ŞEFKAT YORGUNLUĞU

Kişilere yardım etmekten veya yardım etmeyi istemekten kaynaklanan bir stres türü...

Buse Saray BUSE SARAY 06 Mart 2023
ŞEFKAT YORGUNLUĞU

Şefkat, yardım ettiğimiz kişiler için harika bir hediyedir. Talihsizliğini çözme veya acısını giderme arzusuyla birlikte acı çeken bir kişi için derin bir empati deneyimidir. Şefkat derinden ödüllendirici olabilse de, özellikle yardımcı rolümüz sırasında başkalarının travmatik deneyimlerine sık sık maruz kalıyorsak, bunun bir bedeli de olabilir.



İkincil şok ve stres tepkisi olarak da bilinen şefkat (merhamet) yorgunluğu, travma geçirmiş veya önemli duygusal baskı altında olan kişilere yardım etmekten veya yardım etmeyi istemekten kaynaklanan bir stres türünü tanımlar. Şefkat yorgunluğu, kişinin zihinsel ve fiziksel sağlığını baltalayabilen, ilişkilerini ve başkalarına bakma becerisini olumsuz etkileyebilen ciddi bir sorundur.


Şefkat yorgunluğunu anlamak
Şefkat yorgunluğu bazen tükenmişlik olarak adlandırılsa da biraz farklı bir kavramdır. Tükenmişliğin aksine, merhamet yorgunluğu yüksek oranda tedavi edilebilir ve daha az tahmin edilebilir olabilir. Şefkat yorgunluğunun başlangıcı ani olabilirken tükenmişlik genellikle zamanla ortaya çıkar. Ek olarak, şiddetli tükenmişlik vakaları bazen bunu yaşayan kişinin iş veya meslek değiştirmesini gerektirir, ancak genellikle çalışma ortamında bir değişiklik gerekmeden önce şefkat yorgunluğunu önlemek veya tedavi etmek için önlemler alınabilir.

Merhamet (şefkat) yorgunluğu, diğer stres faktörlerinin habercisi veya semptomu olabilir. Terapistler, terapinin etkili olması için şefkat ve empati kullanmak üzere eğitildiklerinden, duygusal strese ve merhamet yorgunluğuna karşı özellikle savunmasızdırlar. Terapistler için merhamet yorgunluğu, tedavi edilmediği takdirde, özellikle de terapide bakımları altındakilere fayda sağlamayan terapötik hizmetler sağlıyorlarsa, etik ve yasal sonuçlar doğurabilir.


Şefkat yorgunluğunun belirtilerinden bazıları nelerdir?
Şefkat yorgunluğu, onu deneyimleyen insanlara fiziksel, zihinsel, ruhsal ve duygusal bir zarar verebilir. Bu yorgunluk, aşağıdakiler gibi bir dizi semptom ve davranışta kendini gösterebilir:

● Kronik fiziksel ve duygusal yorgunluk
Kilo kaybı
Baş ağrısı
Kendini hor görme duyguları
● Başkalarıyla ilgilenmek için azalmış yetenek veya ilgi
Duyarsızlaşma
Zihinsel ve/veya fiziksel yorgunluk
Öfke ve sinirlilik
Anksiyete ve/veya depresyon
Davetsiz düşünceler
Uyku sorunları / Uyumakta zorluk
Kolayca ürkmek
Geçmişe dönüşler
Aşırı uyanıklık
● Yardım ettiğiniz belirli etkinliklerden, durumlardan veya insanlardan kaçınma

Başarısız hissetmek
Verimlilikte düşüşler
Duygusal uyuşukluk
Kişisel ve profesyonel hayatı ayırmada sorun
Sempati ve empati yaşama kapasitesinde azalma
İşlevsiz başa çıkma davranışları, örneğin alkol veya uyuşturucuları kötüye kullanmak
Azaltılmış karar verme yeteneği
Bağlantısız hissetmek
İşten alınan memnuniyet veya keyifte azalma (Zayıf iş tatmini)
Empati yorgunluğu

Şefkat yorgunluğu ve empati yorgunluğu terimleri bazen birbirinin yerine kullanılır. Ancak bazı şefkat yorgunluğu modelleri, şefkat yorgunluğunun gelişiminde empatinin rolü konusunda hemfikir olmadığından, bu konuyu biraz karıştırabilir.

Uzmanlara göre, empati kurma yeteneği olmadan şefkat yorgunluğuna çok az yer vardır, çünkü empati çalışmaya yardım etmek ve önemseme stresini yaşamak için gereklidir. Empatik ilgi, örneğin hizmet sunarak acı çeken insanlara yardım etmek için itici güçtür.

Yardıma ihtiyacı olan birine yönelik empatik tepkimiz, kişinin acısını nasıl gidermeye çalıştığımızdır ve bizi onların duygusal tepkilerini paylaşmaya yönlendirebilir. “Merhamet stresi” empatik tepki vermenin sonucudur ve kişinin acısını azaltmak için devam eden arzuyu temsil eder. Merhamet stresi şiddetliyse ve/veya diğer yaşam stresleriyle birleşiyorsa, duygusal olarak bunaltıcı olabilen ve empati kurmayı zorlaştırabilen şefkat yorgunluğuna yol açabilir.


