1/6
Hazırlama süresi: 50 dk.
Malzeme: 18 küçük elma, 18 çubuk, 1.5 kilo şeker, 10 gr. tereyağı, 3 çorba kaşığı elma sirkesi, 3 damla kırmızı gıda boyası.
Hazırlanışı: Çocukluğun en büyülü lezzet fotoğrafı olan elma şekerlerini ev mutfağında yaratmak oldukça kolay; ufak detaylara dikkat etme şartıyla.
- Elmaları yıkayıp iyice kurulayın, nemden arındırın. Saplarını çıkartın, çubukları tam ortalarından geçirin ve şekerleninceye kadar dinlenmeye bırakın. Geri kalan malzemeleri bir kaba koyun, kısık ateşte kaynama noktasına getirin.
- İşte şimdi işin püf noktasındayız: Şeker 140 oC’de kırılır; o yüzden bu karışımın 140 oC’de çıkması ama asla daha artmaması gerekir. Dereceniz varsa işiniz kolay... 140 oC’ye ulaşınca tencerenizi, içinde soğuk su bulunan geniş bir kabın ortasına koyun.
- Dereceniz yoksa, 140 oC’de olabilir diye düşündüğünüz vakit karışımdan bir kaşık alın ve soğuk su koyduğunuz geniş kaba atın, eğer kristalize olursa şekeriniz hazırdır.
- Elmalarınızı bu şuruba daldırın, bir yağlı kağıdın üzerine tersten dizin.
Servis önerisi: Elma şekerlerini kesinlikle aynı gün içinde tüketmenizi öneririz.
Malzeme: 18 küçük elma, 18 çubuk, 1.5 kilo şeker, 10 gr. tereyağı, 3 çorba kaşığı elma sirkesi, 3 damla kırmızı gıda boyası.
Hazırlanışı: Çocukluğun en büyülü lezzet fotoğrafı olan elma şekerlerini ev mutfağında yaratmak oldukça kolay; ufak detaylara dikkat etme şartıyla.
- Elmaları yıkayıp iyice kurulayın, nemden arındırın. Saplarını çıkartın, çubukları tam ortalarından geçirin ve şekerleninceye kadar dinlenmeye bırakın. Geri kalan malzemeleri bir kaba koyun, kısık ateşte kaynama noktasına getirin.
- İşte şimdi işin püf noktasındayız: Şeker 140 oC’de kırılır; o yüzden bu karışımın 140 oC’de çıkması ama asla daha artmaması gerekir. Dereceniz varsa işiniz kolay... 140 oC’ye ulaşınca tencerenizi, içinde soğuk su bulunan geniş bir kabın ortasına koyun.
- Dereceniz yoksa, 140 oC’de olabilir diye düşündüğünüz vakit karışımdan bir kaşık alın ve soğuk su koyduğunuz geniş kaba atın, eğer kristalize olursa şekeriniz hazırdır.
- Elmalarınızı bu şuruba daldırın, bir yağlı kağıdın üzerine tersten dizin.
Servis önerisi: Elma şekerlerini kesinlikle aynı gün içinde tüketmenizi öneririz.
2/6
Hazırlama süresi: 45 dk.
Malzeme: Soyulmuş ve küp küp doğranmış 4 büyük patates, minik doğranmış 5 kereviz sapı, 4 adet doğranmış sulu kırmızı elma, 750 ml. tavuk suyu ya da sebze suyu, 20 gr. tereyağı, 2 çay kaşığı toz köri, 250 ml. krema, taze çekilmiş karabiber ve deniz tuzu.
Hazırlanışı: Fransızlara özgü Vichyssoise çorbasının elmayla lezzetlenmiş ifadesinin tadı da, görüntüsü de kesinlikle muhteşem oluyor. Üstelik yapımı da çok kolay.
- Bir tencereye koyduğunuz patates, kereviz ve elma dilimlerine önceden hazırladığınız ve soğuttuğunuz tavuk suyunu ilave ediyorsunuz.
- Ardından 20 dakika kadar kaynatıyorsunuz. (Ocağınızın ateşine göre süreyi anlamakta zorlanıyorsanız yapacağınız çok kolay: Elmaların ve patateslerin yumuşayıp yumuşamadığını kontrol edin, ezilebilecek bir kıvama geldilerse tamamdır.)
