Kültürel ödenek, belirli bir kültürün tipik unsurlarının, farklı bir kültürel gruba mensup insanlar tarafından kullanılmasıdır. 2019, moda ve güzellik dünyasında marka skandallarıyla dolu bir sene oldu.
İşte 2019'un tüm moda skandallarının bir özeti!
GUCCI 2 KEZ KÜLTÜREL ÖDENEK İLE SUÇLANDI- ŞUBAT VE MART 2019
Gucci, 2019'da bir kez değil, iki kez kültürel ödenek konusunda eleştiri yağmuruna tutuldu. İlk hatasını 2018 sonbahar hazır giyim koleksiyonunda yüzün alt kısmını kapayan ve ağız kısmı açık olan siyah baklava-kazak (kar maskesi) karışımı bir tasarım ile yaptı. Moda devi, siyahileri karikatürize etmek için yüzünü siyaha boyama ya da maske takma anlamına gelen ırkçı "blackface" akımına özendirmekle suçlandı. Tasarıma tepki, sosyal medyada çığ gibi büyüdü. Gucci ile işbirliği yapan Dapper Dan de markaya duyduğu hayal kırıklığını Twitter hesabından belirtti.
"Ben bir markadan önce, siyahi bir adamım. Başka bir moda evi yine çok büyük bir yanlış yaptı. Böyle bir hakareti silebilecek bir mazeret ya da bir özür yok."
Gucci de gelen eleştirilere cevap vermekte gecikmedi. Yönetim kurulu başkanı Marco Bizzari WWD'ye verdiği röportajda, "bu olayın sebebi, cehalet. Bu, kesinlikle kasıtlı değildi ama tabi ki bu bir bahane değil. Hepimiz hata yapıyoruz ve bazıları diğerlerinden daha kötü çünkü başka insanları da etkiliyor. Son dört yılda şirket içinde yaptığımız tüm çabalara rağmen, çeşitlilik konusundaki bilgi yetersizliği ve buna bağlı olarak empati kurmada zorluk yaşamaya devam ediyoruz" dedi.
Marka ayrıca Twitter üzerinden de bir özür mesajı yayınladı:
"Çeşitliliği, düşüncenin vazgeçilmez bir adımı ve verdiğimiz her kararda ön planda olan temel bir değer olarak görüyoruz. Organizasyonumuz boyunca çeşitliliği arttırmaya ve bu olayı Gucci ekibi ve daha fazlası için büyük bir ders haline getirmeye kararlıyız."
Bu mesajın ardından Gucci bu sefer Mayıs ayında yine eleştiri yağmuruna tutulacak bir tasarım ile karşımıza çıktı. "Indy Full Turban" adlı 780$'lık bir başörtüsü tasarımı çıkartarak, sosyal medyada Sih kültürüne karşı duyarsızlıkla suçlandı. Bu başörtüsü de balaklava-kazak ile aynı koleksiyona, 2018 sonbahar hazır giyim, aitmiş.
Sih Koalisyonu da hayal kırıklığını Twitter üzerinden dile getirdi:
"Sih türbanı, bir moda aksesuarı değil, kutsal bir dinin koşullarındandır. Bu önemli bağlamın tanınması için daha fazla şey yapılabileceğini umuyoruz. #kültürelödenek"
Ürün, öfkeye neden olurken Gucci bu hatası için resmi bir özür mesajı yayınlamadı ve konuyla ilgili yorum taleplerine cevap vermedi.
BURBERRY'NİN İNTİHAR KAZAĞI- ŞUBAT 2019
Burberry de sonbahar 2019 hazır giyim defilesinde yanlış bir adım attı. Defilede, bir mankenin giydiği kazağın boynuna bir ilmek geçirilmiş gibi duruyordu. Kazak defileden hemen sonra sosyal medyada büyük bir olay haline geldi. Tasarımı taşıyan model Liz Kennedy'de Riccardo Tisci'yi etiketlediği fotoğrafı, "İntihar bir moda değil. Riccardo Tisci ve Burberry'deki herkese, podyumda boyundan asılı bir ilmiği andıran bir görünüme nasıl izin verdiğinizi anlamakta güçlük çekiyorum. Herkes bunu nasıl görmezden gelebilir ve özellikle genç kızlara ve gençlere adanmış bir koleksiyonda bunu yapmanın iyi bir fikir olduğu düşünülebilir" yazarak paylaştı. Tisci yaptığı açıklamada kazağı ürettiği için pişman olduğunu söyledi.
"Pazar günü defilemdeki parçalardan birinin açtığı sorunlar için çok üzgünüm. Tasarım, bir deniz temasından esinlenmiş olsa da bunun duyarsız olduğunu fark ettim. Niyetim kimseyi üzmek değildi."
