Botoks Gerçeği

Botoks hakkında hem iyi, hem kötü pek çok şey söyleniyor.

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 04 Ekim 2011
Botoks Gerçeği
ELLE: Botoks nedir?

Dr. Betül Şengör
: Botoks, clostridium botulinum isimli bir bakteriden elde edilir. Bu ilaç 20 yılı aşkın bir süredir, kas kasılmalarına karşı rahatlatma sağlamak amacıyla tıbbi olarak kullanılmaktadır. Bu madde zerkedildiği kasları geçici olarak gevşetmesi nedeniyle gündemdedir.





ELLE: Peki, kırışıklıklar nasıl oluşur?
Dr. B.Ş.:
Yü­zü­mü­zün mi­mik­le­ri­ni ve ha­re­ket­le­ri­ni yap­ma­mı­zı sağ­la­yan kas­lar, üst­le­rin­de­ki de­ri­ye bağ­lı­dır­lar. Yıl­lar için­de kul­lan­dı­ğı­mız mi­mik­ler gö­rü­len çiz­gi­le­rin ve kı­rı­şık­lık­la­rın olu­şu­mu­na ne­den olur­lar. Cil­di­miz ile iliş­ki­li ola­rak ha­re­ket eden mi­mik kas­la­rı­nı gev­şet­ti­ği­miz­de, cilt­te ha­re­ket­le or­ta­ya çı­kan kı­rı­şık­lık­la­rı gi­der­mek ve da­ha faz­la de­rin­leş­me­le­ri­ni ön­le­mek müm­kün­dür. So­nuç ola­rak el­de edi­len gö­rün­tü, da­ha can­lı ve genç bir gö­rü­nüm­dür.





EL­LE: Uy­gu­la­ma ne­re­le­re yap­tı­rı­la­bi­lir?
Dr. B.Ş.:
Kı­rı­şık­lık­la­rı gi­der­mek için en çok te­da­vi edi­len böl­ge­ler ara­sın­da alın, göz çev­re­si ve kaş­la­rın ara­sı­nı sa­ya­bi­li­riz. Da­ha na­di­ren du­dak üs­tü çiz­gi­le­ri ve çe­ne­de­ki bu­ru­şuk gö­rü­nü­mü gi­der­mek ama­cıy­la da uy­gu­la­ma ya­pı­la­bi­lir. Bo­toks en­jek­si­yon­la­rı ile göz ke­nar­la­rın­da­ki kı­rı­şık­lık­lar yu­mu­şa­tı­lır, kaş­la­rın ara­sın­da­ki ça­tın­ma çiz­gi­si azal­tı­la­bi­lir ve alın­da­ki kı­rı­şık­lık­lar gi­de­ri­le­bi­lir.





EL­LE: Bo­toks'un kı­rı­şık­lık­la­rı gi­der­mek dı­şın­da uy­gu­la­ma alan­la­rı var mı­dır?
Dr. B.Ş.:
Bo­tu­li­num tok­si­ni­nin kı­rı­şık­lık­la­rı gi­der­mek dı­şın­da da tıb­bi amaç­lı kul­la­nıl­dı­ğı du­rum­lar var­dır. Ter­le­me bo­zuk­lu­ğu baş­ta ol­mak üze­re yüz fel­cin­de, tik­le­rin te­da­vi­sin­de, şa­şı­lık te­da­vi­sin­de ve­ya göz ka­pa­ğı spaz­mın­da, be­yin fel­cin­de felç­li olan eks­tre­mi­te­ ve mig­ren te­da­vi­sin­de kul­la­nıl­mak­ta­dır.





EL­LE: Uy­gu­la­ma ön­ce­sin­de has­ta ne­ler yap­ma­lı­dır?
Dr. B.Ş.:
Uy­gu­la­ma ön­ce­si as­pi­rin ve­ya as­pi­rin içe­ren ilaç­la­rı ve non-ste­roi­dal, an­ti-enf­la­ma­tu­ar ilaç­la­rı bir haf­ta ön­ce kes­mek doğ­ru ola­cak­tır. Ak­si hal­de bu ilaç­lar en­jek­si­yon yer­le­rin­de mor­luk ve­ya kır­mı­zı­lık oluş­ma­sı­nı ko­lay­laş­tı­ra­bi­lir.



EL­LE: Bo­toks na­sıl uy­gu­la­nır?
Dr. B.Ş.:
Bo­toks uy­gu­la­ma­sı tek bir en­jek­tör­le il­gi­li kas­la­ra ila­cın ve­ril­me­si şek­lin­de ko­lay bir iş­lem­dir. Uy­gu­la­ma sı­ra­sın­da hiç­bir acı his­se­dil­me­mek­le bir­lik­te uy­gu­la­ma­dan ön­ce anes­te­zik et­ki­li bir krem sü­rü­le­bil­mek­te­dir. Uy­gu­la­ma 10-15 da­ki­ka için­de bit­mek­te ve son­ra­sın­da her­han­gi bir ödem göz­len­me­mek­te­dir.


