Siyah çay tüketimi hem dünya da hem de ülkemizde ilk sırada geliyor gibi gelse de, yeşil çay da gittikçe yerini sağlamlaştırıyor. Yeşil çay denilince ilk olarak zayıflamak gelse de, aslında yeşil çayın sağlığımız üzerinde birçok farklı faydası bulunuyor. Peki nedir bunlar biliyor musunuz? Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım yeşil çay hakkında merak edilenleri anlattı...
Kalori içermez. Kateşinlerden zengindir, bunlar yeşil çaya potansiyel kanserle mücadele, antioksidan, probiyotik ve metabolizma hızlandırıcı faydalarını verir. Eser miktarda potasyum ve orta düzeyde kafein içerir.
Yeşil çaydaki antioksidan bileşikler (EGCG), egzersizle uyarılmış karın yağ kaybını teşvik eder. Etkili bir metabolik güçlendiricidir, yağ yakmaya, kalori yakmayı artırmaya ve yağı azaltmaya yardımcı olur. EGCG (epigallokateşingallat), termojenez adı verilen bir süreci hızlandırır, yorgun hissetmeden gün içinde dayanıklılık ve canlılık sağlar. Yeşil çay ve içeriğindeki kafein kombinasyonu fazla kilolu veya orta derece obez bireylerde kilo vermeyi ve korumayı iyileştirir.
Ilımlı düzeyde içildiğinde (3-5 fincan) çoğu birey için güvenlidir. Aç karna olmadan (mide dengesini olumsuz etkileyebilir), sabah saatlerinde rahatlıkla içilebilir. Kafein içeriği uykunuzu bozuyorsa yatmadan en az 2 saat önce içilmelidir. Egzersiz öncesinde içilebilir; kafein içeriği daha uzun süre egzersiz yapabilmeniz için enerjiyi artırabilir ve daha fazla yağ yakımı sağlayabilir. Besinlerle demir, bakır ve krom alımını engellememesi adına öğünlerden 2 saat önce veya sonra da içilebilir.
Demir eksikliğiniz varsa, hamile ya da emziriyorsanız, anksiyete bozuklukları veya kalp rahatsızlıkları için ilaç kullanıyorsanız, böbrek veya hipertiroid hastalığından muzdaripseniz yeşil çay sınırlandırılmalı veya içilmemelidir.
Yeşil çay kafein içerdiğinden, çok fazla içilmesi gergin hissetmeye veya uyku ile ilgili sorunlar yaşamaya yol açabilir. Yeşil çayı çay olarak değil de yeşil çay özü içeren gıda takviyeleri olarak tüketmek karaciğere zarar verebilir. Kalp rahatsızlığı veya diğer kardiyovasküler problemleriniz ya da böbrek yetmezliğiniz varsa yeşil çaydan uzak durulmalıdır.
Yeşil çay için kullanılan su çok sıcak veya çok soğuk olmamalıdır. En iyi su sıcaklığı 160-180°C olarak saptanmıştır. Yeşil çay 2-3 dakikadan fazla demlenmemelidir, aksi halde çay acılaşır. ¾ su bardağı suya 2 gram yeşil çay yaprağı yeterlidir. Ekstra tat ve antioksidan kapasite için nane yaprağı, limon suyu ve bal eklenebilir.
YAZI: Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım
Kombucha içerek cilt bakımınıza destek olun!
Bağışıklık sistemini güçlendirici: Kuşburnu Çayı
Kiraz sapı çayının faydalarını biliyor musunuz?