Bembeyaz Gülüşler

Yeni tanıştığınız birinin ilk olarak neresine dikkat edersiniz?

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 04 Ekim 2011
Bembeyaz Gülüşler
Estetik diş hekimliğinin tanınmış isimlerinden Diş Hekimi Duygu Karaosmanoğlu ve Elif Özcan birlikte kurdukları Creadenta Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde uzman hekimlerle birlikte, Türkiye'nin dört bir yanından gelen hastaları tasarladıkları gülüşlerle yeni bir hayata başlatıyor. Biz de bu iki uzman diş hekimi ile son zamanların yükselen trendi olan Beyazlatma (Bleaching) tekniğini konuştuk.



ELLE: İlk önce diş sağlığını korumak için neler yapılabilir? Bunu öğrenmek istiyorum.
Diş Hekimi Duygu Ç. Karaosmanoğlu ve Elif Özcan:
İlk olarak dişlerin düzenli ve doğru fırçalanması, diş ipi kullanılması ve altı ayda bir düzenli olarak diş kontrolü yapılması önemlidir. İki senede bir ise panoramik filmle sinüsleri ve çeneyi kapsayan detaylı bir çekim yapılması gerekir. Bunun amacı da görmediğimiz yerlerde herhangi bir problem olup olmadığını tespit etmektir. Eğer diş etinde bir problem varsa, diş eti rahatsızlığına yatkınsa o zaman önerimiz gargara kullanmaktır.





ELLE: Bu bilinç sizce yeteri kadar oluştu mu?
D.K. ve E.Ö.:
Bizim hastalarımızın yüzde 90'ı bu bilince sahip diyebiliriz. Çünkü Anadolu'dan bile altı ayda bir temizlik yaptıran hastalarımız var. Dişleri yaptırmak ciddi bir yatırım. Ve bu yatırımı korumak tamamıyla sizin elinde. Arabalarını bakıma götürür gibi düzenli olarak diş bakımına gelinmesi konusunda yönlendirme yapıyoruz. Randevu öncesinde arayıp hatırlatıyoruz. Eğer altı ayda gelirlerse bütün sorumluluğun bize ait olduğunu ama arayı açarlarsa hiç sorumluluk almayacağımızı açıkça söylüyoruz.





ELLE: Dişin beyaz olması sağlıklı olmanın bir göstergesi mi?
D.K. ve E.Ö.:
Diş rengi de aynı saç rengi gibidir. Herkesin doğuştan gelen bir diş rengi vardır. Tabii ki dişi sabahtan akşama kadar fırçalasanız, sigara kullanmasanız bile rengi olduğundan daha açık olamaz. Bu sağlık göstergesi değildir. Ama daha beyaz ve temiz olduğu zaman sağlıklıdır diye yanlış bir inanış vardır. Oysa ki, biz hekimlere göre diş renginden daha önemli olan diş etinin sağlığıdır. Mikroorganizmaların olmadığı, pembe sağlıklı bir diş eti bizim ilk hedefimizdir.





ELLE: Diş beyazlatmaya yardımcı olan macunlara inanıyor musunuz? Bu ürünleri destekliyor musunuz?
D.K. ve E.Ö.:
Bir ta­kım doğ­ru ve iyi ürün­ler var. Ama hiç­bi­ri diş­çi­de ya­pı­lan ble­ac­hing (be­yaz­lat­ma) iş­le­mi ka­dar et­ki­li de­ğil­dir. Bu be­yaz­la­tı­cı ma­cun­la­rın bir kıs­mı diş mi­ne­si­nin yü­ze­yi­nin pü­rü­zü­nü ka­zı­ya­rak le­ke­yi gi­de­ri­yor ve ma­ale­sef ay­nı za­man­da çi­zi­yor. Bu da bir son­ra­ki aşa­ma­da da­ha faz­la le­ke olu­şu­mu­na ne­den olu­yor. Ve siz o ürü­ne ba­ğım­lı ha­le ge­li­yor­su­nuz. Önem­li olan ürü­nün içe­ri­ğin­de pe­rok­sit de­nen mad­de­nin az oran­da ol­ma­sı­dır. Bu tarz ürün­ler de za­ten be­yaz­lat­ma iş­le­mi ya­pıl­mış olan ki­şi­ler­de et­ki gös­te­ri­yor.





ELLE: Bu tarz ürünleri uzun süreli kullanmak zararlı değil mi?
D.K. ve E.Ö.:
Haf­ta­nın üç gü­nü bu tarz bir ürün­le diş­le­ri fır­ça­la­yıp ge­ri ka­lan gün­ler­de nor­mal flor­lu ma­cun kul­lan­mak ge­re­kir.


~


ELLE: Beyazlatıcı macunların iyi olup olmadığını nasıl anlayabiliriz?
D.K. ve E.Ö.:
Macundan biraz parmak ucunuza sıkın eğer yapısı pütürlüyse mineyi çizecek demektir. Bu bir zamanlar karbonat veya tuzla dişi temizlediğimiz zamanlar gibidir. Diş çizilir ve leke daha fazla oluşur.



EL­LE: Bi­raz diş be­yaz­lat­ma yön­te­min­den bah­se­de­bi­lir mi­si­niz? Her­ke­se bu uy­gu­la­ma ya­pı­la­bi­lir mi?

