LAZER EPİLASYONLA İLGİLİ HER ŞEY

Dr. Devrim Gürsoy'a sorduk

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 19 Eylül 2013
LAZER EPİLASYONLA İLGİLİ HER ŞEY
Tatil bitti, tenler bronzluklarını attıysa şimdi lazer epilasyon zamanı. Merak ettiklerimizi Medikal Estetik Uzmanı Dr. Devrim Gürsoy'a sorduk.


Röportaj: Manolya Fikri





ELLE: Lazer epilasyona başlamak için en iyi mevsim/ ay ne zaman?


Dr. Devrim Gürsoy: Güneşten mutlak korunan bölgelere lazer epilasyon her mevsimde uygulanabilir. Ama genel olarak Ekim kasım lazer epilasyona başlamak için uygun dönemlerdir.





E: Lazer epilasyon yaptırmadan önce nelere dikkat edilmeli?


DG: Uygulama öncesi cildin aşırı kuru, bronzlaşmış olmamasına dikkat edilmeli, soyucu krem kullanılmaması, roacutan kullanımı şayet mevcutsa en az 6 aydır kullanılmadığının tespit edilmesi gereklidir.~ E:Yaz dönüsü bronzlaşmış cilt üzerine lazer epilasyon uygulamanın ne gibi zararları olabilir?


DG: Brozlaşmış cilt lazerin yan etkilerinin en sık görüldüğü durumdur. Cildin melanin içeriği arttığı için yan etkilerin görülme ihtimali artmıştır. Bu dönemlerde ya ten renginin açılması beklenmeli ya da N-dyag lazerler gibi daha uzun dalga boyuna sahip cildi fazla etkilemeyen lazerler kullanılmalıdır.





E: Uygulama yapıldıktan sonra, bir sonraki seansa kadar geçen sürede tüyler hangi yön-temlerle alınmalı?Özellikle yüz bölgesi için nasıl bir yol izlenmeli?


DG: Uygulama sonrası ağda, cımbız, ip ve epilatör gibi yöntemlerden mutlak surette kaçınılmalı, yüz bölgesi gibi küçük bölgeler makasla daha büyük bölgelerse kil kısaltıcı cihazlarla alınmalıdır. Jilet uygulaması da genital bölge dışındaki bölgelerde öncelikli tercih değildir. Sürekli jilet kullanımı bir yandan zayıflayan kılları güçlendirmekte diğer yandan da ayva tüy-lerini uyarmaktadır. İstisnalar haricinde jilet önerilmez.~ E: Koyu tenli ve koyu tüy rengi olan kişiler hangi yöntemi tercih etmeli? Tam tersine açık ten ve açık tüy rengi olanlar için de farklı bir yöntem var mı?


DG: Koyu tenli ve koyu tüy rengine sahip kişilerde Nd-YAG yöntemini, açık tenli ve açık tüy ren-gine sahip kişilerde ise Alexandrite veya Diode yöntemi kullanılmalıdır.





E: Diode, Alexandrite, Nd:yag gibi lazer epilasyon türleri arasındaki farklar nelerdir? Bunlar hangi cilt+kil tipleri için uygundur?


DG: Cihazların ürettikleri dalga boyları farklıdır. Hiçbir lazer sistemi diğerine doğrudan üstün de-ğildir. Farklı derinlikte, farklı vücut bölgelerinde, Faikli cilt tiplerinde ve farklı özellikteki kıllar farklı lazer sistemlerinden fayda görebilir. Türk iyede en yaygın kullanılan lazer sistemi Alexandritetir. Literatürde en ideal tedavi sekli kombine tedavilerdir. Hatta yeni yeni iki dalga boyunu ayni anda atan lazerler geliştirilmiştir~ E: Lazer epilasyonla tüyleri sarartmak mümkün mü, böyle bir teknoloji geliştirildi mi?


DG: Lazer epilasyon lazerleri tüy sarartmada kullanılmaz. Tüy sarartmada Q-switch lazerler kul-lanılmaktadır.





E: Erkeklerde sırt bölgesine lazer epilasyon uygulanırken, çoğu yerde kadınlar için sırt ve bel bölgesine lazer uygulanmıyor. O bölgeler için zararlı olduğu söyleniyor, bu ne kadar doğru?


DG: Kadınlardaki tüy kalınlığı ince olduğu için sırt bölgelerine lazer önerilmiyor.Çünkü lazer ince tüyleri çoğaltıp tetikleyebilir.~ E: Genel olarak 6 seansta bittiği söylenen tüylerin bir daha çıkma olasılığı var mi?


DG: Lazer mutlak kilsizlik garantisi veren bir uygulama değildir. Uzun süreli olarak kılların yüzde 70-90 oranında ortadan kalkmasını amaçlayan bir uygulamadır. Genelde hormonal değişiklikler, gebelik ve bazı tedaviler tüylerin tetiklenmesine neden olabilir ancak sonradan artış gösteren kıllar ek lazer epilasyona daha fazla duyarlılık gösterecek ve çabuk ortadan kalkacaktır.





E: 6-8 seansta bile tüyler tamamen dökülmediyse seanslara devam etmenin zararları var mi?


DG: Herhangi bir zarar gözlenmemiştir.~ E: En iyi sonuç hangi bölgelerde alınıyor? En zor bölgeler neresi, neden?


DG: Kılların erken çıkmaya başladığı, sert, kalın, koyu renkli öldüğü koltuk alti, alt bacak ve genital bölge üst kısımları gibi bölgeler en iyi ve hızlı sonuç alınan bölgelerdir. Buna karşılık kılların ince, acık renk ve tüysü özellik gösterdiği bölgeler çok zor sonuç alınan bölgelerdir. Kil zayıfladıkça lazerlerin etkinliği azalır. Uygulamaya başlamadan en çok düşünülmesi gereken bölge yüz bölgesidir. Boyun ve yanak bölgesinde tüylenme artısı gözlenebilir ve hastalar çok uzun süreler tedaviye devam etmek durumunda kalabilir. Tekrarlamak gerekirse yüz, üst kol, üst bacak ve kadınlarda bel, sırt gibi bölgeler zor bölgelerdir.

SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Türkiye 25 yaşında!

Mayıs sayımızda ELLE dergisi global kodlarıyla bir araya getirdiğimiz kendi alanlarında çok başarılı tam 8 isim ve 8 marka var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.