Dişlerinizi yormadan ağızda dağılan, yumuşacık bir et pişirmek zor değil. En azından işin püf noktalarını bilenler için kolay. Et pişirmenin inceliklerine göz atıp, et yemeklerinize bundan böyle lezzet ve ustalık katmaya ne dersiniz?
Eti hem lezzetli hem yumuşak kılmanın temel bir sırrı var: O da, etin suyunu kaybetmeden içinde tutabilmesini sağlamak. Bunun yanı sıra, doğru kesilmiş bir et kullanmak, eti marinasyonla pişirmeye hazırlamak ve pişirme esnasında bazı ana kuralları uygulamak da önemli.
İlk kural etinizi kasaptan almak
Eti doğru bir kasaptan almak ve yapmak istediğiniz yemeğe uygun şekilde hazırlatmak en uygun tercih olacaktır. Etin sinirsiz olmasına dikkat etmek; bonfile veya antrikot pişirmeyi düşünüyorsanız eti dövdürerek incelttirmemek gerekir.
Marinasyonla etlerinize hem yumuşaklık hem lezzet katın
Bonfile, biftek ve steak'ler için marinasyon işlemine ihtiyaç duyulurken; pirzola, kontrfile ve fileminyon için genellikle marinasyon gerekmez. Marine işleminde önemli olan limon, sirke veya şaraptan birini mutlaka kullanarak, asitle eti yumuşatmaktır. Tercih ettiğiniz asidik malzemeye baharat ve yağ da ekleyerek etinizi buzdolabında dinlenmeye bırakabilirsiniz.
İyice ısınmış bir tava, pişirme sürecinin en önemli parçasıdır
Sıra, dinlendirilmiş eti pişirmeye geldi. Yüksek ısıya dayanıklı, tercihen döküm tavayı ocağa yerleştirin. Yağ koymadan tavanızı iyice ısıtın. Tavanın iyice ısındığını, su damlatınca damlaların dağılmak yerine, tavanın içinde top gibi yuvarlanmasından anlayabilirsiniz.
Cızırtı ve dumanlar yükseldiyse doğru yoldasınız
Önceden marine ettiğiniz etleri tavaya birer birer dizin. Tavayı ısıtırken de, etleri tavaya koyarken de ocağınız hep yüksek ateşte olmalıdır. Yüksek ateşte tutmaya devam edin.
Mühürleme işlemi ile yola devam
Etlerin içerisindeki suyu koruyarak, yüksek ateşte iki yüzünün de renk değiştirmesini sağlama işlemine mühürleme denir. Etlerin yaklaşık her yüzünü 3'er dakika pişirerek mühürleyin. Eti sadece bir kez çevirmeye dikkat edin.
Etle sebzeleri tanıştırma safhası
Mühürleme işlemi sonrası artık tercihinize uygun düşen sebzeleri ekleyebiliriz. Önceden doğranmış soğan,domates ve biber, et – sebze birlikteliğine yakışacaktır. Dilerseniz mühürleme işleminden hemen sonra, etleri tavadan alarak sebzelerle birlikte fırında da pişirebilirsiniz.
Bunları da unutmayın!
- Et yemekleri pişirildikten sonra, servis edilmeden en az 1 - 2 dakika dinlendirilmelidir.
- Eti fırında pişirmeyi tercih ederseniz, ideal pişirme sıcaklığı 180 derece olmalıdır.
- Pişmekte olan etin pişip pişmediğini anlamak için ete sık sık çatal veya bıçak batırmak, etin kurumasına neden olacaktır.
- Etin 4 cm'den daha kalın olması halinde, içinin de pişmesini sağlamak için üzerinde yarıklar açabilirsiniz.
- Et yemeklerinizin yanında konuklarınıza nefis bir pilav da yapmak istiyorsanız Herkes sofraya Pilav Tarifleri sayfasına ve diğer tüm yemek tarifleri için Herkes sofraya Yemek Tarifleri sayfasına göz atabilirsiniz.
Afiyet olsun!
Bu bir ilandır.