ÜÇÜNCÜ DALGA KAHVE

Üçüncü dalga kahve nedir, mekanları ve etkinlikleriyle haberimizde!

Son zamanlarda her yerde özellikle de Karaköy ve Kadıköy civarlarında sıkça yeni kahve mekanlarının açıldığını görüyoruz. Eğer bu mekanların bir zamanlar her sokak başında açılan steakhouse ya da alternatif kahvaltı mekanları gibi yeni bir trend olduğunu ve yakında popülerliklerini kaybedeceklerini düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Çünkü üçüncü dalga kahvecilik artık bir felsefe haline geldi.

Nedir bu üçüncü dalga kahvecilik?
Üçüncü dalga kahvecilik, aslında kısaca kahvenin artık bir sanat olarak görülmesidir; yani kahve şarap ya da aşçılık gibi yüksek görülür ve takdir edilir. İsterseniz kısaca ilk ikisini de ele alalım, şöyle ki; birinci dalga kahvecilik kaba anlamda direkt olarak kahve tüketmektir, yani kahvenin kalitesi çok da önemsenmez. (Buna makinelerden aldığımız kahveler örnek verilebilir.) İkinci dalga kahvecilik ise kahveden zevk almaktır. (aromalı kahveler, şu an neredeyse her avm ve köşe başında bulunan kahvecileri örnek verebiliriz.) Üçüncü dalga kahvecilik ise kahveye saygı duyar ve onu takdir eder.

Üçüncü dalga kahvecilik aynı zamanda üretim olarak da diğerlerinden oldukça farklıdır. Burada kahve çekirdikleri çiftçilerden direkt olarak satın alınır ve fabrikasyon aşamasını atlar. Üçüncü dalga kahvecilikte, kahve çekirdikleri bilinen fabrikasyon yöntemleri dışında özel yöntemlerle işlenir ve aroma katılır. Bundan dolayı da bazı mekanlarda normalde beklediğiniz fiyatların yukarısındaki fiyatlarla karşılaşabilirsiniz. Bunun sebebi de kahve çekirdeklerinin elde edildiği sürecin, üreticiler tarafından takdir edilmesidir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.