KALP İÇİN 5 ÖNERİ

Sıcak ve nemli günlerde kalbinizi korumanız için 5 önemli öneri haberimizde!

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 02 Temmuz 2014
KALP İÇİN 5 ÖNERİ
Yılın en sıcak ve nemli zamanları, özellikle şehirde olan insanları zorlarken, kalp hastaları için de büyük risk oluşturuyor. Korkacak birşey yok, kolayca uygulanacak önerilerle bu riski en aza indirmek mümkün.











Kalp hastaları sıcaktan daha fazla etkileniyor 


Vücudumuz genelde 37 derece olan sıcaklığı korumaya göre planlı ve en ufak bir sıcaklık artışında bile vücut kendini soğutmaya çalışıyor.   Terleme ile kaybedilen sıvı ve kan damarlarının genişlemesi nedeni ile kan basıncında düşme ve kalp hızında artış yaşanıyor. Bu durum özellikle kalp krizi geçirmiş, kalp yetersizliği olan ve hipertansiyon nedeni ile tedavi alan hastalarda önemli sorunlara yol açabiliyor. Bir diğer mekanizma ise sıcak havalarda sıvı kaybının da etkisi ile oluşabilecek pıhtılaşma eğilimi. Bu durum da özellikle kalp krizi geçirmiş, stent takılmış ya da by-pass ameliyatı olmuş kalp hastaları için önem taşıyor. Bunların dışında aşırı obezler, kronik böbrek yetersizliği hastalarıyla solunum problemleri yaşayanlar için de sıcak havalar risk taşıyor.





Yaz için kalp hastalarına özel 5 öneri


1- Günün en sıcak saatlerinde dışarı çıkmayın: Özellikle güneş ışınlarını dik geldiği 10.00- 16.00 saatleri arasında sokağa çıkmayın. Aşırı sıcakla birlikte yaşayacağınız terleme kan basıncında düşme ve kalp hızında artışa neden oluyor. Mümkünse klimalı ortamları tercih edin.


2- Mümkün olduğu kadar fiziksel aktivitenizi azaltın: Fazla hareket etmek vücutta sıvı kaybına neden oluyor. Sıvı kaybı vücutta elektrolit dengesizliğini ve ölümcül ritim bozukluklarını tetikleyebiliyor.


3- Yeterli miktarda su için: Özellikle oruç tutanlar; iftarla sahur arasındaki sürede bol miktarda sıvı alın. Vücudunuz susuz kaldığı takdirde tansiyon düşüklüğü ya da sodyum, potasyum gibi tuz kayıpları da kalpte ritim bozukluğuna neden olabiliyor.


4- Yemeği tokluk hissine ulaşmadan bırakın: Eğer oruç tutarsanız iftarda tokluk hissine ulaşana kadar aşırı miktarda yemek yemeyin. Yağlı yiyeceklerden uzak durun ve yemeği ağır ağır, aralık vererek tüketin.


5- Öğle saatlerinde uyuyun: Öğlen saatlerindeki uyku, son derece önemli. Öğle uykusu uyuyanların, uyumayanlara göre kalp krizi geçirme riski önemli ölçüde düşüyor.

SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

Yeni sayımızın kapağında oyuncu Hazar Güçlü var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.