Şefkat yorgunluğu neden olur?
Şefkat yorgunluğunun iki bileşeni vardır: ikincil travmatik stres ve tükenmişlik. İşimiz sıkıntı içinde olan veya travma yaşayan diğerlerine yardım etmek olduğunda, onlarla empati kurmak için acı çeken kişinin bakış açısını benimsememiz gerekir. Bunu yaparak, zorunlu olarak, birlikte çalıştığımız ya da yardım ettiğimiz belirli birinin duygusal enerjisine ve travmasına maruz kalırız, bu da ikincil travmatik strese yol açabilir. Zamanla tükenmişlik yaşayabilir ve yardım çalışmamızın olumlu bir etkisi olmadığını hissedebiliriz.

Öyleyse, bize zararı varsa neden şefkatli işler yapmaya devam ediyoruz? Uzmanlara göre, bunu şefkat tatmini için yapıyoruz; besleyici olabilecek başkalarına yardım etmenin olumlu ve zevkli deneyimi. Eşzamanlı olarak şefkat doyumu ve yorgunluğu yaşayabilirsiniz, ancak şefkat yorgunluğu ağır bastığında, şefkat doyumu hissetme yeteneğinizi baltalayabilir.

Merhamet yorgunluğuna karşı tükenmişlik ve ikincil travmatik stres

Tükenmişlik ve ikincil travmatik stres, merhamet yorgunluğunun her iki bileşenidir, ancak bu yapılar birbirinden farklıdır. Uzun süre stresli olduğumuzda, fiziksel, zihinsel ve duygusal bir bitkinlik durumuna ulaşabiliriz: tükenmişlik. Tükenmişliğin çeşitli nedenleri olabilir ve özellikle başka birinin travmasına maruz kaldıktan sonra ortaya çıkmaz. Buna karşılık, ikincil travmatik stres, birini acısından kurtaramadığımızda ortaya çıkar ve biz onların acısıyla sıkıntılı ve meşgul oluruz. İkincil travmanın semptomları, travma sonrası stres bozukluğuna çok benzer görünebilir. Tükenmişlik oluşur ve yavaş yavaş hakim olur. İkincil travmatik stres deneyimi tipik olarak hızlıdır, ancak tükenmişlik deneyimine katkıda bulunabilir.


Kimler şefkat yorgunluğu geliştirme riski altında?
Merhamet yorgunluğu çok çeşitli kişiyi etkileyebilir. Düzenli olarak yardım etme veya iyileştirme kapasitesinde çalışan kişiler arasında yaygın olma eğilimindedir. Örneğin terapistler, terapide tanıştıkları insanların hikayeleri ve deneyimleri iş dışındaki hayatlarını etkilemeye başladığında merhamet yorgunluğu yaşayabilirler. Hemşireler, kendilerinden günlük olarak talep edilen empati ve şefkat nedeniyle, ağır iş yükleri, hastaların aşırı talepleri ve uzun çalışma saatleri ile uğraşırken merhamet yorgunluğu yaşayabilirler.


Şefkat yorgunluğu nasıl önlenebilir?
Davranış, iş ve iş dışındaki yaşamdaki değişiklikleri tanımak için öz-farkındalık ve öz-izleme uygulamak, merhamet yorgunluğunu önlemenin ilk adımıdır. Çalışma ortamınızda gayri resmi veya resmi denetleyici ve akıl hocası ilişkileri geliştirmek, şefkat yorgunluğundan etkilendiğinizi fark etmenize de yardımcı olabilir.

Bu uygulamalar ayrıca merhamet yorgunluğunu önlemeye yardımcı olabilir:
Stresli iş yüklerini azaltmak
● Uyku düzenini izleme
● Düzenli tatil yapmak
Meditasyon
Günlük tutma
İş problemlerini işlemek için kişisel terapi aramak
Düzenli egzersiz


Şeffaf yorgunluğu nasıl tedavi edilir?
Merhamet yorgunluğu belirtileri ortaya çıktığında, enerjinizi şunlara odaklamak faydalı olabilir:

Güvenilen bir kişi ve/veya bir ruh sağlığı uzmanıyla duygular hakkında konuşmak
Merhamet yorgunluğu ve bunun insanları nasıl etkilediği hakkında daha fazla şey öğrenmek
Düzenli egzersiz yapma taahhüdü vermek
Sağlıklı bir diyet geliştirmek
Dinlendirici bir uyku çekmek
İşten farklı hobiler geliştirmek
Olumlu başa çıkma stratejileri geliştirmek
Grupları ve ağları desteklemek için ulaşmak

Çoğu zaman, şefkat yorgunluğu yaşayan insanlar, zor düşünce ve duyguların üstesinden gelmelerine ve sağlıklı başa çıkma mekanizmalarına odaklanmalarına yardımcı olması bir profesyonel desteği arayacaklardır.


SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Ekim Sayısı Çıktı!

ELLE Ekim Sayısı Çıktı!

Ekim sayımızın kapağında Sinem Kobal var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.