~


EL­LE: Bo­toks na­sıl et­ki gös­te­rir ?
Dr. B.Ş.:
Bo­toks kas ha­re­ket­le­ri­ni be­lir­le­yen si­nir ile­ti­si­ni ge­çi­ci bir sü­re dur­du­ra­rak kas­la­rı gev­şe­ten do­ğal ve saf pro­te­in ya­pı­da bir ilaç­tır. Çok kü­çük mik­tar­lar­da ya­pı­lan Bo­toks en­jek­si­yon­la­rı ka­sın ka­sıl­ma­sı­na ne­den olan ase­til­ko­lin sa­lı­nı­mı­nı en­gel­le­ye­rek et­ki gös­te­rir. Kas gev­şe­di­ği için de­ri da­ha düz bir gö­rü­nüm alır. Yüz ifa­de­si ar­tık da­ha do­ğal ve da­ha ra­hat bir gö­rü­nüm ka­za­nır.





EL­LE: Bo­toks uy­gu­la­ma­sı ağ­rı­lı mı­dır?
Dr. B.Ş.:
En­jek­si­yon yer­le­rin­de na­di­ren iğ­ne ucu ka­dar bir mo­rar­ma ola­bil­mek­te ha­fif bir buz uy­gu­la­ması ile has­ta ra­hat­la­tıl­mak­ta­dır. Uy­gu­la­ma­yı ta­ki­ben 1-2 sa­at sü­rey­le dik bir po­zis­yon­da kal­mak ve ila­cın uy­gu­lan­dı­ğı kas­la­ra eg­zer­siz yap­tır­mak gi­bi te­da­vi­den son­ra öne­ri­len iki ba­sit du­rum söz ko­nu­su­dur.





EL­LE: Bo­toks'un et­ki­si ne ka­dar sür­mek­te­dir?
Dr. B.Ş.:
Bo­toks'un mi­mik kas­la­rı­nı gev­şet­me et­ki­si 3 ile 6 ay ara­sın­da sür­mek­te­dir. Et­ki­si bit­tik­ten son­ra da­ha ön­ce na­sıl mi­mik çiz­gi­le­ri var­sa yi­ne ay­nı çiz­gi­ler ge­ri ge­le­cek­tir. Da­ha bü­yük yüz kas­la­rı­na sa­hip olan has­ta­lar­da (er­kek­ler gi­bi) ve­ya yüz kas­la­rı­nı da­ha faz­la kul­la­nan, çok mi­mik­li ki­şi­ler­de te­da­vi­nin da­ha sık ara­lık­lar­la uy­gu­lan­ma­sı ge­re­ke­bi­lir, an­cak bu sü­re en az 3 ay ol­ma­lı­dır. Ge­nel­lik­le, bo­toks en­jek­si­yon­la­rı so­nu­cu yüz kas­la­rı faz­la ha­re­ket et­me­mek ko­nu­sun­da ade­ta ''eği­ti­lir­ler''. Za­man içe­ri­sin­de, çiz­gi­le­ri ra­hat­lat­mak için da­ha uzun ara­lık­lar­la bo­toks uy­gu­la­mak ge­rek­li ola­bi­lir. Te­mel ku­ral ola­rak baş­lan­gıç­ta 4 ay­da bir, bi­rin­ci yıl­dan son­ra 6 ay­da bir uy­gu­lan­mak­ta­dır.



EL­LE: Uy­gu­la­ma­yı kim­ler yap­tı­ra­maz?
Dr. B.Ş.:
Ha­mi­le olan ve­ya em­zi­ren ha­nım­lar en­jek­si­yon­la­rı yap­tır­mak için bek­le­me­li­dir­ler. Nö­ro­müs­kü­ler ra­hat­sız­lık­la­rı ve­ya ka­na­ma prob­lem­le­ri olan­lar, te­da­vi ya­pıl­ma­sı is­te­ni­len böl­ge­de de­ri has­ta­lık­la­rı olan­lar bo­tox en­jek­si­yon­la­rı için uy­gun de­ğil­ler­dir.


~
EL­LE: Her uz­man bo­toks ya­pıla­bi­lir mi?
Dr. B.Ş.:
Bi­rin­ci ola­rak bo­toks uy­gu­la­yan ki­şi­nin ke­sin ola­rak he­kim ol­ma­sı ge­rek­mek­te­dir. Ay­rı­ca bu ko­nu­da iyi eği­tim­li ol­ma­sı, yüz ifa­de­si­ni kon­trol eden kas­la­ra iliş­kin bil­gi­si ol­ma­lı­dır. Bun­la­rın ya­nı sı­ra yaş­lan­ma di­na­mik­le­ri­ni ve her bi­re­yin fark­lı de­ğer­len­di­ri­le­bi­le­ce­ği­ni bil­me­li­dir.





EL­LE: Bir he­kim ola­rak Bo­toks'un gü­ven­li ol­du­ğu­nu söy­le­ye­bi­lir mi­si­niz?
Dr. B.Ş.:
Bo­toks gü­ven­li ve et­kin­dir. Güç­lü bir yan et­ki­si yok­tur ve ge­çi­ci­dir. Na­di­ren en­jek­si­yon ye­rin­de kı­za­rık­lık ola­bi­lir. Mak­yaj­la ko­lay­ca ka­pa­tı­la­bi­lir ve ge­çi­ci­dir.

SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

Yeni sayımızın kapağında oyuncu Hazar Güçlü var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.