- Tereyağını ve toz köriyi ekleyin, kısık ateşte 5 dk. daha pişirin. Altını kapatın ve soğumaya bırakın. Karışımı el blender’ından geçirip pütürsüz hale getirin. Soğuk kremayı ekleyin. Tuz ve karabiberle lezzetlendirin.
- Bundan sonra keyfinize göre yapabileceğiniz iki tercih var: Çorbayı ya ısıtıp sıcak içersiniz yahut soğuk keyfini çıkartırsınız.
Servis önerisi: Çorbanızı sunarken, üzerini ince kesilmiş elma şeritleriyle süslendirip tatlandırabilirsiniz.
Malzeme: Soyulmuş ve küp küp doğranmış 4 büyük patates, minik doğranmış 5 kereviz sapı, 4 adet doğranmış sulu kırmızı elma, 750 ml. tavuk suyu ya da sebze suyu, 20 gr. tereyağı, 2 çay kaşığı toz köri, 250 ml. krema, taze çekilmiş karabiber ve deniz tuzu.
Hazırlanışı: Fransızlara özgü Vichyssoise çorbasının elmayla lezzetlenmiş ifadesinin tadı da, görüntüsü de kesinlikle muhteşem oluyor. Üstelik yapımı da çok kolay.
- Bir tencereye koyduğunuz patates, kereviz ve elma dilimlerine önceden hazırladığınız ve soğuttuğunuz tavuk suyunu ilave ediyorsunuz.
- Ardından 20 dakika kadar kaynatıyorsunuz. (Ocağınızın ateşine göre süreyi anlamakta zorlanıyorsanız yapacağınız çok kolay: Elmaların ve patateslerin yumuşayıp yumuşamadığını kontrol edin, ezilebilecek bir kıvama geldilerse tamamdır.)
- Tereyağını ve toz köriyi ekleyin, kısık ateşte 5 dk. daha pişirin. Altını kapatın ve soğumaya bırakın. Karışımı el blender’ından geçirip pütürsüz hale getirin. Soğuk kremayı ekleyin. Tuz ve karabiberle lezzetlendirin.
- Bundan sonra keyfinize göre yapabileceğiniz iki tercih var: Çorbayı ya ısıtıp sıcak içersiniz yahut soğuk keyfini çıkartırsınız.
Servis önerisi: Çorbanızı sunarken, üzerini ince kesilmiş elma şeritleriyle süslendirip tatlandırabilirsiniz.
3/6
Malzeme: 1 su bardağı yasemin pirinci, 3 adet yeşil elma, 1 adet küp küp doğranmış soğan, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı kuş üzümü, 2 çorba kaşığı dolmalık fıstık, 1 tatlı kaşığı tarçın, 1 çay kaşığı rendelenmiş muskat, tuz, karabiber.
Hazırlanışı: Şu anda bir anlamda iç pilav usulü hazırlayacağınız pilavı, elmalarla tatlandırıp hem lezzeti, hem de dokusu farklı bir lezzet yaratacaksınız.
- Temel lezzeti yaratacak elmaları soyup küp küp doğradıktan sonra limonlu suda bekletmeye bırakın. • Soğanları zeytinyağı ve tuzla kavurun; dolmalık fıstıkları ekleyip onlarla biraz daha kavurun.
- Önceden yıkayıp ılık suda beklettiğiniz pirinci süzün ve önceden kavurduklarınıza ilave edip 5 dk. kısık ateşte kavurun.
- Diğer malzemeleri ve beklettiğiniz elmaları ilave edip suyu ekleyin ve kısık ateşte suyunu çekene kadar bekleyin.
- En azından 15 dk. demlenmeye bırakın. Afiyetler yerinde olsun.
Servis önerisi: Pilavı sunarken üzerine ince kıyılmış dereotu yahut fesleğen ekleyebilirsiniz.
Hazırlanışı: Şu anda bir anlamda iç pilav usulü hazırlayacağınız pilavı, elmalarla tatlandırıp hem lezzeti, hem de dokusu farklı bir lezzet yaratacaksınız.
- Temel lezzeti yaratacak elmaları soyup küp küp doğradıktan sonra limonlu suda bekletmeye bırakın. • Soğanları zeytinyağı ve tuzla kavurun; dolmalık fıstıkları ekleyip onlarla biraz daha kavurun.
- Önceden yıkayıp ılık suda beklettiğiniz pirinci süzün ve önceden kavurduklarınıza ilave edip 5 dk. kısık ateşte kavurun.
