ORTAK DERDİMİZ VAJİNAL MANTAR

Hemen her kadının ortak derdi vajinal mantardan nasıl korunmalı?

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 31 Ağustos 2014
ORTAK DERDİMİZ VAJİNAL MANTAR
Vajinal bölgeniz durmadan kaşınıyor, ağrı çekiyor, idrar zorluğu yaşıyorsanız utanılacak veya çözümsüz bir hastalığa sahip değilsiniz! Muhtemelen siz de kadın nüfusunun yüzde 75'inin zaman zaman müzdarip olduğu vajinal mantar enfeksiyonuna yakalandınız!


Sevindirici haber, bu hastalığın hem tedaviye cevap vermesi hem de önlenebilen bir hastalık olduğu. Antibiyotik kullanımı, gebelik gibi nedenlerle bile ortaya çıkabilen hastalık, kronikleşmediği sürece büyük sorunlara neden olmuyor. Ancak ortaya çıktığı süreçte insana zor anlar yaşatabiliyor. Emsey Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Pınar Gökova Azman, konuyla ilgili tüm merak ettiklerimizi cevapladı...





BELİRTİLERİ NELERDİR?


Kaşıntı, ağrı, idrar yaparken yanma, peynir kesiği şeklinde kokusuz bazen de keskin kokulu akıntı en önemli belirtileridir. En rahatsız edici belirti olan kaşıntı, özellikle geceleri daha şiddetli görülür. Kimi hastalarda, cinsel ilişki sırasında da ağrı oluşabilir. Vajinada kızarıklık ve şişlik de muhtemel belirtiler arasındadır. Kaşıntı sonrası tahrişe bağlı olarak vulvada (vajinanın dış kısmı) küçük kanamalar olabilir.





NEDEN OLUR?


Hastalığın birden fazla nedeni olabilir... En bilinenleri ise şunlar:


- Vajinal duş,


- Sprey, parfüm gibi kimyasallar içeren ürünlerin vajinaya yakın bölgelerde kullanımı,


- Fazla kilolu olmak,


- Şeker hastalığı,


- Uzun süre antibiyotik kullanımı,


- Spiral kullanımı,


- Naylon vb. pamuklu olmayan iç çamaşırları giymek,


- Tiroid hormonu bozukluğu gibi metabolik hastalıklar.~ NASIL ANLAŞILIR?


Hasta hikayesinin muayene bulgularıyla birleştirilmesi çoğunlukla tanı koymak için yeterli olur. Laboratuvar tetkiki genelde gerekli görülmez ancak gerekli görülürse, akıntı örneği alınarak mikroskobik incelemesi yapılabilir.





NASIL TEDAVİ EDİLİR?


Vajinal mantar enfeksiyonunun tedavisi; haplar, kremler ve fitiller kullanılarak yapılır. Vajinal mantar enfeksiyonu, bir kere olduktan sonra, başka dönemlerde de tekrarlayabilen bir hastalıktır. Bu nedenle, tedavinin doğru bir şekilde yapılması önemlidir. Hastalık belirtilerini göstermese dahi, eşlere de tedavi uygulanmalıdır. İç çamaşırları yüksek ısıda yıkanmalı ve ütüsü yapılmalıdır.





NASIL KORUNULUR?


Alınacak bazı basit ama etkili önlemlerle vajinal mantar enfeksiyonundan korunmak mümkün. Bu önlemlerse şöyle sıralanıyor:


Yazın ıslak mayo ile uzun süre dolaşmaktan kaçınmak,


Dar, vücudu sıkan giyecekler giymemek,


Vajina pH'ını bozması nedeniyle, şekerli gıdalardan uzak durmak.





ESRA ÖZÜBEK

SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Ekim Sayısı Çıktı!

Ekim sayımızın kapağında Sinem Kobal var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.