SANILANDAN CİDDİ: SES KISIKLIĞI

Pek de ciddiye almadığımız 'ses kısıklığı' hakkında bilmediklerimiz haberimizde

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 18 Kasım 2014
SANILANDAN CİDDİ: SES KISIKLIĞI
Ses kısıklığı genellikle yüksek sesle konuşmaya ya da soğuk algınlığına bağlanır, kısacası çok da ciddiye alınmaz. Hemen hemen herkesin zaman zaman yaşadığı bu sağlık sorunu, sanılandan daha ciddi olabilir. Nasıl mı? Acıbadem International Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Aras Şenvar, ses kısıklığına neden olan 8 durumu ve bunların ciddiyetini anlattı. 



1- Enfeksiyon kaynaklı ses kısıklıkları:
Vücudumuzda oluşan enfeksiyonlar arasında üst solunum yollarını tutanlar ilk sırada yer alıyor. İlk olarak seste kısılma yaşanıyor. Bazen bu durum sadece ses kısıklığıyla yaşanıp sona ererken bazen de ses kısıklığına burun tıkanıklığı, öksürük ve boğaz ağrısı gibi şikayetler de eklenebiliyor. Sıcaklık farklılıkların yoğun olarak yaşandığı bu günlerde ses kısıklığıyla başlayan hastalıkların görülme sıklığı da hızla artıyor. Bu durum da hastanın doktor tarafından görülen uygun tedavinin yanı sıra bir süre kesinlikle konuşmaması da gerekiyor.





2- Reflü: Reflü, ses kısıklığına neden olan önemli bir etken. Reflü sırasında mide asidi yemek borusundan çıkarak boğaza ulaşıyor. Gırtlağa gelen mide asidi ses tellerini tahriş ederek ses kısıklığına neden oluyor. Bu hastaların beslenme tarzlarını mutlaka düzenlemeleri, yağlı, acılı, ve asitli yiyeceklerden uzak durmaları, taze sarımsak- soğan yememeleri , fazla kahve içmemeleri ve uykudan 4 saat önce, yemeklerini yemiş olmaları gerekiyor.





3- Ses teli tümörleri: Ses kısıklığı, mutlaka önemsenmesi ve göz ardı edilmemesi gereken bir sorun. 1 haftadan uzun süren ses kısıklıklarında mutlaka hekime görünmek gerekiyor. Çünkü ses tellerinin üzerinde iyi ya da kötü huylu tümörler gelişebiliyor.





~


4- Polipler ve Nodüller: Tümörlerin yanı sıra sesini yanlış kullananlarla, ses sanatçısı, öğretmen, avukat ya da seyyar satıcı gibi sürekli yüksek sesli konuşanların ses tellerinde polip denilen oluşumlar ya da nodül adı verilen kalınlaşmalar gelişebilir. Bu polipler ya da nodüller erken dönemde yakalandığında ses istirahati, ilaç tedavisi ya da ses terapisiyle tedavi edilebiliyor. Ancak belli bir kalınlığa ulaştığında mutlaka cerrahi operasyonla temizlenmesi gerekiyor. 





5- Zorlama kaynaklı ses kısıklıkları: Kronik ses kısıklıklarının yanı sıra sesini zorlayanlarda akut ses kısıklıkları da oluşabiliyor. Maç sırasında fazla bağıran ya da bir sunumda yüksek sesle konuşanlarda da, sesini kontrolsüz ve tahriş edercesine kullananlarda da ertesi gün ses kısıklığı yaşanabiliyor. Ancak bu durum 2-3 gün ses istirahati sonrasında düzeliyor. 





6- Psikolojik kısılmalar: Ses kısıklığı aynı zamanda psikolojik bir sorun olarak da karşımıza çıkabiliyor. Ancak bu durum biraz daha farklı. Öyle ki bazı hastalar sesleri kısık olmadığı halde dikkatleri üzerlerine çekmek için alçak sesle konuşarak seslerinin kısıldığını söylüyorlar. Hatta ses kısıklığı yaşadıklarına kendileri de inandıkları için doktora bile gidiyorlar. Bu kişilerin psikiyatri konsültasyonuna gereksinimleri olabilir.








7- Ses Tellerinin Felçleri: Hareketli organlar olan ses tellerinin felcine neden olan bazı hastalıklarda da ses kısıklığı olabiliyor. Ses tellerinde felç saptanırsa sebeplerini etraflıca incelemek ve tedaviyi nedene göre planlamak gerekiyor.





8- Hormonel nedenler: Özellikle ergenlik döneminde ve bazı özel durumlarda değişen hormon seviyeleri ses kısıklığına neden olabiliyor. 

SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

Yeni sayımızın kapağında oyuncu Hazar Güçlü var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.