UYURKEN YAPILAN 6 HATALI ALIŞKANLIK

Uyku Apnesi'ne neden olan, hepimizin yaptığı 6 hata haberimizde!

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 13 Kasım 2014
UYURKEN YAPILAN 6 HATALI ALIŞKANLIK
Horlayan biriyle uyumanın ne kadar zor olduğunu biliyoruz. İşin keyifsiz kısmı dışında bir de sağlık boyutu var. Uyku Apnesi denilen; yanlış beslenmek sırtüstü uyumak, sigara içmenin tetiklediği, her 100 kişiden 3'ünde görülen ve en tipik belirtisi şiddetli horlama olan hastalık için önlem almak mümkün. 





En sık 40'lı yaşlarda ve kilolu kişilerde görülse de, her yaştaki kişileri, hatta çocukları bile etkisi altına alabiliyor. Uyku kalitesini bozduğu için kişinin hem sosyal hem de iş verimini oldukça düşürüyor. Üstelik dikkat eksikliğinden depresyona, diyabetten obeziteye, hatta kalp krizinden felce kadar birçok ciddi sağlık sorununa da zemin hazırlıyor.





İşte uykuda nefesimizi kesen 6 alışkanlık:


1. Hatalı beslenmek: Hatalı ve aşırı beslenme sonucunda kilo arttıkça Uyku Apnesi'nin görülme riski de artıyor. Kilo alınınca dil kökü, yumuşak damak ve yutak kısmında yağlanma ve büyüme oluyor, böylece hava yolu daralıyor ve Uyku Apne Sendromu gelişiyor.


2. Sırt üstü pozisyonda uyumak: Dilin ve yumuşak damağın geriye sarkarak hava yolunun daralmasına yol açtığından, sırtüstü pozisyonu en tehlikeli yatış pozisyonu olarak söyleyebiliriz. Uzmanların tavsiyesiyse yan veya yüzükoyun yatarak uyunması.


3. Aşırı miktarda alkol kullanmak: Alkol aşırı tüketildiğinde, boğazdaki dokuların sarkmasına ve bu bölgelerin gevşemesine neden oluyor. Yatmadan önce uzun süre alınan alkol, beyin faaliyetlerinin gücünü azaltıyor ve yeterli oksijenin alınmasını engelliyor.~4. Sigara içmek: Sigaranın ne kadar zararlı olduğu malum. Yapılan araştırmalara göre; uyku apnesi sigara içen kişilerde 3 kat fazla görülüyor. Aşırı tüketimi, dil ve yutak bölgesindeki dokuları büyütüyor ve kişi nefes almakta zorlanıyor. Ayrıca sigara beynimizdeki uyku merkezini de etkileyerek Uyku Apne Sendromu'na yol açıyor. 


5. Sakinleştirici ilaç kullanmak: Kaslarda gevşemeye ve uyku merkezini etkileyerek uyku kalitesinin bozulmasına neden oluyor. Hastadan sakinleştirici ilaçlarını bırakmaları öneriliyor, bırakmaması için nedenleri olması durumunda ise ilaçlarına göre tedavi planı oluşturuluyor.


6. Aşırı yorulmak: Aşırı yorulmalar, kasları gevşeterek Uyku Apne Sendromu'nun gelişmesine yol açıyor. Daha kaliteli bir uyku için yan ve yüz üstü yatma kişiyi daha da rahatlatarak bu tablonun oluşmasını önlüyor.

SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

Yeni sayımızın kapağında oyuncu Hazar Güçlü var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.