GÜNEŞİN ZARARLARINDAN KORUNUN!

GÜNEŞİN ZARARLARINDAN KORUNUN!

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 03 Haziran 2014
GÜNEŞİN ZARARLARINDAN KORUNUN!
Güneşin tenimizi yakmasını, bizi daha çok ısıtmasını kış boyunca bekledik. Yağmur son günlerde bizi esir alsa da hepimiz güneşle birlikte enerji dolmaya hazırız. Tabii güneşin yaydığı UV ışınlarının insan derisi üzerinde, başta deri kanserleri olmak üzere pek çok olumsuz etkiye neden olduğunu biliyoruz. Çünkü bu ışınlar en basit anlatımıyla deride DNA hasarı, derinin bağışıklık sisteminin baskılanması gibi olumsuz gelişmelere yol açıyor.





Yapılan son araştırmalarda yaşam boyu maruz kaldığımız toplam UV ışını miktarı ve özellikle çocukluk çağında geçirilen güneş yanıkları sayısı ile erişkin dönemde deri kanseri gelişimi riski direkt olarak ilişkili olduğu kanıtlanmış. Peki ne mi yapmalıyız?





Güneşten korunmaktaki hedef, sadece güneş yanığı gelişiminden korunmak değil, derinin renk değiştirmesinin de engellenmesi olmalı. Buna yönelik en basit fiziksel önlemler arasındaysa, saat 10:00 ve 14:00 arasında açık alanda olmaktan kaçınılması, gölge alanların tercih edilmesi ve vücut yüzeyini mümkün olduğunca geniş olarak örten giysi ve şapkalar ile güneş gözlüklerinin kullanılması sayılabilir. ~Dr. A. Deniz Akkaya bu noktada stilimizi de sağlığımız doğrultusunda biraz şekillendirmemiz gerektiğini söylüyor: Şapkalar ense ve kulakları da örtecek şekilde geniş kenarlıklı olmalı, giysilerse, UV geçirmeyen veya UV'yi daha az geçiren koyu renkli sık dokunmuş keten ve pamuklu kumaşlar veya ince dokulu kumaşlar arasından tercih edilmeli.





Bu önlemlere ek olarak, güneşten koruyucu ürünler de kullanılmak şart! Güneşten korucuyu ürünleri seçerken en az SPF 30 ve üzeri olması ve suya dayanıklı olmasına dikkat edilmeli. SPF 50 ve üzeri koruyucuların daha çok kimyasal içermesi ve tehlikeli olduğu söylentilerinin bilimsel bir temeli bulunmamaktadır.





Güneşin zararlarından korunmak için sıra geldi nasıl beslenmemiz gerektiğine: C, D, E vitaminleri, polifenoller (yeşil çay, nar, üzüm çekirdeği gibi pek çok bitkisel üründe bulunur) ve keratonoidler de UV ışınlarının derideki zararlı etkilerine karşı bir miktar koruma sağlıyor.





Peki D vitaminini nasıl alacağız diyorsanız bunun için yapılacak şey çok basit: D vitamini sentezini arttırmak amacıyla uzun süre, korunmasız olarak güneş altında kalmak gerekmiyor. Sadece yüz ve kolların açıkta kaldığı giysilerle, haftada 3 kez, 10-15 dakika süre ile güneş altında kalmakla vücut yeterli miktarda D vitaminini depolayacaktır.





Yağmura ihtiyacımız olsa da güneşi sabırsızlıkla bekliyoruz.



SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

Yeni sayımızın kapağında oyuncu Hazar Güçlü var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.