Kazak koleksiyondan çıkarıldı ve Tisci, böyle bir yanlış adımın bir daha atılmayacağından emin olacağını belirtti.
LOUIS VUITTON MICHAEL JACKSON KOLEKSİYONU- MART 2019
Louis Vuitton, çocuklara karşı cinsel saldırı iddialarını belgeleyen HBO belgeseli “Leaving Neverland” in konusu olan Michael Jackson'dan esinlenen 2019 erkek giyim koleksiyonunun çıkmasının ardından büyük bir tepki aldı. Markanın 17 Ocak'ta düzenlediği erkek giyim defilesi, belgeselin prömiyerinden bir hafta önce düzenlendi ve birçok insan Louis Vuitton'ın Jackson'ı bu şekilde anmasını yanlış buldu. Virgil Abloh, markanın aldığı tepki üzerinde WWD'ye verdiği röportajda, "Bu belgeselin defilemize duygusal tepkiler verilmesine neden olduğunu farkındayım. Ben kesinlikle her türlü çocuk istismarını, şiddeti veya insan haklarına karşı yapılan her türlü ihlali kınıyorum" dedi.
Markanın CEO'su Michael Burke de, "Belgeselde yer alan iddiaları oldukça rahatsız edici ve çok korkunç buluyoruz. Çocuk güvenliği ve refahı Louis Vuitton için son derece önemlidir. Bu davayı savunmaya tamamen kararlıyız" dedi. Marka, erkek defilesinden önce belgeselden haberleri olmadığının da altını çizdi. Abloh, "Bu defile için niyetim Michael Jackson'ı bir popüler kültür sanatçısı olarak tanıtmaktı. Sadece hepimizin bildiği hayatına ve bütün bir nesil sanatçıyı ve tasarımcıları etkileyen mirasını tanıtmaktı" dedi.
Louis Vuitton ayrıca, koleksiyondan “doğrudan Michael Jackson unsurlarını içeren” herhangi bir ürün üretmeyeceğini ve satılan ürünlerin “markanın ve sanat yönetmenimizin gerçek değerlerini tamamen yansıtacağını " belirtti.
KIM KARDASHIAN'IN 'KIMONO' ADLI MARKASI- HAZİRAN 2019
Yelpazesinde, dokuz farklı ten renginde sütyen ve iç çamaşırları da dahil olmak üzere vücut şekillendirici korseler taşıyan marka, duyurulmasının hemen ardından kültürel ödenekle suçlandı. Sosyal medyada çığ gibi büyüyen eleştirilere bir de Kyoto Belediye Başkanı Daisaku Kadowa'nun açık mektubunda Kim Kardashian'dan markası 'Kimono'nun adını değiştirmesini istemesi üzerine Kim, yeni bir isim arayışına girdi. Ağustos ayında Kardashian markasının adını 'Skims' olarak değişirdi ve ürünlerini 10 Eylül'de satışa sundu.
NIKE BÜYÜK BEDEN MANKEN TARTIŞMASI- HAZİRAN 2019
Haziran ayında Nike, Londra Oxford Street mağazasına büyük beden bir manken koyunca eleştirilerin odak noktası oldu. Manken, birçok kişi tarafından beden olumlası yönünde iyi bir adım olarak değerlendirilse de bazıları mankenin obezite ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarına teşvik ettiğini söyledi.
GIVENCHY, COACH VE VERSACE'NİN ÇİN SKANDALI- AĞUSTOS 2019
Hong Kong protestoları sırasında, lüks moda markaları bölgeyi bağımsız bir ülke olarak tanıttığı için tepkileri üzerlerine çektiler. Givenchy, Coach ve Versace, birçok kişinin Çin egemenliğine karşı saldırgan bulduğu tişörtleri piyasaya sürdükleri için eleştirildiler. Tişörtlerde Hong Kong ayrı bir ülke olarak gösterilirken buna ek olarak Coach ve Givenchy'nin tişörtlerinde Taipei de Tayvan egemenliği altında olarak verilmiş.
Hong Kong 1997 yılında Çin'e geri verilmeden önce on sene boyunca İngiltere tarafından yönetildi. Hong Kong o zamandan beri bölgenin kendi yasal, hükümet ve mali işlerine sahip olmasına izin verilen özerk bir sisteme sahip. Tayvan ise başkenti Taipei olan bağımsız bir ada ülkesi. Givenchy, Coach ve Versace konuyla ilgili resmi açıklamalarda bulundu.
"Şirketimiz tarafından yapılmış olan, şuan çeşitli sosyal medya kanallarında konuşulan bu talihsiz hata için çok üzgünüm. Asla Çin'in ulusal egemenliğine saygısızlık etmek istemedim ve bu yüzden böyle bir hatanın neden olduğu tüm her şey için bizzat özür diliyorum."