- Diğer malzemeleri ve beklettiğiniz elmaları ilave edip suyu ekleyin ve kısık ateşte suyunu çekene kadar bekleyin.
- En azından 15 dk. demlenmeye bırakın. Afiyetler yerinde olsun.
Servis önerisi: Pilavı sunarken üzerine ince kıyılmış dereotu yahut fesleğen ekleyebilirsiniz.
4/6
Hazırlama süresi: 35 dk.
Malzeme: 300 ml. saf elma suyu, 4 yemek kaşığı ketçap, 2 yemek kaşığı akçaağaç şurubu, 1 yemek kaşığı Worcestershire sos, 2 ince doğranmış sarımsak, 1 limon suyu, karabiber, tuz, 16 tavuk kanadı, tuz ve karabiber.
Hazırlanışı: Tüm hazırlığa başlamadan önce fırını 200 oC ısıtın. Hatta ayarlarken en üst sırada, fanı ısıtmaya göre ayarlayın ki; lezzet de, görüntü de harika olsun.Tavuk kanatları güzelce kızarsın, yapışkan sos kıvamını tuttursun.
- Fırını açtıktan sonra ufak bir tencereye elma suyunu koyun ve kaynatın. Tenceredeki elma suyunun dörtte biri kaldığında, sos için hazırlanacak ana madde hazır demektir.
- Bu sıcak elma suyunu tavuk kanadı hariç geri kalan malzemelerle karıştırın.
- Hazırladığınız sosu bir fırça yardımıyla fırın tepsisine yerleştirdiğiniz tavuk kanatlarının üzerine sürün ve tavuk kanatlarını fırına verin. 20 dakika sonra sofranıza konuk olmaya hazır olacaklardır.
Servis önerisi: Tavuk kanatları fırında pişerken ara sıra çevirip üzerine kalan sostan eklerseniz lezzeti çifte katlarsınız.
Malzeme: 300 ml. saf elma suyu, 4 yemek kaşığı ketçap, 2 yemek kaşığı akçaağaç şurubu, 1 yemek kaşığı Worcestershire sos, 2 ince doğranmış sarımsak, 1 limon suyu, karabiber, tuz, 16 tavuk kanadı, tuz ve karabiber.
Hazırlanışı: Tüm hazırlığa başlamadan önce fırını 200 oC ısıtın. Hatta ayarlarken en üst sırada, fanı ısıtmaya göre ayarlayın ki; lezzet de, görüntü de harika olsun.Tavuk kanatları güzelce kızarsın, yapışkan sos kıvamını tuttursun.
- Fırını açtıktan sonra ufak bir tencereye elma suyunu koyun ve kaynatın. Tenceredeki elma suyunun dörtte biri kaldığında, sos için hazırlanacak ana madde hazır demektir.
- Bu sıcak elma suyunu tavuk kanadı hariç geri kalan malzemelerle karıştırın.
- Hazırladığınız sosu bir fırça yardımıyla fırın tepsisine yerleştirdiğiniz tavuk kanatlarının üzerine sürün ve tavuk kanatlarını fırına verin. 20 dakika sonra sofranıza konuk olmaya hazır olacaklardır.
Servis önerisi: Tavuk kanatları fırında pişerken ara sıra çevirip üzerine kalan sostan eklerseniz lezzeti çifte katlarsınız.
5/6
Malzemeler arasında gördüğünüz, elma soslu tavuk kanadının gizemli lezzeti Worcesterhire sosuna yabancı olanları bilgilendirelim: Sosun hazır halini alıp kullanabilirsiniz.
Bulamayanlar, İngilizlere özgü bu sosu hazırlamak için malzemesini aktarlardan bulabilecekleri bu mini tariften yararlanabilirler: Doğranmış bir soğanı, ezilmiş 2 sarımsağı, 2 hardal yaprağını, yarım kaşık toz kırmızıbiberi, bir çay kaşığı karabiberi, bir çay kaşığı zencefili, bir çubuk tarçını, üç- dört adet karanfili ve yarım çay kaşığı kardamon otunu genişçe bir tülbentin içine koyup ağzını sıkıca bağlayın.
