''Kışın Spor Yapmam'' Demeyin

Doç. Dr. Bülent Aksoy, kışın yapılması uygun sporlar hakkında bilgiler veriyor

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 30 Nisan 2010
''Kışın Spor Yapmam'' Demeyin
SPORU NEREDE YAPIYORSUNUZ?


Fit, güzel, genç, diri bir vücuda sahip olmak için spor yapmak şart. Ancak sporun nerede yapılacağı ve kişinin hangi sağlık koşullarına sahip olduğu çok önemli. Kalp sorunu olan bir insanın yüksek efor gerektiren sporları, solunum sorunu olan bir insanınsa havuz sporlarını yapması sakıncalı. Günümüz insanı, sporu boş vakitlerini daha eğlenceli kılmak, motivasyon sağlamak, vücut geliştirmek, kilo vermek gibi nedenlerle yapıyor.


~Spor, evde, salonda veya açık havada yapılabilir. Açık hava ve kapalı salonlar olmak üzere ayrıldığı gibi, yaz ve kış sporları olarak da ayrılabilir. Kış sporları açık havada yapılabileceği gibi, hava şartları nedeniyle salonda ya da evde yapılabilir. Evde yapılabilecek sporlar, kilo almamak, hacim kazanmak, sıkılaşmak, vücut geliştirmek, kardiyo egzersizi gibi amaçlara hizmet ediyor. Evde herhangi bir alet kullanmadan, 3 temel hareket yapmak mümkün. Bunlar barfiks, şınav ve mekik hareketleridir. Barfiks kanat, sırt, pazı; şınav göğüs, arka kol; mekik mide yan karın kası ve bacak kaslarını geliştirir.


~EVDE ALETLİ SPORLAR NASIL YAPILIR?.


Evde ağırlık sehpaları, el yayları, pilates topu, sabit bisiklet, koşu bandı kullanılabilir. İp atlama, bisiklete binme, kardiyo ve aerobik egzersizlere yönelik çalışmalar da kullanılabilir. Bu tip hareketlere ilave olarak spinning, dans, oryantal, pilates vb. yapılabilir.


KALBE YÖNELİK SPORLAR RİTMİ DÜZENLİYOR.


Kardiyo egzersizlerinde amaç, kalpatım sayısını faydalı atım frekansına getirmek ve bu ulaşılan noktayı uzun süre korumaktır. Egzersiz düşük tempoda,


~uzun süre yapılmalı. Maksimum kalp atım sayısı %50 ile %85 arasındadır. Aerobik egzersizlerse kalbi ve akciğerleri güçlendirir ve stresi giderir. Bunlar minimum 20-25 dk. yapılarak yağ yakımı sağlanır. Egzersizler, cinsiyete ve yaşa bağlı olarak süre ve miktar bakımından farklılıklar gösterebilir.


~DANS EDEREK ZAYIFLAYABİLİRSİNİZ.


Vücudu dinç tutmak, kas ve eklem rahatsızlıklarından korunmak ya da zayıflamak için büyük küçük herkesin kendine en uygun sporu tercih etmesi şarttır. Ancak zayıflamak isteyen kişilerin özellikle çok ağır ve uzun süreli spor yapmamaları gerekmektedir. Kişi, rahatlıkla evde ya da ofiste spor yapabilir. Örneğin müzik eşliğinde dans etmek, pilates veya mekik gibi egzersizlerle kolaylıkla kilo vermeyi sağlayabilirsiniz.


UYGUN SPOR HANGİSİ?


Evde veya salonda spor egzersizleri: Yoga, aerobik, jimnastik, taebo, aikido, modern dans, Latin dans, oryantal, step, spinning, pilates olarak sıralanabilir. Bu tür aktiviteler, farklı kas ve eklemlere yük bindirir.


~Bu yüzden kişiye uygunluğu incelenmelidir. Diz sorunu olan kişiler step, spinning gibi egzersizleri; kalça sorunu olanlar taebo gibi egzersizleri; omuz, dirsek ve el sorunu olanlar aikido yapmakta zorlanabilirler.


