu süreyi 20 dakikaya kadar çıkarabilirsiniz.
  • Sonrasında demlenmiş çayı, bir fincan içine boşaltın. Gevşek çay veya taze çiçekler kullanıyorsanız süzgeç kullanmayı unutmayın.
  • Ayrıca tercihinize göre tarçın, karanfil, hindistan cevizi ve zencefil gibi baharatlar eklemeyi deneyebilirsiniz.

HİBİSKUS ÇAYI ZAYIFLATIR MI?

Hibiskus çayı, yüksek oranda demir mineralini içerir. Demir minerali sayesinde, vücuttaki demir eksikliği ve kansızlık giderilebilir. Kansızlık ve demir eksikliği yaşayan kişiler kilo vermekte zorlanır. Hibiskus çayı sayesinde vücuttaki demir eksikliği giderilir ve kilo vermek kolaylaşır. Aynı zamanda içeriğindeki C vitamini sayesinde vücutta yağ yakımını hızlandırarak da zayıflamaya yardım eder. Sindirimi kolaylaştırmasıyla da vücuttaki ödemi atar, şişkinlik gidericidir. Vücuttaki ödem ve şişkinliğin atılmasıyla da zayıflamak mümkündür.

HİBİSKUS ÇAYINI KİMLER TÜKETMEMELİ?

Aşırı tüketilmesi halinde kan basıncını çok düşürebilir. Düşük tansiyonu olan kişiler çok fazla tüketmemeli. Hibiskus çayı tansiyonu düşürücü olduğu için hipotansiyonu olan kişiler için zarar verebilir, baygınlığa sebep olabilir. Hamilelik ve emzirme döneminde olanlar da bu çayı tüketilmemeli. Bazı kişilerde kırmızı kaşıntılı alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Tansiyon ve kolesterol rahatsızlığı olan, bu rahatsızlıklarla ilgili ilaç kullanan kişiler hibiskus çayı içmeden önce mutlaka doktorlarına danışmalı.

YAZI:  Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan



Cildinizin yeni dostu ile tanışın: F vitamini



Saç dökülmesine iyi gelen 10 vitamin



SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

Yeni sayımızın kapağında oyuncu Hazar Güçlü var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.