HANGİ GÜNLERDE KOLAY HAMİLE KALINIR?

Hamile kalmak istiyorsunuz peki hangi günde gebelik şansı artar? Planlı hamileliği kolaylaştıracak tüm yöntemler haberimizde.

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 16 Mayıs 2020
HANGİ GÜNLERDE KOLAY HAMİLE KALINIR?

Normal şartlarda 35 yaşın altındaki sağlıklı bir kadının yaklaşık bir yıl, 35 ve üzeri yaş kadınlarınsa 6 ay içinde hamile kalması bekleniyor. Fakat çiftlerin düzenli ve korunmasız cinsel ilişkide bulunmasına rağmen bazı nedenlerden dolayı hamilelik süresi uzayabiliyor, hatta tıbbi olarak müdahaleye de ihtiyaç duyulabiliyor. Ancak üreme çağındaki kadınların planlı hamile kalma çalışmalarında dikkat etmesi gereken en önemli faktör ovulasyon (yumurtlama) dönemidir. Genellikle adet kanamalarından 10-15 gün önce vücut ısısının artmasıyla yumurtalama anlamına gelen dönemlerde cinsel ilişkiye girmek gebelik şansını arttırıyor. Ayrıca üreme sisteminin sağlıklı işleyişinin bir sembolü olarak, düzenli adet sürelerinin takip edilmesi gerekiyor. Adet kanamalarının 21 günden az ve 35 günden uzun sürmemesi, adet dönemlerinin her ayın aynı tarihe yakın dönemlerinde gerçekleşmesi ve 2-7 gün arasında sürmesi gerekir.

Adetin kaçıncı gününde gebelik şansı artar?

Düzenli adet gören kadınların ovulasyon dönemleri genellikle adet döneminden 14 gün önce gerçekleşiyor. Bu nedenle hamilelik şansının arttırılması için yumurtalama döneminden 2-3 gün önce cinsel birlikteliğe başlanması ve sonraki adet dönemine 16-17 gün kala düzenli olarak korunmasız bir şekilde 2 günde bir defa cinsel ilişkiye girilmesi yardımcı olacaktır. Fakat ovulasyon dönemi adet kanamasında yaşanan düzensizlikler nedeniyle çok güvenilir bir veri sağlayamayacağından, çiftlerin ilk planlı hamilelik çalışmaları başarısız olursa ümitsizliğe kapılmaya hiç gerek yok. Anne ve baba adayının üreme sistemini etkileyebilecek ciddi sağlık sorunları yoksa ovulasyon döneminde girilen cinsel ilişkiyle hamilelik şansı artacaktır.

Kan ve idrar tahlillerine göre gebelik için en uygun günler belirlenebilir mi?

Günümüzde çoğu planlı hamileliklerde çiftler adet ve ovulasyon dönemlerini hesaplayarak, hamilelik için en uygun günlerin tahmini sonuçları elde edilebiliyor. Fakat bu hesaplamalar kişisel değişimler sonucunda yanıltıcı da olabilir. Bu nedenle ancak yapılan kan ve idrar tahlillerine göre yumurtalama dönemleri kesin olarak saptanabiliyor.

Yumurtlamanın olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Kadınlar yumurtalama dönemlerinde ortaya çıkan belirtilerle kolaylıkla yumurtlamanın olup olmadığını anlayabilir. Yumurtalama dönemleri göğüslerde dolgunluk ve hassasiyet, kasık ağrısı ve akıntı yoğunluğu belirtileriyle saptanabiliyor. Ancak yumurtlamanın gerçekleşip gerçekleşmediği hakkında daha net bilgiye ulaşabilmek için eczanelerde satılan yumurtalama testlerinden de yararlanabilirsiniz.

Hamilelik şansını arttıracak birkaç ipucu

•Ovulasyon günlerini takiben düzenli olarak sık sık cinsel ilişkiye girmek gebelik şansını arttırıyor. Sağlıklı bir sperm hücresinin testis dışında canlı kalabilme süresi 4 gün. Bu nedenle sık sık girilen cinsel ilişkiyle mutlaka yumurtlama dönemine denk gelecektir.

•Kafein içerikli içecekler hamilelik şansını olumsuz etkiliyor. Bu yüzden planlı hamileliklerde günlük kahve tüketimine dikkat edilmesi gerekir.

•Erkeklerin sperm kalitesini ve sperm üretimini etkileyen dar ve sıkı giysilerden uzak durması gerekiyor. Yine aynı şekilde sperm kabiliyetini etkileyebilecek aşırı sıcak ortamlarda da bulunmaması önerilir.

*Formsante dergisinin 'Hamilelik Hesaplama' aracı üzerinden son adet tarihinizi girerek hamilelik haftanızı hesaplayabilirsiniz.


ETİKETLER
SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

Yeni sayımızın kapağında oyuncu Hazar Güçlü var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.