KİM SUÇLU?

Televizyonun hayatımıza hükmetmesinin nedeni biraz da bizleriz.

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 10 Nisan 2014
KİM SUÇLU?
Televizyonun hayatımıza hatta modaya etkilerini incelemeye televizyon tarihimizin satır başlarıyla devam ediyoruz.





Ama önce biraz günah çıkaralım. Televizyonun özellikle diziler aracılığıyla sadece ideoloji ürettiğini, insanları şiddete yönelttiğini, uyuşturduğunu, onlara vurmayı-kırmayı öğrettiğini söylemek haksızlık olur. Bilgilendiren, gençleri konuyla ilgili okumaya, araştırmaya iten iyi senaryoların, iyi senaristlerin varlığını da yadsıyamayız. Televizyon ve üretimlerini konuşurken sadece tek yanlı olmak yerine; seyircilerin profilinden de bahsetmek, onların bu üretimleri nasıl alıp ne şekilde filtrelediklerine göz atmakta da fayda var. Ki bunlar da, seyircilerin eğitimi ve kültür seviyeleriyle yakından ilintili. Kısaca, yaşadığımız toplumsal uyuşma ve kimliksizleşme sürecini sadece televizyon ve ürettikleriyle açıklamak yerine; izleyicilerin onlara sunulan yüzlerce alternatif arasından nasıl seçim yaptıklarına, tercihlerini hangi kriterlerin yönlendirdiğine bakmak çok daha doğru olur.~TÜRK TELEVİZYON TARİHİNİN SATIRBAŞLARI





Ankara'dan VHF bandından günde bir saatlik deneme yayınlarıyla 1968'de hayatımıza giren TRT'nin, saat 24.00'e kadar devam eden, İstiklal Marşı ve bayrağın göndere çekilmesiyle son bulan siyah-beyaz yayınlarını 90'larda doğanlar zor hatırlar.


TRT, renkli yayın hayatına 1982 yılında merhaba derken; edebiyattan uyarlanan birçok Türk dizisi milyonları ekranlara kilitlemeyi başardı. Küçük Ağa, Kartallar Yüksek Uçar, Acımak, Çalıkuşu, Bugünün Saraylısı; 80'lerin unutulmayan Türk dizilerinden sadece birkaçı. TRT 1'de 1986 yılında başlayan Perihan Abla'ysa Türk televizyon tarihinin öncü dizilerinden biri olarak anılmayı hak ediyor.


80'lerin sonunda başlayıp 2000'lere kadar devam eden Bizimkiler (Türk televizyonunun en uzun dizisi), Süper Baba, 90'ların moda olan mahalle dizilerinden Mahallenin Muhtarları, Hayat Bilgisi ve Bizim Mahalle, Türk televizyonunun unutulmazları arasında yer alıyor.


Almanya üzerinden 5 Mayıs 1990'da test yayınına başlayan Türkiye'nin ilk özel televizyon kanalı Magic Box Star 1'le televizyon sektörü gelişmeye başladı. Dizilerin, sinema filmlerinin, yarışma programlarının, talk show'ların, haber, tartışma ve kadın programlarının sayıları katlanarak artarken; televizyon resmi ideolojinin aracı olmaktan çıktı.


Rating savaşları Türk dizileriyle fena halde kızışırken; şiddet, mafya ilişkileri, cinayet, yoksulluk ve cinsellik her gece televizyonlardan evimize konuk olmaya başladı; normalleşti ve popülerleşti. Dönem ve aşiret dizilerinin sayısı artarken; ihtişamlı evlerde görkemli hayatlar süren insanları anlatan hikayeler, Türk seyircisini etkisi altına aldı. Bugün Türkiye'de 258 televizyon kanalı mevcut.





Selin MİLOŞYAN

SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

Yeni sayımızın kapağında oyuncu Hazar Güçlü var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.