REZENE ÇAYI HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Sağlıklı yaşam konusunda çay şeklinde sıklıkla tüketilen rezenenin kullanım alanları kadar faydaları da çeşitli. Beslenme ve Diyet Uzmanı Sinem Usuk rezene çayının faydalarını aktardı...

ÖZGE ÇOLAK 11 Haziran 2020
REZENE ÇAYI HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER iStock

Rezene olarak bilinen “Foeniculum Vulgare”; mutfaklarda leziz baharat bitkisi olmasının yanı sıra, tedavi edici özellikleri de olan bir bitkidir. Rezene tohumları, kuvvetli uçucu yağları nedeniyle bitkinin diğer kısımlarından daha güçlüdür. Mutfakta birçok kullanımının yanı sıra, rezene ve tohumları antioksidan, antiinflamatuvar ve antibakteriyel etkileriyle sağlığa birçok yararı var.

REZENENİN BESİN DEĞERİ NEDİR?

Rezene ve rezene tohumları; C vitamini (taze rezenede), kalsiyum, magnezyum, potasyum ve manganez gibi önemli besin öğeleri içerir. Kalorisi çok düşük olmakla birlikte, 1 yemek kaşığı yaklaşık 6 gram rezeneye karşılık gelir ve bitkisel bileşenler açısından oldukça zengindir.

REZENENİN FAYDALARI NELERDİR?

Rezenenin faydaları, içerdiği antioksidanlardan ve güçlü bitkisel bileşenlerinden gelir. Bitkinin uçucu yağının polifenolik bileşikler olan rosmarinik asit, klorojenik asit, kuersetin ve apigenin dahil olmak üzere 87'den fazla uçucu bileşik içerdiği gösterilmiştir. Polifenol antioksidanlar olarak adlandırılan bu maddeler sayesinde rezene, sağlığımız üzerinde anti-inflamatuvar etkiler sağlar. Anti-inflamatuvar etkiyi, vücudumuzda hastalık düzeyinde çıkan yangını söndüren maddeler olarak düşünebilir. Antioksidanlardan zengin beslenenlerde ise; kalp hastalıkları, obezite, kanser, nörolojik hastalıklar, tip 2 diyabet gibi kronik hastalıkların görülme riski daha düşüktür. Ayrıca rezenenin içerdiği anetol ismi verilen maddenin de; anti-kanser, antimikrobiyal, antiviral ve anti-inflamatuvar olduğu kanıtlanmıştır.

EMZİREN ANNELERDE SÜT SALGISINI ARTTIRIYOR

Rezenenin iştahı baskıladığı yönünde etkili olduğu düşünülmekle birlikte, çalışmalar halen devam ediyor. Yoğun iştahından şikayetçi olan kişiler için rezene umut vadediyor. Rezene, kalp sağlığı için gerekli olan potasyum, magnezyum ve kalsiyum minerallerini içeriyor. Rezenenin; galaktojenik yani süt salgısını artırmaya yardımcı özelliklere sahip olması, emziren anneler için rezeneyi vazgeçilmez yapıyor. Bitkilerin süt üretimini artırmaya yardımcı olması, çok eski bir bilgidir. Neredeyse her kültürün süt salgısını artırmak için bir çeşit bitki, bitki özü veya karışımına rastlamak mümkün. Rezene hem anne sütünün kalitesini hem de süt kanallarının akışını hızlandırması sebebiyle emziren kadınlar açısından oldukça kıymetlidir.

SİNDİRİMİ DÜZENLİYOR

Şişkinlik ve midede aşırı gaz birikmesi durumunda, destek tedavide ilk akla gelen bitkilerden biri yine rezene bitkisi oluyor. Yapılan bilimsel çalışmalar rezenenin sindirim sistemi üzerindeki spazm giderici etkisini deneysel olarak da ortaya koyuyor.

REZENE ÇAYI NASIL YAPILIR?

Rezenenin demleyerek kullanımı yaygındır. Bir tatlı kaşığı rezene tohumu üzerine 200 ml sıcak su dökülür. Yaklaşık 6-7 dakika demlendikten sonra süzülür ve ılık olarak yudum yudum içilir.

REZENE ÇAYI NE SIKLIKLA TÜKETİLMELİ?

Günde 2 veya 3 fincandan fazla tüketilmemelidir. Tatlandırmak için limon ve bal kullanılabilir.

REZENE ÇAYI TÜKETİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Rezene ve tohumları ölçülü bir şekilde tüketildiğinde güvenli olsa da; özler (ekstreler) ve besin takviyeleri gibi daha konsantre rezene kaynakları hakkında bazı güvenlik endişeleri vardır. Hamileler ve kanser tedavisi görenler, hekimlerine danışmadan kesinlikle tüketmemelidir. Herhangi bir kronik hastalığı olan ya da çok sayıda ilaç kullanan bireyler de mutlaka fitoterapi hekimlerine danışarak rezeneyi hayatlarına dahil edebilirler.

YAZI: Uzman Diyetisyen Sinem Usuk



Adaçayının faydaları nelerdir?



Hızlı ve sağlıklı: Kabak diyeti


SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

Yeni sayımızın kapağında oyuncu Hazar Güçlü var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.