Geniş bir kaba iki kaşık sirke, iki kaşık soya sosu, bir kaşık pekmez ve bir tatlı kaşığı demirhindiyi koyup baharat bohçanızı içine atarak kısık ateşte kırk beş dakika kaynatın. Bir yemek kaşığı tuz, yarım kaşık köri, bir kaşık ançüez ve aldığı kadar suyu ekleyin. Biraz daha kaynatıp ateşi söndürün.
Kaynattığınız malzemeyi cam bir kavanoza koyun. Ağzını sıkıca kapatıp iki hafta buzdolabında bekletin. Ara ara kavanozu sallamayı unutmayın. İki hafta sonra kavanozun içindeki baharat bohçasını çıkarın ve sosunuzu şişeye aktarın. Kullanmadan önce çalkalayın.
Bulamayanlar, İngilizlere özgü bu sosu hazırlamak için malzemesini aktarlardan bulabilecekleri bu mini tariften yararlanabilirler: Doğranmış bir soğanı, ezilmiş 2 sarımsağı, 2 hardal yaprağını, yarım kaşık toz kırmızıbiberi, bir çay kaşığı karabiberi, bir çay kaşığı zencefili, bir çubuk tarçını, üç- dört adet karanfili ve yarım çay kaşığı kardamon otunu genişçe bir tülbentin içine koyup ağzını sıkıca bağlayın.
Geniş bir kaba iki kaşık sirke, iki kaşık soya sosu, bir kaşık pekmez ve bir tatlı kaşığı demirhindiyi koyup baharat bohçanızı içine atarak kısık ateşte kırk beş dakika kaynatın. Bir yemek kaşığı tuz, yarım kaşık köri, bir kaşık ançüez ve aldığı kadar suyu ekleyin. Biraz daha kaynatıp ateşi söndürün.
Kaynattığınız malzemeyi cam bir kavanoza koyun. Ağzını sıkıca kapatıp iki hafta buzdolabında bekletin. Ara ara kavanozu sallamayı unutmayın. İki hafta sonra kavanozun içindeki baharat bohçasını çıkarın ve sosunuzu şişeye aktarın. Kullanmadan önce çalkalayın.
6/6
Hazırlama süresi: 15 dk.
Hollandaise sos için malzeme: 1 demet marul yahut göbek salatası, 1 demet roka, 1 portakal, 2 yeşil elma, 50 gr. parmesan peyniri, 1 limon, 3-4 adet kıyılmış ceviz, deniz tuzu, karabiber.
Sos için: 1 çorba kaşığı rendelenmiş taze zencefil, 4 çorba kaşığı limon suyu, 1 çorba kaşığı portakal kabuğu, yarım çay bardağı zeytinyağı.
Hazırlanışı: Elmaları dilimleyin, portakalın kabuğunu soyup dilimleyin, üzerine limon suyunu sıkın.
- Marulu, rokayı ince kıyım dilimledikten sonra cevizi ve bir yanda limonlanmış halde beklettiğiniz meyveleri karıştırın.
- Sos malzemelerini bir araya getirin, iyice karıştırın ve salatanızın üzerine ilave edin.
- İnce dilimler halinde kestiğiniz parmesanları ekleyin ve salatanızı harmanlayıp sunun.
Servis önerisi: Küçük küçük dilimlenmiş Frenk soğanı, salatanıza çok yakışacaktır.
Hollandaise sos için malzeme: 1 demet marul yahut göbek salatası, 1 demet roka, 1 portakal, 2 yeşil elma, 50 gr. parmesan peyniri, 1 limon, 3-4 adet kıyılmış ceviz, deniz tuzu, karabiber.
Sos için: 1 çorba kaşığı rendelenmiş taze zencefil, 4 çorba kaşığı limon suyu, 1 çorba kaşığı portakal kabuğu, yarım çay bardağı zeytinyağı.
Hazırlanışı: Elmaları dilimleyin, portakalın kabuğunu soyup dilimleyin, üzerine limon suyunu sıkın.
- Marulu, rokayı ince kıyım dilimledikten sonra cevizi ve bir yanda limonlanmış halde beklettiğiniz meyveleri karıştırın.
- Sos malzemelerini bir araya getirin, iyice karıştırın ve salatanızın üzerine ilave edin.
- İnce dilimler halinde kestiğiniz parmesanları ekleyin ve salatanızı harmanlayıp sunun.
Servis önerisi: Küçük küçük dilimlenmiş Frenk soğanı, salatanıza çok yakışacaktır.