KÜLOT 100 YAŞINDA

1918 yılında Fransız markası Petit Bateau’nun icat ettiği külot bugün 100 yaşında. İyi ki doğmuş derken bir iç çamaşırının nasıl moda parçasına da dönüştüğünü zamanı geri sararak irdeledik.

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 20 Temmuz 2018
KÜLOT 100 YAŞINDA

19’UNCU YÜZYIL

Orta Çağ’dan 19’uncu yüzyıla kadar kadınlar eteklerinin altına kat kat jüpon (katların sayısı kişinin zenginliğiyle ilgiliydi) giydiler. 19’uncu yüzyıldan sonraysa kadınlar kısa pantolon tarzında, bazen dize kadar da uzayabilen paçalı külotlar giymeye başladı.

1918

Petit Bateau markasının kurucusu Mösyö Pierre Valton, bundan 100 yıl önce, tam olarak 1918’de, paçasız, düğmesiz, bugün kullandığımız iç çamaşırının atası, külotu yarattı. Çocuklar ve kadınlar için sadece beyaz ve pembe renklerde tasarlanan bu ilk pamuklu versiyonlar günümüze kadar uzanan moda serüvenlerinin ilk adımlarını atmış oldu.

1953

Hollywood’un efsane oyuncularından Zsa Zsa Gabor, “Lili” filminde giydiği siyah dantel külotla hafızalara kazınırken, temelde masum olan bu parçaya erotizm de yüklemiş oldu. 40’lı yıllarda şehvetle eş değer görülen siyah külot, Gabor’un yarattığı seksi personayla uyum içindeydi. 1960’LAR Sadece pamuktan yapılan külot, 60’larda bu yıllara hakim olan özgürlük havasının da etkisiyle likra gibi farklı malzemelerden ve farklı renklerde de üretilmeye başlandı. Külot, özgürleşti ve çeşitlendi. Tanga ve string gibi alternatifler bu yıllarda doğdu. 1965 İtalyan oyuncu ve model Elsa Martinelli, Roberto Capucci defilesinde giydiği beyaz dantel külotla, seksapelle özdeşleştirilmiş siyahtan rol çalıp bu sıfatı masum beyaza yakıştırdı. 60’lı yıllar sınırların yerle bir olduğu, kuralların yok sayıldığı dönemdi. 1970 Amerikalı tenisçi, Wimbledon şampiyonu Chris Evert bir maça tenis eteğinin altına giydiği fırfırlı külotla çıktı. Böylece backhand vuruşuyla olduğu kadar külotuyla da tarih yazmış oldu. Aslında külotu tenis kortlarına taşıyan ilk isim o değildi. Bunu ondan çok önce, 50’lerde tenisçi Gussie Moran yaptı.

1994 

Karl Lagerfeld, Chanel ilkbahar/yaz 1994 defilesinde yine bir ilke imza attı. Külotu tüvit kumaştan tasarlayarak onu tüvit ceketlerle kullandı, böylece bu parçaya asil ve klasik bir hava bahşetti. En önemlisi, bir iç giyim parçasını sokağa çıkardı.

1995 

Transparan tasarımların öne çıktığı Prada ilkbahar/ yaz 1995 defilesinde Kate Moss’un taşıdığı retro külot, 60’ların pin up stiline göz kırpıyordu.Prada aynı defilede siyah şeffaf eteklerin altına giydirdiği külotlarla, tıpkı Lagerfeld gibi bu mahrem parçayı dışarıya taşıyarak iç ve dış giyim arasındaki sınırlara meydan okudu.

2007

 Chelsea Hotel’deki “Factory Girl” filminin partisine, siyah külotlu çorabın üstünden giydiği siyah külotla katılan oyuncu Sienna Miller, bu görünümüyle çok konuşuldu.

2011 

Fransız Rivierası’nın Antibes şehrinde yapılan Chanel Resort 2012 defilesine Chanel’in 2012 yaz koleksiyonundan, külotla şort arasında kararsız kalan, cesur bir parçayla katılan Poppy Delevingne tüm fotoğrafçıların radarına girdi.

2014 

Dsquared2, sonbahar/kış 2014 defilesinde yüksel bel külotu atletle birleştirerek mayo görünümü sunarken mevsim karmaşası yarattı, giyimde sezon sınırlarını yok saydı.

2018 

Dior son birkaç yıldır transparanın altını çiziyor. Defilelerde, uçuşan tül eteklerin altından yüksel belli külotu gizemli, seksi ve aynı zamanda romantik bir parça olarak da sunan Fransız modaevi, 2018 haute couture defilesinde külotu şeffaf üstlerle tamamladı.

Yazı: Selin Miloşyan

ELLE HAZİRAN 2018 SAYISINDAN ALINMIŞTIR. 



ETİKETLER
SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Türkiye 25 yaşında!

Mayıs sayımızda ELLE dergisi global kodlarıyla bir araya getirdiğimiz kendi alanlarında çok başarılı tam 8 isim ve 8 marka var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.