D.K. ve E.Ö.:
Ağzında kendi dişi olan hemen hemen herkese yapılabiliyor. Sadece hamilelere ve onsekiz yaşın altındakilere yapılmıyor. Çünkü dişin sinir kısmı yani içteki pulpası o yaşa kadar çok geniş ve uygulanan asit oraya zarar verebiliyor. Bu nedenle büyüme ve gelişmesi tamamlanmış olanlara bu işlemi yapabiliyoruz. Ayrıca kanal tedavisi yaptıranlar için ayrı bir uygulama sistemi gerekiyor. Klinikte diş rengini açabileceğimiz maksimum derecede açıyoruz ki, bu da diş renginin altı-sekiz ton daha açığı oluyor. Ardından bu bakımı tamamlamak için home bleaching denen ve evde uygulayabilecekleri sistemi sunuyoruz. Bir hafta da bu evdeki kalıp kullanılıyor. Sigarayı çok abartılı olarak içmeyenlerde bu işlem bayağı etkili oluyor diyebiliriz.





ELLE: Bu işlemi ne kadar zamanda bir tekrarlamak gerekiyor?
D.K. ve E.Ö.:
Bu tamamıyla tüketilen renklendirici ajanlara bağlı olarak değişiyor. Örneğin kırmızı şarap, ketçap, kola, çay, kahve, soya sosu tüketimi beyazlığı etkiliyor. İşlemi tekrar etmek için minenin yapısına göre ortalama 1-3 yıl arası bir süre gerekiyor. Tüketilen gıdaların diş rengini etkilediğini zaten söyledik ama şunu da bilmek gerekir ki, yıllar da geçse dişin rengi hiçbir zaman işlem yaptırmadan önceki haline dönmüyor.





ELLE: Bu beyazlatma işleminde temel olarak ne yapılıyor?
D.K. ve E.Ö.:
İlacın içindeki malzeme ile dişin içindeki sıvının yer değiştirmesi diye konuyu özetlemek mümkün. Bu nedenle beyazlatma sonrasında diş bir sünger gibi açılmış oluyor. Ve ilk 24 saat çok önem taşıyor. Bu süre zarfında ekstra dikkat etmek gerekiyor. Şarap içmeyin, sigara kullanmayın gibi önerilerde bulunuyoruz. Çünkü bu konulara dikkat etmezseniz yer değiştirme sırasında renklendirici ajanları tekrar dişin içine almış olursunuz.





ELLE: Uygulamayı biraz daha detaylandırır mısınız? Diyelim ben geldim ve beyazlatma işlemi yaptıracağım. Nasıl bir yol izleniyor?
D.K. ve E.Ö.:
Diş etini koruyacak bir bariyer koyuyoruz, ağız açacağı yerleştiriyoruz. Dudakları koruyucu bir peçete koyduktan sonra açıkta kalan yerlere güneş koruyucu sürüyoruz. Çünkü verilen ışın gün ışığının yoğunlaşmış hali. Dişin üzerine beyazlatıcı jeli sürdükten sonra 15'er dakika aralıklarla üç seans halinde bu ışını veriyoruz.


Acı veren bir uygulama değil ama hassasiyet yarattığı söylenı veriyoruz. Acı veren bir uygulama değil ama hassasiyet yarattığı söylenebilir. Bu biraz da diş minesinin kalınlığına ve dişteki çatlak miktarına bağlı olarak değişiyor.~ Beyazlatmanın derecesine ise ara seanslarda karar veriyoruz. Ama genelde herkes olabilecek en üst düzeyi istiyor. Yaz ayları da bu işlem için ideal bir zaman. Çünkü hem ten renginiz koyulaşıyor hem de home bleaching sistemini ağzınızda tutup güneşlenseniz bile işlemin etkinliği artıyor. Gün ışığı bu işlem için çok önemli. Fakat home bleaching'i doktorun söylediği sürede kullanmak çok önemli. Gereğinden uzun tutarsanız asitli bir madde olduğu için diş etleri zarar görür.





ELLE: Bu işin maliyeti nedir?
D.K. ve E.Ö.:
Klinikten kliniğe değişiyor ama ortalama olarak 400-1000 euro arasında değiştiğini söyleyebiliriz.





Editörün notu: İlk defa yaptığım bir röportaj konusunu kendime uygulatma şansım oldu. Ve her zaman renginden şikayet ettiğim dişlerime bleaching yaptırdım. Diş Hekimi Elif Özcan'ın yaptığı uygulama yaklaşık bir saat sürdü. Özel ilaç sürüldükten sonra onbeşer dakikalık üç seans halinde yoğun güneş ışığı verildi. Üçüncü seansta alt köpek dişlerime hafif çarpma gibi bir ağrı oldu ama ışığı biraz uzaklaştırarak bu konuya da çözüm buldular. Ön iki dişim dolgu olduğu için çok fazla beyazlama belki göze çarpmadı ama bütün dişlerimin rengi altı ton açıldı. Bu da beni mutlu etmeye yetti. Artık daha güvenle ve keyifle gülümsüyorum.





Oyuncular veya mankenler için bembeyaz dişlerle kendine güvenerek gülümsemek çok önemli. Bu nedenle de yurt dışında bleaching yöntemi çok tercih ediliyor. Ayrıca büyük marketlerde evde de uygulanabilecek home bleaching setleri satılıyor. Dişlerin rengini sarartan gıdaları sürekli tüketmediğiniz müddetçe siz de sıkılmadan objektiflere gülümseyebilirsiniz.

SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

Yeni sayımızın kapağında oyuncu Hazar Güçlü var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.