SALONDA SPOR YAPIYORSANIZ


Spor salonunda spor yapıyorsanız ortam şartlarının da iyi olması gerek. Salondaki kişilerde her hangi bir enfeksiyon olmaması gerektiği gibi, spor yapılan ortamın da temiz olması şart. Özellikle havuzların temizliğinin iyi düzeyde olması çok önemli.


~EĞİTMEN KONTROLÜNDE SPOR
Kapalı salonlarda spor yapan kişilerin spor akademisi mezunu eğitmenlerin kontrolünde, vücut yağ oranlarına, metabolizmalarına bakılarak uygun programlar dahilinde spor yapmaları gerekiyor. Koşu bandı mı, bisiklet mi, kardiyo mu yapılacağına uzmanlar karar vermeli. Ayrıca salgınların yaygın olduğu bugünlerde spor salonlarının hijyenine, havalandırma koşullarına dikkat edilmeli. Kapalı spor salonları insanların birbirine çok rahat hastalık bulaştırabileceği ortamlar.


~SPOR İÇİN EN UYGUN SAAT ÖĞLE SONRASI


Sporun günün hangi saati yapılacağıda önemli bir konu. Gün içinde belirli saatlerde vücudun hormonal aktivite seviyesi ve refleks cevabı farklılık gösterir. Ayrıca kalp, tansiyon seviyesi kan hormon ve yağ seviyesi de farklı. Sabah saatleri, sanılanın aksine spor için uygun saatler değil. En uygun saatler öğle sonrası 16:00 -19:00 arası. Vücut bu saatten sonra yemek ve dinlenmek için kendini programlıyor. Kilov ermek için akşam saatlerinde yapılan spor, sindirim sistemini hızlandırıyor ve vücutta yağ birikmesini engelliyor. ~Sabah sporunu çoğu insan daha çok tercih ediyor. Sabah insan vücudundaki kan yoğunluğu yüksek, özellikle kalp ve damar/tansiyon hastaları için sabah sporu zararlı. Öğledenn sonra 15.00 -19.00 arasıen uygun saatler. Günün hangi saati spor yaparsanız yapın, mutlaka su içmeyi ihmal etmeyin.


SPORA 5 DAKİKAYLA BAŞLAYIN.


~ Hayatında hiç spor yapmamış bir insanın koşu bandında yüksek tempoyla yarım saat koşması sorun yaratacak, kas ve eklem ağrılarına neden olacaktır. Bu nedenleen ideali, kişinin 5’er dakikalık periyodlarla iki kez koşması ve bu süreyi kademeli olarak 8, 10 ve 15 dakikaya çıkartması.


OFİSTE MÜZİK EŞLİĞİNDE 5 DAKİKA RAHATLAYIN.


Sürekli oturarak çalışan kişilerde en çok diz, sırt ve boyun bölgesi rahatsızlıkları görülmektedir. Bir demouse kullanmaya bağlı el ve dirsek ağrıları oluşabilir. Ofis yaşamındaki stres de şibromiyalji gibi hastalıklara sebep olabilir. Spor, bu tip ağrıların oluşumunun önlenmesinde oldukça etkili.


~ Ofiste kendinize ayıracağınız 5 dakikayla bu gibi rahatsızlıkların önüne geçmek ve hatta zayıflamak bile mümkün. Her saat başı ofis çalışanlarının hepsi toplu halde ayağa kalkıp hafif bir müzik eşliğinde esneme hareketleri yapabilir. Çember şeklinde yan yana dizilen çalışanlar boyun, sırt, kalça ve bellerini, öne arkaya ve yana esneterek vücutlarını rahatlatabilirler. 5 dakika süresince bu hareketleri yapan kişiler, bu sayede beden sağlıklarını korurken, aynı zamanda eğlenceli dakikalar yaşayarak ruhlarını dadinlendirebilirler.



SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Mart Sayısı Çıktı!

ELLE Mart Sayısı Çıktı!

Baharı Hande Erçel ile karşılıyoruz.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.